ABD'de casus programa büyük ilgi

Güncelleme Tarihi:

ABDde casus programa büyük ilgi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 19, 2002 11:21

Bilgisayar kullanıcılarının, sanal dünyada dolaşırken patronlarının, eşlerinin ya da istihbarat birimlerinin takibi altında olma ihtimali giderek artıyor. Özellikle ABD'de kullanıcıların internette dolaştığı siteleri, kaydettiği resimleri, yazdığı yazıları gizlice takip eden bilgisayar programları büyük ilgi görüyor.

Haberin Devamı

En popüler casus programı "Investigator (Dedektif)"in  yaratıcısı Richard Eaton bile programın bu kadar tutmasından rahatsız olduğunu itiraf ediyor. Ancak, "Bu korkunç bir şey!" diyen Eaton'un vicdan azabı
ürünü satmasını ve programı kullananlara teknik destek vermesini engellemiyor. Piyasaya çıktığı günden beri tam 200 bin satan programın müşterileri arasında FBI da yer alıyor.

Bilgisayarda yapılan herşeyi gizlice takip eden Investigator'un geliştirilmiş son versiyonu, web kamerasından görüntü kaydedebiliyor ve farklı dillerde de olsa klavye hareketlerini izliyor. Casus pogram, e-mail'leri, anında mesaj programında yazılanları, gönderdiğiniz ve aldığınız her belgeyi, yazdığınız herşeyi (silmiş ya da kaydetmemiş bile olsanız) takip ediyor.

99 dolara satılan program bilgisayardaki herhangi bir klasörün içine gizlenerek kaydediliyor.  Program, ismini otomatik olarak sık sık değiştirdiği ve topladığı bilgilere eski tarihler verdiği için kolay kolay tespit edilemiyor.

Programa kelime bazında da takip yaptırılabiliyor. "Patron", "porno" ya da "terörist" gibi anahtar kelimeleri araması istendiğinde içinde bu kelimelerin geçtiği herşeyi kaydediyor.

İŞYERİNDE, EVDE, HERYERDE...
Investigator türü programların varlığı iki yıl öncesine kadar bilinmiyordu. Şimdi ise özellikle ABD'de talebin giderek arttığı bir casus program pazarı oluştu.

Seattle'da federal bir soruşturmada kullanılan casus programla,  şantaj, hack ve sahtekarlık suçlarından aranan bir Rus hacker'ın yakalandığı belirtiliyor. FBI'ın benzer bir programı bir suç çetesini izlemek için kullandığı biliniyor.

Yine ABD'de bir ihracat-ithalat firması, ürünleri gizlice satarak paraları kendi hesaplarına yatıran iki elemanını Investigator yardımıyla yakaladığını belirtiyor.

Çocuklarının internette yabancıların tacizine uğramasını engellemek isteyen anne-babaların da bu programı evdeki bilgisayarda kullandıkları ifade ediliyor.

Programın mimarı Eaton, Investigator'u kendi çocuklarını izlemek için kullanmayacağını, onlarla konuşmayı tercih edeceğini söylüyor ancak insanlara programı nasıl kullanacakları konusunda öğüt veremeyeceğini ifade ediyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!