ABD Kongresi’nde yolsuzluğa karşı mücadele hazırlığı

Güncelleme Tarihi:

ABD Kongresi’nde yolsuzluğa karşı mücadele hazırlığı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 19, 2006 10:42

ABD Kongresi'ni art arda sarsan yolsuzluk skandallarının patlak vermesinin ardından, hem iktidardaki Cumhuriyetçi Parti, hem de muhalefetteki Demokrat Parti reform girişimlerine başladı.

Haberin Devamı

Özellikle Kongre'nin alt kanadı Temsilciler Meclisi'ni etkileyen rüşvet ve yasadışı nüfuz kullanımı skandallarında, iktidardaki Cumhuriyetçilerin grup lideri Tom DeLay, hapis istemiyle yargılanıyor.

Bir başka Cumhuriyetçi milletvekili Bob Ney hakkında da yasal işlem başlatılması bekleniyor.
Kongre'nin üst kanadı Senato'da da Cumhuriyetçi çoğunluk lideri Bill Frist hakkında, yasal olmayan mali işlemler yaptığı iddiasıyla soruşturma açıldı.

Bu gelişmelerden yararlanan muhalefetteki Demokratlar, Başkan George Bush'un Cumhuriyetçi Partisi'ni “bir yolsuzluk kültürü geliştirmekle” suçladı.

Eski başkan Bill Clinton'ın eşi, New York senatörü Hillary Clinton da Cumhuriyetçi Parti'nin idaresindeki Temsilciler Meclisi'nin “muz bahçesine” dönüştüğünü ve “Bush yönetiminin, Amerikan tarihindeki en kötü ve yolsuzluk hükümetlerinden biri olduğunu” söyledi.

Haberin Devamı

Beyaz Saray sözcüsü Scott McClellan ise Hillary Clinton'ın bu sözleriyle “haddini aştığı” yorumunda bulundu.
Kasım ayında yapılacak Kongre ara seçimlerinden önce skandallardan kötü etkilendiğinin farkında olan Cumhuriyetçi Parti'de, son gelişmelerin ardından Temsilciler Meclisi Başkanı Dennis Hastert'ın talimatıyla reform çabası başlatıldı.
Bu girişimde Temsilciler Meclisi üyelerinin özel kuruluşlardan ve şahıslardan pahalı hediye almasının ve gezi masraflarının özel kuruluş ve şahıslarca karşılanmasının yasaklanması planlanıyor.

Muhalefetteki Demokratların reform girişiminde ise Kongre'de lobicilik yapan özel kuruluşların faaliyetlerine kısıtlamalar getirilmesi isteniyor.

Ara seçimler öncesindeki son ankette, Demokrat Parti'ye yüzde 49, Cumhuriyetçi Parti'ye ise yüzde 36 oranında halk desteği çıktı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!