ABD elçisi uyardı: İran’la anlaşırsanız Hazar’ı vurursunuz

Güncelleme Tarihi:

ABD elçisi uyardı: İran’la anlaşırsanız Hazar’ı vurursunuz
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 27, 2007 00:00

ABD’nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson, Türkiye’nin İran’la enerji konulu mutabakat zaptı imzalamasının, Hazar Havzası doğalgaz kaynaklarının boru hatlarıyla Türkiye ve uluslararası pazarlara taşınması çalışmalarını ciddi biçimde sekteye uğratabileceği uyarısında bulundu.

Wilson, büyükelçiliğin internet sitesinde yer alan "Büyükelçi’ye sorun" köşesinde, "Türkiye’nin İran’la yaptığı anlaşma hakkında ABD neden yorum yapıyor? Bizler sizin Kanada ve Meksika’yla yaptığınız anlaşmalara hiç karıştık mı? Bu konu neden sizleri ilgilendiriyor?" şeklindeki soruya yanıt verdi. Wilson, cevabında Türkiye’nin İran doğalgaz işbirliğine ilişkin ön anlaşmayla iki nedenden dolayı ilgilendiklerini ifade ederek, şunları kaydetti: "Birincisi, ön mutabakat belgesi, Türkiye ve ABD’nin on yıldan beri üzerinde çalışmakta olduğu Hazar Havzası doğalgaz kaynaklarının geliştirilmesi ve boru hatlarıyla bu kaynakların Türkiye ve uluslararası pazarlara taşınması çalışmalarını ciddi biçimde sekteye uğratabilir."

BÖLGESEL LİDERLİĞİ ÜSTLENİR:
Açıklamanın devamında, bunun nedenlerini açıklayan Wilson, Türkiye’nin, Hazar Havzası doğalgaz boru hattı gibi projelere destek vermeyi sürdürerek, gerek kendi enerji ihtiyacı gerekse diğer Avrupa ülkelerinin enerji ihtiyaçlarının karşılanmasında bölgesel liderlik üstlenmiş olacağını kaydetti. Türkiye’nin doğalgaz alanında anahtar konumundaki geçiş ülkesi olmasıyla komşuları ile olan ekonomik ilişkilerinin de güçlenerek gelişeceğini belirten Wilson, "İran’dan Türkiye’ye ithal edilen doğalgazdaki büyük artış, Azerbaycan, Kazakistan ve batı Türkmenistan’dan Türkiye’ye gelebilecek doğalgaz kaynakları konusundaki gelişmeleri engelleyebilir" ifadesini kullandı.

İtalya ve Yunanistan’la  ’toprağımızdan geçen gaz’ı ucuzlatan imza

TÜRKİYE, İtalya ve Yunanistan, Hazar doğalgazını İtalya’ya taşıyacak olan boru hattına ilişkin anlaşma Roma’da imzalandı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, "İmzaladığımız proje, topraklarımızdan geçecek doğalgaz miktarının yüzde 15’ini ucuza almamızı da sağlayacak" dedi. Türkiye adına Enerji Bakanı Hilmi Güler, İtalya adına Sanayi Bakanı Pier Luigi Bersani ve Yunanistan adına da Kalkınma Bakanı Dimitri Sioufas’ın imzaladığı anlaşma, Türkiye-Yunanistan boru hattının Adriyatik geçişi ile İtalya’ya kadar uzatılmasını ve Hazar kaynaklarının Avrupa’ya ulaştırılmasının önününü açacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!