ABD ile yeni dönem

Güncelleme Tarihi:

ABD ile yeni dönem
Oluşturulma Tarihi: Ocak 17, 2002 02:10

Bush-Ecevit zirvesinde yeni bir sayfa açıldı. ABD, Türkiye ile stratejik ilişkileri, ekonomik ve ticari alana da yansıtacak.

ABD Başkanı Bush ile Başbakan Ecevit'in Oval Ofis'teki tarihi görüşmesi iki ülke arasında dünya politikasından ekonomiye kadar yeni bir dönemin de başlangıcı oldu. Bush, iki ülke arasında ticareti artırma yollarını araştıracaklarını vurguladı.

Başbakan Bülent Ecevit'in Washington ziyareti Türkiye ile ABD arasında stratejik arenadan dış ticarete, dünya politikasından ekonomiye kadar bir dizi alanda yepyeni bir dönemin kapılarını açtı. Bush, iki ülke arasında ticareti artırma yollarını araştıracaklarını vurguladı. Bush ve Ecevit'in başkanlığında 8 kişilik heyetler arasında yapılan toplantıda taraflar, siyasi ve stratejik ilişkilerdeki düzeyin ekonomi ve ticaret alanına yansıması gerektiğinde de görüş birliğine vardılar.

ABD Başkanı George W. Bush, Başbakan Ecevit ile yapacağı başbaşa görüşme öncesi Beyaz Saray'daki Oval Ofis'te düzenlenen basın toplantısında, Türkiye ile ABD arasındaki stratejik işbirliğinin ticaret alanına taşınacağı mesajını verdi. Bush, iki ülke arasındaki ticaret hacminin artırılması konusunda ‘‘Bu konuda konuşacağız, ortak çözüm yolları bulacağız’’ dedi.

ORTAK KARAR ALACAĞIZ

Türkiye'ye kaynak aktarımına da değinen Bush, Türk heyetinin ABD'de önemli temaslarda bulunduğuna dikkat çekerek, ‘‘Şu anda Türkiye'ye kaynak aktarımı konusunu görüşüyoruz. Türkiye'nin içinde bulunduğu ekonomik zorluğun boyutlarına göre kararlar alacağız’’ diye konuştu. İki ülke arasında ticareti artırma yollarını araştıracaklarını da vurgulayan Bush, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Türkiye'yi ‘‘Seyahat için riskli ülkeler listesi’’nden çıkardığını duyurdu.

TÜRKİYE RİSK LİSTESİNDEN ÇIKTI

Bush, Türkiye'ye gidecek Amerikan vatandaşları için dışişleri bakanlığının yayınladığı seyahat uyarısının kaldırıldığını da bildirdi.

Bush, ‘‘Bugün Başbakan'a şunu aktarmak istiyorum. Türkiye'ye yönelik seyahat kısıtlamalarını kaldırıyoruz. Bu şekilde vatandaşlarımıza Türkiye'ye, bu harika ülkeye giderken kendilerini daha rahat hissedecekler ve Türkiye'nin zengin tarihinin tadını çıkaracaklar’’ dedi.

DESTEĞİNİZİ TAKDİR EDİYORUZ

Türkiye ve ABD arasındaki dostane ilişkilerin ekonomik anlamda geliştirilmesine de dikkat çeken Ecevit ise, ‘‘Desteğinizi takdirle karşılıyoruz. ABD ile daima çok iyi ilişkilerimiz oldu. İşbirliği ve dostluğumuzu artırmaya devam edeceğiz’’ dedi. Ecevit ‘‘Buradaki görüşmelerimizde çok önemli ve çok olumlu temaslarda bulunduk’’ diye konuştu. Türkiye'nin askeri borçlarının silinmesine ilişkin bir soru üzerine Ecevit, bu borçlar ve ekonomik ilişkilerin diğer yönlerini, kurulacak ekonomik ortaklık komisyonunun değerlendireceğini söyledi.


Bush'tan Ecevit'e övgü


ABD Başkanı Bush, dün Beyaz Saray'da konuk ettiği Ecevit'in başbakan olarak gösterdiği performanstan övgüyle söz ederken ‘‘Sizin yönetiminiz, liderliğinizi taktir ediyoruz. Siz ve hükümetiniz gerçekten de çok zorlu olarak nitelenebilecek kararlar aldınız’’ dedi. Başbakan Ecevit'i Beyaz Saray'da ağırlamanın kendisi için büyük bir onur olduğunu belirten Bush ‘‘Sizin liderliğinizi takdir ediyoruz. Özellikle dış politika konusunda. Aynı şey dış ekonomi için de geçerli. Siz ve hükümetiniz gerçekten de çok zorlu olarak nitelenebilecek bazı kararlar aldınız ve ekonomi sizin liderliğiniz sayesinde gelişme gösteriyor’’ diye konuştu.

