AB'den bir iyi bir kötü haber

Güncelleme Tarihi:

ABden bir iyi bir kötü haber
Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 2001 02:12

Avrupa Birliği, Laeken Zirvesi'nde, Türkiye'yi iki yıl boyunca birliğin geleceğini belirleyecek olan AB Platformu'na son anda dahil etti.

AB Platformu'nun başına Yunan dostu olarak bilinen Valery Giscard d'Estaing seçildi.

İyi haber:

AB, Laeken Zirvesi'nde, Türkiye'yi iki yıl boyunca birliğin geleceğini belirleyecek olan AB Platformu'na son anda dahil etti.

Kötü haber:

AB Platformu'nun başına Yunan dostu 75 yaşındaki Fransa'nın eski Cumhurbaşkanı Valery Giscard d'Estaing seçildi.

Avrupa Birliği, geleceğini hazırlayacak olan ‘‘AB Platformu’’nun başına, Fransa'nın eski Cumhurbaşkanı Valery Giscard d'Estaing'i getirdi. Platformun başkan yardımcılıklarına ise Belçika'nın eski başbakanlarından Jean-Luc Dehaine ve İtalya'nın eski başbakanı Giuliano Amato seçildi. Türkiye'nin de eşit şartlarla yer alacağı platformda bir hükümet yetkilisi ile iki TBMM üyesi görev yapacak.

‘‘Konvansiyon’’ adı verilen ve iki yıl boyunca yapacağı çalışmalarla AB'nin geleceğini çizecek olan ‘‘AB Platformu’’nun başına 75 yaşındaki Valery Giscard d'Estaing'in getirilmesi, ‘‘Gençlere olumsuz mesaj’’ olarak nitelendi. Kararı açıklayan AB dönem Başkanı Belçika Başbakanı Guy Verhofstadt'a ‘‘AB'nin geleceği yaşlı Giscard'a teslim edildi. Bu gençlere yönelik olumsuz bir mesaj olmaz mı?’’ sorusu soruldu. Ayrıca AB'nin ‘‘halkla bütünleşmek’’ amacında olduğu, buna rağmen platformun başına eski Cumhurbaşkanı ile eski başbakanların getirildiği eleştirisi yapıldı.

TÜRKİYE'YE EŞİT STATÜ

Önümüzdeki yıl Mart ayında göreve başlayacak olan AB platformu, AB anayasasını hazırlayacak, AB ülkeleri ile Brüksel arasındaki güç dengesi ve yetki dağılımını belirleyecek. Ulusal parlamentoların AB içindeki rolünün de saptanacağı bu çalışmalar, 2004 yılına kadar sürecek.

Bu arada AB zirvesi sonunda yayınlanan bildiride Türkiye'nin anayasal reformları gerçekleştirmesi ve AGSP ile Kıbrıs konularında ‘‘uzlaşma’’ içine girmesi ödüllendirildi. Hem Türkiye'nin daha önce ‘‘kararsızız’’ denilmesine rağmen bu platforma ‘‘eşit şartlarda’’ alınması sağlandı, hem de ‘‘Türkiye AB müzakerelerine daha da yaklaştı’’ ifadesi sonuç bildirisinde yer aldı. AB bildirisinde ayrıca ‘‘Türkiye, ekonomik, siyasi ve özellikle de insan hakları alanında kriterleri yerine getirmesi için cesaretlendirilmelidir’’ denildi.

Bülent Ecevit dördüncü kez zirvede

Ecevit, ‘‘Aile fotoğrafı’’ sırasında, Fransa Başbakanı Lionel Jospin'in hemen arkasında, Belçika Dışişleri Bakanı Louis Michel'in yanında yer aldı. Ecevit daha önce Helsinki, Nice ve Göteborg zirvelerine katılmıştı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!