ABD’ye silah listesi sunduk

Güncelleme Tarihi:

ABD’ye silah listesi sunduk
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 20, 2012 11:16

Esad rejimiyle savaşan Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO) Washington Temsilcisi, Hürriyet'e konuştu. ABD Yönetimi'yle son 2.5 ayda 20'ye yakın toplantı yaptıklarını anlatan, adının yazılmasını istemeyen temsilci, ABD'ye ağır silah ihtiyaçlarından oluşan bir liste sunduklarını, 3 ay içinde bu silahları edinemezlerse Suriye'de boşluk oluşacağını ve El Kaide türü örgütlerin güçleneceğini savundu. Washington'da ÖSO'yu destekleyen örgütlerden Suriye Acil Eylem Gücü'nün direktörü Sasha Ghosh-Siminoff ise Türkiye'nin düşen jetten sonra sınır geçişlerini azaltmasından yakındı.

Haberin Devamı

Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO) Washington temsilcisi, şunları söyledi:

20 TOPLANTI YAPTIK
Özgür Suriye Ordusu'nu temsil etmek için kurduğumuz Suriye Destek Grubu adına, Washington'da son 2.5 ayda ABD'li yetkililerle 20'ye yakın toplantı gerçekleştirdik. Bu toplantılar, Amerikan Yönetimi'nin değişik birimleriyle oldu. İsim veremem. Ancak Amerikalılara sunumlar yaptık ve ÖSO'nun kimlerden oluştuğunu, yapısını, Esad'ı devirmek için nasıl bir planı olduğunu anlattık.

TÜRKİYE JETTEN SONRA SINIR GEÇİŞLERİNİ AZALTTI
Washington'da her geçen gün güçlenen Suriyeli muhaliflerin temsilcilerinden bir diğeri de Suriye Acil Eylem Gücü'nün direktörü Sasha Ghosh-Siminoff. Silahlı bir örgüt olmamakla birlikte üyeleri bireysel olarak Özgür Suriye Ordusu'na üye olan kuruluşun yöneticisi Ghosh-Siminoff da, Hürriyet'e ÖSO'nun temsilcisi gibi ABD Yönetimi ile görüştüklerini ve muhaliflere silah yardımı yapılması için Amerikalıları iknaya çalıştıklarını anlattı. Ghosh-Siminoff, şunları söyledi: "ABD Yönetimi'nin Suriyeli muhaliflere yardımı konusunda işlerin biraz yavaş ilerlemesi konusunda aramızda bir fikir ayrılığı olduğu doğru. Yardımlar şimdilik lojistik boyutta. Ancak artacağına inanıyoruz. Biz Özgür Suriye Ordusu'nun Suriyeli muhaliflerin silahlı savunma birimi olarak tanınmasını istiyoruz. Hiçbirimizin askeri geçmişi yok. Bize iletilen ekipman ihtiyaçlarını ABD'li yetkililere iletiyoruz. Bize 'İhtiyaçları anlıyoruz ancak karşılayamayız' diyorlar. ABD, şu aşamada ÖSO'nun kimlerden oluştuğunu anlamaya çalışıyor. Türkiye'nin ise ÖSO mensuplarını kabul etmesini büyük bir minnetle karşılıyoruz. Fakat düşen Türk jetinden sonra Türkiye'nin sınır geçişlerini azalttığını ve bazı Suriyelileri geri gönderdiğini öğrendik. Ayrıca başka bir sorunumuz, sınırı geçmeye çalışan Suriyeliler, sınırda Arapça bilen hiç kimseyi bulamıyor. Türk askeri ile bir iletişim kuramıyoruz."
HAFİF SİLAHLAR KOLAY
Bizim hafif silah edinmede bir sorunumuz yok. Tüfek, cephane ve RPG-7, RPG-9 gibi silahları Suriye'deki savaşçılarımıza iletebiliyoruz. Ancak şimdi mücadele başka bir safhaya geçti. Esad'ın elinde tanklar, MIG uçakları ve helikopterler bulunuyor. Sadece İdlib'te rejimin 650 tankı var. O yüzden bizim de artık mutlaka ağır silahlar almamız gerek.

Haberin Devamı

HER AY 6 MİLYON DOLAR
Yaptığımız değerlendirmeye göre, bize tanklara karşı 1000 adet RPG-29 füzesi, helikopterlere karşı 750 adet 23 mm makineli tüfek ve MIG uçaklara karşı da 500 adet SAM-7 füzesi lazım. Ayrıca savaşçıların kendi aralarındaki iletişimi için 400 adet uydu telefonu ve maaşlar için de şimdilik her ay 6 milyon dolar gerekiyor. Bu rakam savaşçı sayısı çoğaldıkça artacak.

Haberin Devamı

ABD YARDIM ETMİYOR
ABD yönetiminin isteklerimizi reddettiği iddiaları doğru değil. Sunumlarımızda bizi dinlediler. Ancak silahlı örgüt olduğumuzdan şu an için Obama Yönetimi'nin resmi duruşu gereği bize hiçbir yardımda bulunmuyorlar. Ne silah yardımı ne de para ya da ekipman yardımı alabiliyoruz. ÖSO'nun organize olmadığını, küçük bir mücadele grubu olduğunu, Esad'ı deviremeyeceğini ve ekstremist üyeleri bulunduğunu düşünüyorlar.

KOMŞULAR ETKİLENECEK
Bizim dile getirdiğimiz ihtiyaçları edinmemiz için önümüzde 3 aylık kritik bir dönem var. Silahlı mücadelede bir dönüm noktasındayız. Eğer bu süre zarfında ihtiyacımız olan ağır silahları alamazsak, Suriye'de büyük bir boşluk oluşacak. El Kaide örgütler bu boşluktan yararlanarak güçlenecek ve olaylar Lübnan ile Irak'a da yayılacak. Bu durumda Türkiye dahil Suriye'nin bütün komşuları bundan etkilenecek.

Haberin Devamı

TÜRK ASKERİ DESTEK
Ben Washington sorumlusu olduğum için Türkiye ile ilişkimizi detaylı şekilde bilmiyorum. Ancak sınırdaki Türk askerinin bizim için büyük bir psikolojik destek olduğunu söyleyebilirim.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!