Ecevit ise ABD Başkanı'nın bu sözlerine ‘‘Bu bizim için de büyük bir onur. Bizde sunduğunuz destek için size çok teşekkür ediyoruz. ABD-Türkiye arasındaki ilişkiler her zaman çok olumlu olmuştur. Ancak sizin döneminiz sırasında da, siz de bu ilişkileri daha da geliştirdiniz’’ diye yanıt verdi.

Bush ve Ecevit'in başkanlığında 8 kişilik heyetler arasında yapılan toplantıda da, Kıbrıs'tan Kafkaslara kadar bir dizi konu masaya yatırıldı. Bush, toplantıda yine Ecevit'in sergilediği liderlikten övgü ile söz ederek, 11 Eylül sonrasında laik demokratik bir İslam ülkesi olarak Türkiye'nin bir model oluşturduğuna dikkat çekti.


Irak için Türkiye'ye danışacağız


OVAL Ofis'teki gündemin en önemli maddelerinden biri olan Irak konusunda, ABD Başkanı Bush, Türkiye'nin aktardığı hassasiyete net bir güvenceyle yanıt verdi: ‘‘Irak konusunda alınacak bir kararda müttefik Türkiye'ye mutlaka danışacağız.’’ Ecevit ile yaptığı başbaşa görüşmede Türkiye'nin Irak konusundaki kaygı ve hassasiyetlerinin bilincinde olduklarının özellikle altını çizen Bush, ‘‘Saddam'a yönelik bir hareket halinde Ankara ile çok yakın danışma içinde olacaklarını’’ vurguladı. Bush ‘‘Benim tek beklentim Saddam Hüseyin'den. Ondan yeniden silah denetçilerini ülkeye almasını bekliyoruz. Buna izin vermezse bunu uygun şekilde ele alacağız tabii ki. Benim başbakanla yapacağım görüşme sadece bölgesel meselelerle sınırlı değil, küresel meseleri de ele alacağız. Alacağımız tüm kararlar konusunda Türkiye ile görüşeceğiz’’ diye konuştu. Bir gazetecinin, Saddam‘ın gözlemcilere izin vermemesi halinde ne olacağını sorması üzerine, Bush ‘‘O zaman sonuçlarını görür’’ diye yanıtladı.


Kıbrıs'ta umut veren diyalog


KIBRIS konusundaki son gelişmelerden memnun olduklarını söyleyen ABD başkanı, ‘‘Diyalogun başlaması bizi çok cesaretlendirdi, bunun için teşekkür ederim’’ diyerek sözü Ecevit'e bıraktı. Başbakan Ecevit de, Kıbrıs konusunun Türkiye için büyük önem taşıdığını belirterek, yüz yüze görüşmelerin başlamasından memnuniyet duyduğunu anlattı. Ecevit, ‘‘Hemen somut sonuçlar elde edemeyebilirler, ancak görüşmelerin başlaması önemli’’ dedi. Başkan Bush ile Türk-Yunan uyuşmazlığını da görüştüklerini belirten Ecevit, ‘‘Türkiye ile Yunanistan arasındaki sorunları çözebilirsek, Ege'de iki ülkenin çıkarına olur’’ dedi.


Desteğinize minnettarız


BEYAZ Saray’daki görüşme ABD Başkanı Bush'un, Başbakan Ecevit'e ABD'nin 11 Eylül sonrası başlattığı terörizmle global mücadeleye Türkiye'nin verdiği desteğe teşekkürüyle başladı. Ecevit'e terörizme karşı çabalarda ABD‘ye verdiği destek için Türkiye‘ye minnettar olduğunu söyleyen Bush ‘‘Siz bizim bir dostumuz olduğunuzu, teröre karşı mücadelemizde gösterdiğiniz kararlı destekle ortaya koydunuz. Bu nedenle ülkemiz de size minnettardır’’ dedi.


Afganistan için işbirliği


AFGANİSTAN konusunda ise görüşmede Türkiye'nin İngiltere'den sonra ülkedeki Barış Gücü komutanlığına ilişkin talebi değerlendirildi.

Bush, bu konuda ‘‘Türkiye‘nin komutayı almasına ilişkin görüşmeler var. Ben bu değerlendirmeyi takdirle karşılıyorum‘‘ dedi. Afganistan'da yeniden yapılanma çabalarında Türkiye‘yle işbirliği yapılacağını da kaydeden ABD Başkanı ‘‘Diğer konularda olduğu gibi Afganistan konusunda da Türkiye ile konuşacağız. Türkiyenin Afganistaki çabaları içinda Türkiye'ye minnettarız.’’ dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!