ABD: İran'a yaptırım için BM kararına gerek yok

Güncelleme Tarihi:

ABD: İrana yaptırım için BM kararına gerek yok
Oluşturulma Tarihi: Şubat 06, 2006 13:47

İran, nükleer programlarıyla ilgili olarak ABD ile görüşmeyeceklerini açıklarken, ABD Dışişleri Bakanlığı da BM'nin karar almaması durumunda bile, nükleer çalışmalarını durdurmayan İran'a karşı ekonomik yaptırımlar uygulanmasının meşru olacağını iddia etti.

Haberin Devamı

İran hükümet sözcüsü Gulamhüseyin İlham, nükleer programları konusunda ABD ile görüşmeyeceklerini söyledi.
İlham, gazetecilerin İran'ın nükleer kriz konusunda ABD ile görüşmelere hazır olup olmadığını sorması üzerine, “Birleşik Devletlere karşı politikamız eskisinin aynısıdır. ABD ile ilişki kurma veya müzakere konusunda bir tartışma yok. Politikamızda bir değişiklik yok” dedi.

Batı'nın İran'ın nükleer dosyasını BM Güvenlik Konseyi'ne gönderme kararıyla “büyük bir yanlış yaptığını” ileri süren İlham, bu kararın ”Batı'nın İran'ın gelişmesine karşı olduğunu gösterdiğini” iddia etti.
Nükleer kriz konusunda görüşme kapılarının hala açık olduğunu belirten İlham, İran'ın kendi topraklarında uranyum zenginleştirme hakkı olduğunu da söyledi.
Bu arada, İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Ali Laricani, Batı'nın, nükleer dosyanın BM Güvenlik Konseyi'ne gönderilmesi kararını, İran'a karşı psikolojik savaşın bir unsuru olarak kullandığını ileri sürdü.

İRAN'A YAPTIRIM

Öte yandan, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Avrupa ve Avrasya ilişkilerinden sorumlu yetkilisi Kurt Volker, BM'nin karar almaması durumunda bile, nükleer çalışmalarını durdurmayan İran'a karşı ekonomik yaptırımlar uygulanmasının meşru olacağını iddia etti. Volker, Brüksel'de düzenlediği basın toplantısında, BM'nin yaptırım kararı alması için henüz uzlaşma sağlanmadığını belirterek, “Bu uzlaşmaya varamasak da Avrupa, ABD ve diğerlerinin yaptırım uygulamada meşruluk sorunları olmaz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!