ABD NATO'ya Karadeniz'de göreve verilmesini istiyor

Güncelleme Tarihi:

ABD NATOya Karadenizde göreve verilmesini istiyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 01, 2006 09:17

ABD'nin, Akdeniz'de halen terör ve suçla mücadele konusunda faaliyet gösteren NATO'nun “Aktif Çaba” operasyonunun görev alanının Karadeniz'i de kapsayacak şekilde genişletilmesi amacıyla, Türkiye'nin de arasında yer aldığı ülkelerle görüştüğü bildirildi.

Haberin Devamı

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Avrupa ve Avrasya bölümü yetkililerinden Kurt Volker, Washington'daki Howard Üniversitesi'nde yaptığı bir konuşmada, Akdeniz'de büyük başarı gösteren “Aktif Çaba” operasyonunun Karadeniz'de de aynı başarıyı elde edeceğine inandıklarını söyledi.

Volker, “Bu konuda, Karadeniz'e kıyısı olan ülkelerden bazıları daha hevesli, bazıları ise daha az hevesli. Özellikle Türkiye gibi NATO müttefiklerinin isteklerine karşı NATO'yu kullanmak istemiyoruz. Dolayısıyla bu ülkelerle, bu işi yapıp yapmayacağımızı veya nasıl yapabileceğimizi konuşuyoruz. Biz bu operasyondan yanayız” diye konuştu.
Aktif Çaba operasyonu, 11 Eylül saldırılarının ardından ABD'nin talebiyle NATO çerçevesinde önce Doğu Akdeniz'de kurulmuştu. ABD'nin yanı sıra Türkiye, İngiltere, İtalya, Yunanistan, Almanya, Hollanda ve İspanya'dan savaş gemilerinin yer aldığı operasyonda, bölgede seyreden ticari gemiler izleniyor ve terör, silah kaçakçılığı ve diğer suçlara karıştığından kuşkulanan gemiler aranıyor.

Haberin Devamı

Kurt Volker, Karadeniz'e daha geniş bir perspektiften bakıldığında, sadece bir güvenlik meselesinin değil, aynı zamanda demokratik değişimin, siyasi sistemlerin ve piyasa ekonomilerinin güçlendirilmesini içeren bir bölgesel meselenin olduğunun görüleceğini söyledi. Volker, “Güneyde Türkiye var. Batıda yeni NATO üyesi olan ve 2007'de AB'ye girecek Bulgaristan ve Romanya var. Doğuda, iki yıl önceki 'Gül Devrimi'nden bu yana müthiş bir ilerleme kaydeden, ancak daha gidecek uzun bir yolu olan Gürcistan var. Sonra Karadeniz'e kıyısı olmayan, ancak bölgede bulunan Azerbaycan var. Demokratik kurumlar ve ekonomik kalkınma yönünde yapması gereken çok şey bulunan Ermenistan var” ifadesini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!