‘ABD istihbarat vermedi’ tartışması

Güncelleme Tarihi:

‘ABD istihbarat vermedi’ tartışması
OluÅŸturulma Tarihi: Haziran 20, 2010 01:14

Haberin Devamı

Ä°ÅžTE ÅžEHÄ°TLERÄ°MÄ°ZÄ°N FOTOÄžRAFLARI

Ä°ÅžTE HAÄ°N SALDIRININ YAPILDIÄžI KARAKOL

BÖLGEDE ARAMA TARAMA FAALİYETLERİ YOĞUNLAŞTIRILDI / FOTO GALERİ

YARALI ASKERLER HASTANEYE BÖYLE GETİRİLDİ / WEB TV

SALDIRI, istihbarat zafiyeti olup olmadığı tartışmasına da neden oldu. Baskının ne şekilde gerçekleşmiş olabileceği sorusuna askeri uzmanların yanıtları şöyle:
- 250 teröristin aynı gün içinde Türkiye’ye sızdığı sonucunu çıkarmamalı. Bir süredir ikişer-üçlü gruplar halinde sızarak belirtilen bölgede toplanmaları ve yeterli sayıya ulaştıktan sonra verilecek talimatı beklemeleri istenmiştir.
- İsrail operatörlerini çekse de Türk operatörler Heron’ları uçurabiliyor. Ancak teröristler bölgedeki derin vadileri kullanarak sızdılar. Heron’lar her zaman ikişer-üçlü grupları belirleyemiyor.
- Yağmur ve sis nedeniyle termal kameralar, hareketliliği tespit edememiş olabilir. Ayrıca teröristler termal kameralara, Heron’lara ve diğer insansız hava araçlarına (İHA) karşı önlem olarak, ya elbiselerini ıslatıyorlar veya üzerlerine ıslak çarşaf alıyorlar.
- Türkiye’nin elindeki altı Heron’un Kuzey Irak Hava Sahası’nı denetleme izni bulunup bulunmadığı da net değil.
- ABD’nin kendi İHA’larıyla belirlediği hareketlilikle ilgili bilgiler önce ABD’deki merkeze gidiyor. Orada değerlendirildikten sonra Erbil’deki üçlü koordinasyon merkezine, oradan da Genelkurmay’a geliyor. Dolayısıyla oldukça uzun bir zaman alıyor.
- K.Irak’taki yönetim, istihbarat toplamıyor, paylaşmıyor.

Â

Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!