ABD’nin kullandığı aşı ile bize gönderilen farklı

Güncelleme Tarihi:

ABD’nin kullandığı aşı ile bize gönderilen farklı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 09, 2009 00:00

Daha önce domuz gribi aşısı olmayacağını açıklayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ABD’de kullanılan aşı ile Türkiye’ye gönderilenin farklı olduğunu söyledi. Pendemi İzleme Komitesi Bilim Kurulu üyesi Levent Akın ise “Bizim kullandığımız aşı ABD aşısı değil, AB ile aynı” dedi.

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, domuz gribi aşısı konusunda Sağlık Bakanı Recep Akdağ ile farklı düşünmesiyle ilgili olarak, “Zorla aşı yaparız dersek bu olmaz. Çünkü yan etkileri noktasında da sıkıntıların olduğu söyleniyor. Amerika’nın kullandığı aşılarda içerikte farklı birşeyler olduğu, bize gelenlerde farklı şeyler olduğu belirtiliyor” diye konuştu. Erdoğan şunları söyledi:

“Ben bakanımla daha önce bu konuları görüştüm. Ben kendim için aşı düşünmediğimi kendisine daha önce söylemiştim. Bu yine söylenince tabii ben böyle birşeyi doğru bulmuyorum. Ama tabii bazı şeylerde de ikna olmam gerekir. Kaldı ki risk yaşı beni rahatlatıyor. Böyle olduğu için ben kendi kararımı daha önceden vermiştim. Ben ağırlıklı olarak bu aşının yan etkisini anlatılmasını istemiştim. Bu konuda çok açık olalım ki herkes bunu bilsin. Bilirkişi olarak bir sürü akademisyen çıkarıyorsunuz, bunlar bunun üzerinde ısrarla dursunlar. Anlattıktan sonra da faydası zararından daha fazladır ilkesinden hareketle desinler ki böyle böyle. En azından çocuklarla ilgili anne babalar istiyorsa çocuğunu aşı yaptırsın. Ama zorla aşı yaparız dersek bu olmaz.

Çünkü yan etkileri noktasında da sıkıntıların olduğu söyleniyor. Bazı ülkeler bu işe karşı durduklarını söylüyorlar. Amerika’nın kullandığı aşılarda içerikte farklı birşeyler olduğu, bize gelenlerde farklı şeyler olduğu belirtiliyor. ”

Sağlık Bakanlığı Pandemi İzleme Bilim Kurulu üyesi Levent Akın ise aşının yan etkileri konusunda yeterli bilgilendirme yapılmadığını belirterek şunları söyledi:

“ABD’nin kullandığı aşı canlı virüs içeriyor, ama Avrupa Birliği’nde hiçbir ülke bu aşıya ruhsat vermiyor. Çünkü aşı gebelere ve altı yaşından küçüklere kullanılamıyor. Bu risk grubunda bazı yan etkilere neden oluyor. Bizim kullandığımız aşı AB ile birebir aynı. Hatta ABD’nin de bizim kullandığımız aşıya geçiş süreci yaşadığını biliyoruz.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!