ABD, İsrail'i savunacak

Güncelleme Tarihi:

ABD, İsraili savunacak
Oluşturulma Tarihi: Aralık 30, 2010 11:52

Filistin Yönetimi baş müzakerecisi Saeb Erekat’ın, Birleşmiş Milletler (NM) Güvenlik Konseyi’ne başvurarak, Yahudi yerleşimlerinin “yasadışı” ilan edilmesini isteyeceklerini belirtti. ABD ise bu konunun Güvenlik Konseyi’ne getirilmesine karşı çıkacak.

Haberin Devamı

Dünya gündeminin nabzı Planet'te atıyor

 

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mark Toner, “bu tür konuları Güvenlik Konseyine getirmek hususunda çekimser olduklarını” belirtti ancak ABD’nin bu konuda olası bir oylama yapılması halinde veto kullanıp kullanmayacağına dair bir açıklamada bulunmadı.

 

İsrailli yetkililer ise yerleşimler üzerinde çeşitli çözümleri öngören taslak çalışmalarının yapıldığını ve ABD’nin kararını bu taslaklar üzerinde yapılacak görüşmelerden sonra alacağını beklediklerini iletti. AP haber ajansının Çarşamba günü bir kopyasını elde ettiği taslaklardan biri “yerleşimleri barışın önündeki en büyük engel” olarak belirtiyor. Ancak yaptırımlardan söz edilmiyor. Bunun yerine her iki tarafın müzakerelere devam etmesi öneriliyor.

Haberin Devamı

 

Filistinlilerin Güvenlik Konseyi’ne yaptıkları itiraz, “1967’den beri işgal edilen Filistin topraklarında kurulan, Doğu Kudüs dahil tüm yerleşimler yasadışıdır ve adaletin yerine getirilmesiyle, daimi barışın sağlanmasının önündeki en büyük engeldir” ifadelerini içeriyor.

Ayrıca, İsrail’in “en kısa zamanda ve tamamen tüm yerleşim faaliyetlerini durdurması ve tüm yasal sorumluluklarını yerine getirmesi” isteniyor.

Avrupa ülkeleri sürekli olarak yerleşimlerin uluslararası yasalara karşı geldiğini belirtse de, ABD’nin olası bir oylamada itirazı veto etmesi bekleniyor. Toner, İsrail-Filistin arasındaki nihai görüşmelerin doğrudan müzakerelerle tamamlanabileceğini ve bunun için BM’de bir oylamaya gerek olmadığını belirtti.

Toner, “Devam edecek yerleşim inşaatlarının meşruluğunu kabul etmeyeceğiz” diyerek, devam edecek inşaatların barış görüşmelerine zarar vereceğini belirtti.

 

DÜNYA BASININDA BUGÜN ÖNE ÇIKAN MANŞETLER

 

Planet'i Facebook'ta takip etmek için:
http://www.facebook.com/#!/HurriyetPlanet

Planet'i Twitter'da takip etmek için:
http://twitter.com/HurriyetPlanet

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!