ABD’nin gözü sınırımızda

Güncelleme Tarihi:

ABD’nin gözü sınırımızda
Oluşturulma Tarihi: Ekim 14, 2007 00:00

Türkiye’nin sınırdaki hareketlerini dikkatle izleyen Pentagon, henüz operasyon hareketliliği görmediğini duyurdu. Ancak ABD, gerilen ilişkiler nedeniyle Türkiye’nin Irak’a ikmal yollarını kesme olasılığına karşı önlem almaya çalışıyor.

ABD Savunma Bakanlığı-Pentagon, Türkiye’nin güney sınırına 60 bin asker yığdığını, ancak sınır ötesine saldırı hazırlığı denilebilecek bir hareketlilik görülmediğini duyurdu. ABD askeri yetkilileri, Türk ordusunun göreceli olarak daha sakin bir bölge olan Kuzey Irak’a saldırısının, havadan ve karadan bombardıman şeklinde olabileceğini belirtti. Amerikalı askeri yetkililer, PKK’ya karşı bir sınır ötesi harekáta giriştiğinde, Türk ordusundan bir şekilde uyarı beklediklerini, ancak sınır boyundaki asker sayısının da şimdiye dek tanık olunandan daha yüksek olmadığına da dikkat çektiler.

Ermeni tasarısının Kongre’den geçmesinin ardından Türk-ABD ilişkileri iyice gerilirken, Pentagon bir yandan Türkiye’nin güney sınırındaki askeri faaliyetleri mercek altına aldı. Ayrıca, Türkiye’nin, ABD’nin ikmal yolunu keserek misilleme yapma olasılığına karşı önlem olarak değişik olasılıklar üzerinde de çalışılıyor.

ZIRHLI ARAÇLAR Pentagon Irak’ta savaşmakta olan birliklerine mayına karşı dayanıklı, pusulara karşı da üstün korumalı olan MRAP zırhlı araçlarının sevkiyatına büyük önem veriyor. Bu yüzden Pentagon, Türkiye’nin, ikmali engellemesi halinde, hayati önem taşıyan bu askeri araçları sevk edebilmek için yeni yollar arıyor. Pentagon’a göre, sevkiyat için en uygun diğer iki ülke, Kuveyt ve Ürdün.

RUS TV’Sİ Rus RTR televizyon kanalı da dünkü ana haber bülteninde, Irak-Türkiye sınır bölgesindeki gelişmelere geniş yer ayırdı.

ABD İLE ÇATIŞMA Alman Der Spiegel dergisi ise sınır ötesi operasyonun gerçekleşmesi halinde, Türkiye’nin ABD ile silahlı çatışmayı göze aldığını öne sürdü. Her iki NATO üyesinin de politik çıkmazı önlemek için ortak bir çözüm konusunda çalışacağını belirten dergi, Başbakan Erdoğan ve Başkan Bush arasında kasımdaki görüşmenin önemine dikkat çekti.

AB’DEN KINAMA AB’nin Portekiz Dönem Başkanlığı da, PKK’nın saldırılarını şiddetle kınadı. Portekiz’in Ankara Büyükelçiliği’nin yayımladığı açıklamaya göre, terör saldırılarının neden olduğu acılardan üzüntü duyulduğunu bildiren AB Dönem Başkanlığı, terörizmin hiçbir koşulda meşru görülemeyeceğini belirtti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!