ABD: Fiili durum yoksa giremezsiniz

Güncelleme Tarihi:

ABD: Fiili durum yoksa giremezsiniz
Oluşturulma Tarihi: Mart 26, 2003 01:53

Türkiye: Göçe hazırlık için şimdi girelim
Ankara'da iki gündür devam eden pazarlıklarda sonuca varılamadı. Türkiye, Kürt grupların ‘işgal’ propagandasından rahatsız olduğunu ABD'ye iletti.

Türkiye ile ABD arasında yürütülen müzakerelerde, Türk askerinin Kuzey Irak'a girişiyle ilgili yaşanan pürüzler dün de giderilemedi. ABD heyeti dünkü görüşmelerde, Kuzey Irak'ta bir göç tehditinin olmadığını, bu nedenle Türk askerinin şu an Kuzey Irak'a girmesi için de ‘‘fiili bir durumun’’ bulunmadığını savundu. Türk tarafı ise ABD'nin bu görüşüne katılmadı. 1991'deki Körfez Savaşı'nda olduğu gibi büyük bir göç dalgasına karşı hazırlıksız yakalanmak istemediğini belirten Ankara, ABD tarafına şu görüşü aktardı:

‘‘Şu an için durum sakin olabilir. Ancak bölgede kimyasal bir tehdit ya da kimyasal bir saldırı gündeme gelirse ve aniden büyük bir göç dalgası ile karşılaşırsak o zaman ne yapacağız? Bu nedenle önceden tedbir almak, hazırlıklı olmak için hemen girmemiz gerekir.’’

MÜZAKERELER SÜRECEK

Türkiye masaya getirdiği bu gerekçelerle, Türk askerinin Kuzey Irak'a girişine ilişkin uygulama ve esaslara ilişkin bir protokolün Kuzey Irak'ta göç tehlikesi başlamadan önce imzalanıp, hayata geçirilmesini istedi. Türk tarafı adına Müsteşar Yardımcısı Ali Tuygan'ın, ABD adına da Başkan George W. Bush'un Irak danışmanı Zalmay Halilzad'ın başkanlık ettiği dünkü görüşmelerde de, Ankara ve Washington arasında ortak bir nokta bulunamadı. Yaklaşık iki saat süren görüşme sonunda kısa bir açıklamada bulunan Halilzad, zor ve karmaşık konuların ele alındığını belirterek, diyaloğun önümüzdeki günlerde de süreceğini söyledi. Halilzad, ‘‘Görüşlerimizi, hassasiyetlerimizi, endişelerimizi paylaştık’’ dedi.

İŞGAL NİYETİ YOK

Türk tarafı, özellikle Kürt grupların Türkiye'ye karşı ABD ve Avrupa ülkelerine yönelik yaptığı gerçek dışı propagandalar ve bu propagandaların Batılı ülkeler tarafından ciddiye alınmasından duyduğu rahatsızlığı da dün ‘‘net bir şekilde’’ gündeme getirdi. Türkiye'nin Irak'ın bir bölümünü ‘‘işgal etme’’ gibi bir niyetinin olmadığı kesin bir dille ABD tarafına anlatıldı. Türk tarafının bu rahatsızlığı yüksek sesle bildirmesinden sonra ABD tarafı, Kürt grupların ikna edilmesini ‘‘ön koşul olarak görmeme’’ eğilimine girdi. Buna karşılık Kürtlerle diyalog içinde kalınması benimsendi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!