ABD'de üniversite ücretleri arttı

Güncelleme Tarihi:

ABDde üniversite ücretleri arttı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 19, 2005 19:25

ABD'de 4500 üniversite ve kolejin üye olduğu “Üniversite Kurulu” tarafında hazırlanan “2005 Yılı Üniversite Fiyatları” başlıklı raporda, kamu üniversitelerinin ücretininse yüzde 7,1 artarak 5 bin 491 dolara yükseldiği belirtildi. 2004 yılında da kamu üniversitelerinin yıllık ücreti yüzde 10,5 oranında artmıştı.

Raporda öğrenciler ve aileleri için üniversite eğitimiyle ilgili tek harcama kaleminin üniversite ücretleri olmadığına da dikkat çekilirken, barınma, yemek ve diğer masraflarla birlikte özel üniversitelerin öğrencilerine yıllık maliyetinin ortalama 29 bin 26 doları, kamu üniversitelerinin ise 12 bin 127 doları bulduğu kaydedildi.

ABD'de bütün öğrencilerin bu faturaların tamamını ödemediğine işaret edilen raporda, öğrencilerin yüzde 63'ünün burs, kredi ya da bağışlarla öğretim masraflarını karşıladıkları kaydedildi.

Öğrenci başına burs ya da farklı maddi katkı miktarının özel üniversiteler için ortalama yaklaşık 9 bin 600 doları, kamu üniversiteleri için ise 3 bin 300 doları bulduğu belirtildi.

Öğrencilere verilen federal eğitim yardımlarının son 10 yılda 8 milyar dolar civarında arttığı, özel üniversite ve kolejlerin öğrencileri için açtığı kredi miktarının ise 11 milyar dolara yükseldiği kaydedildi. Eyalet yardımlarının da son 10 yılda yüzde 78 arttığı vurgulandı.

Lisans düzeyinde eğitim alan üniversite öğrencilerinin mezuniyetlerinde ortalama 20 bin dolarlık bir borçla okuldan ayrıldıkları kaydedilirken, 2003 yılı verilerine göre bu düzeyde eğitimi bulunan çalışanlar yılda ortalama 49 bin dolar kazanabiliyor.

(a.a.)
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!