ABD ve Türkiye’den üç ayaklı operasyon grubu

Güncelleme Tarihi:

ABD ve Türkiye’den üç ayaklı operasyon grubu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 15, 2012 11:43

ABD ve Türkiye, bir dönem PKK’yla mücadelede kurulan koordinasyon mekanizmasının benzerini Suriye için de oluşturuyor. Ancak bu kez, konunun politik, askeri ve istihbarat boyutunu içerecek şekilde üç ayaklı bir operasyon grubu kuruluyor. Operasyona liderlik edecek ülke temsilcilerinin ise Dışişleri Bakanları’na bağlı çalışması öngörülüyor.

Haberin Devamı

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’ın Suriye meselesini görüşmek için hafta sonu gerçekleştirdiği İstanbul gezisinin ardından, ABD ve Türkiye arasında alınan işbirliği kararının ilk somut adımı atılıyor. Ve iki ülke, asker, diplomat ve istihbaratçılardan oluşan üç ayaklı bir ekip kurarak, Suriye için bir operasyon grubu oluşturuyor. Tarafların kendi ekiplerini kurmalarının ardından her iki ülkenin Dışişleri Bakanları’na bağlı çalışacak birer temsilci görevlendirilmesi öngörülüyor.

 

ÜÇ AYAKLI TEK GRUP

Konuyla ilgili ilk açıklama ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Victoria Nuland’dan geldi. Clinton’ın İstanbul gezisine eşlik eden ve Clinton’ın yanında toplantılara da katılan Nuland, “Türkiye ile değişik kanallardan birçok iş yapıyoruz. Ama operasyonel açıdan ne gördüğümüzü paylaşmak ve hem politik hem askeri hem de insani koşullar açısından bölgedeki durumun nasıl değiştiğini doğru bir şekilde analiz etmek için şimdi diplomatik, askeri ve istihbarat kanadından insanların bulunacağı tek bir grup oluşturma ihtiyacı hissediyoruz” dedi. Nuland, bu konuların çok yoğun analizler ve birçok acil eylem planı gerektirdiğini belirterek, “O yüzden şimdi biz kendi ekibimizi oluşturuyoruz, Türkler de kendi ekiplerini oluşturuyorlar” diye konuştu.

 

Haberin Devamı

MERKEZİN ADRESİ YOK
Hürriyet’in edindiği bilgiye göre ülke ekiplerinin kaç kişiden oluşacağına henüz karar verilmedi. Ekiplerin kurulmasını müteakip her iki ülkenin Dışişleri Bakanları’na bağlı çalışacak koordinatörlerin seçileceği ve önümüzdeki iki hafta içinde de grupların ilk buluşma yerinin kararlaştırılacağı öğrenildi. Oluşturulacak operasyon grubunun herhangi bir merkezinin olmayacağı, değişik yerlerde düzenli toplantılar yapacağı dile getirildi.

 

Kaynaklar, bu tip bir yapılanmanın üstleneceği işlev kadar ABD ve Türkiye’nin Suriye konusuna verdiği önemi de gösterdiğini belirttiler. Daha önce iki ülkenin PKK’yla mücadelede de bu tip bir koordinatör belirlemesi konusunda ise Suriye operasyon grubunun farkının olayın sadece askeri temsilci düzeyinde değil diplomat ve istihbarat yetkilisi düzeyinde de ele alınacağını ifade ettiler.

 

Haberin Devamı

FARKLI RESİM OLMASIN
Operasyon grubunun hangi alanlarda faaliyet göstereceği açıklanmadı. Ancak günlük basın toplantısında Hürriyet’in konuya ilişkin sorusunu yanıtlayan Nuland, “Bu grubun yapacağı, ABD ve Türkiye olarak ilerlerken, farklı birimler arasında farklı bir resmin oluşmamasından emin olmak” dedi.

 

Clinton’ın gezisine ABD Savunma Bakanlığı Pentagon’u temsilen Koramiral Harry Harris de katılmıştı. Pentagon yetkilileri, Hürriyet’e, henüz bu konuda kendi içlerinde bir değerlendirme yapmadıklarını, konuyu Dışişleri Bakanlığı’nın koordine edeceğini belirtti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!