ABD'de eski Kongre üyesine rekor hapis

Güncelleme Tarihi:

ABDde eski Kongre üyesine rekor hapis
Oluşturulma Tarihi: Mart 04, 2006 09:32

ABD Kongresi'nin alt kanadı Temsilciler Meclisi'nin Cumhuriyetçi Partili eski üyelerinden Randy Cunningham, savunma ihalelerinde nüfuzunu kullanarak, silah şirketlerinden 2,4 milyon dolar (yaklaşık 3,2 milyon YTL) rüşvet alma suçundan 8 yıl 4 ay hapis cezasına mahkum edildi.

Haberin Devamı

California eyaletinin San Diego kentinde görülen ceza duruşmasında yargıç, eski milletvekilini 1,8 milyon dolar da (yaklaşık 2.4 milyon YTL) para cezasına çarptırdı.

Vietnam savaşında pilot olarak görev yapan ve 17 yıl California eyaleti milletvekili olarak Kongre'de bulunan 64 yaşındaki Cunningham, cezasının açıklanmasından hemen önce, “memleketime uzun yıllar hizmet ettikten sonra doğru yoldan saptım. Çok üzgünüm ve pişmanım” dedi.

Savcılık, suçunu itiraf ederek soruşturmanın gidişatına yardım ettiği gerekçesiyle Cunningham hakkında 10 yıl hapis cezası talep etmişti. Ancak yargıç, prostat kanserine yakalanan ve tiroid problemi bulunan Cunningham'ın sağlık durumunu göz önüne alarak cezayı,8 yıl 4 ay hapis olarak belirledi.

Cunningham, savunma ihalelerinde nüfuzunu kullanması karşılığında 2000-2005 yılları arasında bazı silah şirketlerinden rüşvet olarak nakit para, lüks bir yat ve antika eşyalar aldığını, çeşitli tatillerinin ve kızının mezuniyet partisinin masraflarının firmalar tarafından karşılandığını kabul etmişti.

“KİMSE YASALARIN ÜSTÜNDE DEĞİL”

Cunningham'ın mahkumiyetinin ardından yazılı bir açıklama yapan Temsilciler Meclisi'nin Cumhuriyetçi Partili Başkanı Dennis Hastert, ”Bu karar, Kongre üyeleri dahil hiç kimsenin yasaların üzerinde olmadığını göstermesi açısından herkese bir ders versin” ifadelerini kullandı. Öte yandan Cunningham'ın karıştığı rüşvet skandalının soruşturması Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı'na (CIA) da sıçradı.

Amerikan medyası, CIA'in İcra Direktörü Kyle Foggo hakkında da soruşturma açıldığını duyurdu. Foggo'nun, Cunningham'ın nüfuzunu kullanarak ihale kazanmasına yardım ettiği bir işadamının arkadaşı olduğu ileri sürülüyor.
CIA yetkilileri, Foggo'nun suç işlediğine ilişkin henüz hiçbir bilgi bulunmadığını belirttiler.
Cunningham'a verilen hapis cezası, bugüne kadar mahkum edilen Kongre üyelerinin cezaları dikkate alındığında bir rekor oldu. Daha önce de Demokrat Partili milletvekili James Traficant, rüşvet ve vergi kaçırma suçlarından 2002 yılında 8 yıl hapis cezasına mahkum edilmişti.

Haberin Devamı

Randy Cunningham, geçen yılın Kasım ayında suçunu itiraf ederek Kongre üyeliğinden ayrılmıştı. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!