ABD'de yeni göçmen yasa tasarısını protesto eylemi yayılıyor

Güncelleme Tarihi:

ABDde yeni göçmen yasa tasarısını protesto eylemi yayılıyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 28, 2006 08:52

ABD'de Kongre'nin üzerinde çalıştığı ve yasadışı göçmenlere karşı ağır önlemlerin öngörüldüğü yeni yasa tasarısını protestoya yönelik gösterilerin yayıldığı bildirildi.

Haberin Devamı

Los Angeles'ta 4 gündür devam eden gösterilerin Detroit, Houston ve Dallas'a da sıçradığı ve sayıları binlerle ifade edilen protestocular arasında, yasayı “haksız” ve “ırkçı” bulan öğrencilerin başta geldiği belirtildi.
Washington'da da yasa metninin müzakere edildiği Kongre binası önünde bin kadar kişinin katılımıyla bir gösteri düzenlendiği, Katolik, Protestan, Yahudi ve Müslüman din adamlarının senatörler tarafından kabul edilmeden önce dua ettiği ifade edildi.

Los Angeles'ta geçen Cumartesi günü 500 bin kişi gösteri yapmıştı.

Bu arada, ABD'deki Hispanik toplum temsilcilerinin yasa tasarısına karşı “Latinosuz bir gün” ya da “göçmensiz bir gün” adı altında ülke çapında genel boykota gitmeyi planladıkları belirtildi. Hispaniklerin, 8 Nisan'da Los Angeles'ta bu gösteriyi gerçekleştirmeyi planladıkları ifade edildi.

Haberin Devamı

Kongre'nin alt kanadı Temsilciler Meclisi'nde kabul edilen ve üst kanat Senato'da bugün ele alınmaya başlanacak tasarı, yasalaşması durumunda, ABD'de yasadışı göçmen olarak bulunmanın suç haline getirilmesini, yasadışı göçmenlere iş verenlere ağır cezalar verilmesini ve ABD-Meksika sınırının üçte birlik bölümüne kaçak geçişleri önleyecek bir güvenlik duvarı inşa edilmesini öngörüyor. ABD'de halen çoğunluğunu Hispaniklerin oluşturduğu milyonlarca kişi, yasadışı göçmen statüsünde bulunuyor. Mevcut koşullarda bu kişilerin yakalandıklarında sınırdışı edilmeleri öngörülüyor. Yeni tasarı ise ilave bazı cezalar öneriyor.

Meksika ve Orta Amerika'daki bazı Latin Amerika ülkelerinin halkları, ABD'de Hispanik ve Latino diye tanımlanıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!