ABD ile Türkiye anlaştı

Güncelleme Tarihi:

ABD ile Türkiye anlaştı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 20, 2006 15:48

Terör uzmanı Ross'a göre Türkiye ve ABD, PKK için yazılı olmayan bir anlaşma yaptı.

Gerard Group International’ın terör uzmanı Daveed Gartenstein-Ross Türkiye ile ABD’nin PKK anlaşmasına dair detayları anlattı. Ross, anlaşmanın yazılı bir belge değil, ABD Büyükelçisi ile Türk hükümetinin el sıkışması şeklinde yapıldığını söyledi.

Ross, DHA’ya yaptığı açıklamada Kuzey Irak’ta varlığı bilinen 10 PKK kampı olduğunu ve bunun Türkiye’ye büyük rahatsızlık verdiğini söyledi. Özellikle Temmuz ortasında Güneydoğu da 15 Türk askerinin öldürülmesinin ardından Türkiye’nin, Irak ve ABD’nin PKK’nın varlığına son vermek için üzerlerine düşeni yapmadıklarını söyleyerek bu iki ülkeye yaptığı diplomatik baskıyı arttırdığını ifade etti. Türkiye’nin taleplerini Amerika’nın Irak’a, Irak’ın da bölgedeki Kürtlere havale ettiğini, Kürtlerin ise PKK’yla mücadele edecek güçlerinin olmadığını ileri sürdüğünü belirten Ross, hükümetler arasında gidip gelmekten bıkıp usanan Türkiye’nin sonunda Irak ve ABD Büyükelçilerine birer uyarı göndererek, sorunun çözülmemesi halinde kendi işini kendisinin halledeceğini belirttiğini ifade etti.

Öyle bir durumda, Irak ve ABD askerleri tarafından desteklenen Kürt ordusu ve Türk Ordusu’nun karşı karşıya kalmasının problem yaratabileceğine dikkat çeken Ross, 2’nci bir senaryoda Türk Ordusu’nun ABD ordularıyla karşı karşıya da kalabileceğini belirterek böyle bir olayın Türk- ABD işbirliğini tehlikeye sokacağını belirtti.

"Tüm bunların engellenmesi amacıyla, Temmuz sonuna doğru ABD’nin Türkiye Büyükelçisi Türk hükümetiyle ABD’nin Türkiye’ye PKK konusunda daha çok yardımcı olacağına dair bir anlaşma yaptı" diyen Ross, "Hem Türk hükümetinden hem de ABD hükümetinde konuştuğum kaynaklardan aldığım bilgiye göre görüşmede anlaşmanın boyutlarını açıklayan herhangi bir anlaşma imzalanmadı. Bu sadece bir el sıkışmaydı" açıklamasını yaptı.

TÜRK ASKERİ İKİ KEZ SINIRI GEÇEREK PKK’YI VURDU

"Bu anlaşmanın ardından, yaklaşık 3 gün sonra 200 Türk askerinin Kuzey Irak sınırından yaklaşık 2 km içeriye girdiğine dair bilgi aldık diyen Ross, Ağustos ayı içerisinde de Türk askerlerinin 2 kez daha Kuzey Irak’a girerek, PKK kamplarına saldırıda bulunduklarını söyledi. Ross, "Bu durumda her ne kadar ABD askeri müdahalesi yok gibi görünse de, iki ülke arasında bir koordinasyon var. Biz de herhangi bir kaza meydana gelmemesi için kendimize göre önlemler aldıkö dedi. Irak’ında kendisine göre bazı önemler aldığını ifade eden Ross, "Onlar da Bağdat’taki PKK ofisi, ’Öcalan Kültür Merkezi’ni kapattı" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!