ABD ve Fransa'nın teklifi Lübnan'ın isteğini karşılamıyor

Güncelleme Tarihi:

ABD ve Fransanın teklifi Lübnanın isteğini karşılamıyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 11, 2006 10:24

BM Güvenlik Konseyinde Lübnan'da ateşkesi sağlayacak karar tasarısı üzerinde bugün uzlaşma sağlanması beklenirken, Lübnan Dışişleri Bakanı Fevzi Salluh, ABD ve Fransa tarafından hazırlanan tasarıların isteklerini karşılamadığını bildirdi.

Haberin Devamı

Salluh, El Cezire televizyon kanalına yaptığı açıklamada, “Karar tasarısı metninin Fransa ve ABD tarafından hazırlanan versiyonlarını aldık. Taraflar arasındaki görüş ayrılıklarını çözmek için toplantılar sürüyor. Ancak iki metinden hiçbiri Lübnan'ın taleplerini yanıtlamıyor, özellikle derhal ateşkes çağrısı talebimizi karşılamıyor” dedi.

İki taslak metnin de çarpışmaların kesilmesi (mütareke) çağrısı yaptığını belirten Salluh, “Buna İsrail'in sadece saldırı operasyonları dahil edilirken, Hizbullah'ın tüm saldırılarının durdurulması isteniyor ve direnişe (Hizbullah) savunma olarak kabul edilecek operasyonlara yanıt verme hakkı tanınmıyor” dedi.

Salluh, ABD'nin BM Sözleşmesi'nin güç kullanımına izin veren 7. bölümü altında tek bir tasarı istediğini, Fransa'nın ise önce 6. bölüme göre, ardından da 7. bölüme göre bir başka tasarı öngördüğünü belirtti.

Haberin Devamı

Lübnanlı Bakan, ABD'nin karar tasarısında, İsrail ordusunun çekilmesinden hemen önce, sayısı 20 bine çıkarılacak BM geçici gücünün (Finul) yönergesi, sayısı ve teçhizatının genişletilmesi çağrısı yaptığını kaydetti.
Salluh, Fransa'nın ise BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın Finul'a daha fazla ağırlık vermesini ve Finul ile Lübnan ordusu konuşlanırken İsrail'in aşamalı olarak Lübnan'ın güneyinden çekilmesini önerdiğini belirtti.

ALMAN BAKANIN DİPLOMATİK ÇÖZÜME İNANCI “ÖLÇÜLÜ”

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier de BM'deki uzlaşma çabalarıyla ilgili yaptığı açıklamada, tasarı konusundaki müzakerelerin sonuca ulaşmasıyla ilgili fazla umut vermedi. Steinmeier, “Şu anki koşullarda, hafta sonuna kadar bir diplomatik çözüm bulunması konusundaki inancım ölçülü” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!