ABD ekonomisi büyüdü devamı gelecek mi?

Güncelleme Tarihi:

ABD ekonomisi büyüdü devamı gelecek mi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 30, 2009 13:02

ABD'de son açıklanan büyüme rakamları geleceğe dönük olumlu bir hava yaratsa, büyümenin sürdürülebilir olup olmayacağı en çok ortaya atılan soruların başında geliyor.

Haberin Devamı

CNNMoney yazarı Chris Isidore’nun “Economy finally back in gear” başlığıyla ele aldığı haber analizde, ABD ekonomisinin 3’üncü çeyrekte yaşadığı yüzde 3.5’lik büyümeyle, Büyük Buhran’dan sonra yaşadığı en uzun, dört çeyreklik düşme trendine son verdiğinin altı çizilirken, bazı ekonomistlerin bu büyümenin ne kadar süreceği ile ilgili tartışmalarına dikkat çekildi.

 

Perşembe günü hükümetin yayınladığı raporda belirtilen GSYH artışı, beklentilerinden biraz daha üzerinde oldu. Yazıda, ABD’li bir araştırma şirketi olan Briefing.com’un düzenlediği ankete katılan ekonomistlerin yüzde 3.2 oranında bir büyüme tahmin ettiği belirtildi. ABD ekonomisi 2’inci çeyrekte ise yüzde 0.7 oranında daralma göstermişti.

Haberin Devamı

 

Analize göre, pozitif GSYH raporu ekonominin 2007’nin aralık ayında başlayan ekonomik krizden çıktığını tek başına göstermeye yeterli bir işaret değil. GSYH’da yaşanan bu artış resesyonun sona erdiği anlamına gelmese de 2008’in ikinci çeyreğinde ekonomik faaliyetlerde bir artış yaşandığını gösteriyor. Ekonomik durgunlukların resmi başlama ve bitiş tarihlerini belirleyen, Ulusal Ekonomik Araştırmalar Bürosu ise mevcut resesyonun 2010’nun sonuna kadar sona ermesini beklemiyor.

 

Analizde, beklenenden daha yüksek olan büyümenin birçok ekonomistin resesyonda dibin görüldüğü açıklaması yapmasına neden olacağı da belirtildi.

 

STOKLARDAKİ AZALMA YAVAŞLADI

Bu süreçte işletmeler, önceki yıllara oranla stoklarını daha yavaş şekilde azaltmaya devam etti ve bu durum GSYH’nın yaklaşık yüzde 1’lik bir oranda yükseltti. Analizde, geçtiğimiz dört çeyrekte ekonominin yaşadığı en büyük sıkıntının azalan talep yüzünden yeni iş alanlarının yaratılmaması olduğu vurgulandı.

 

Yazıda görüşlerine başvurulan ABD Gıda ve Tarım Örgütü (FAO)ekonomistlerinden Robert Brusca, işletmelerin mal stoklarını azaltmaya devam etmesinin, ekonominin halen sıkıntı içinde olduğunu gösterdiğini belirtti. Bu arada Credit Union National Association’ın baş ekonomisti Bill Hampel ise, stoklarını yenilemeyen işletmelere rağmen, ekonominin büyüyebileceğini göstermesinin cesaret verici olduğunun altını çizdi ancak olumlu büyüme işaretlerinin henüz ortaya çıkmadığını dile getirdi.

Haberin Devamı

 

Analizde, hükümetin hurda indirimi teşviği sayesinde otomotiv sektöründe yaşanan canlanmanın da ülkenin GSYH’nı artırdığı vurgulandı. Ekonomik teşvik paketlerinin yanı sıra, kamuoyu projeleri, devlet ve federal yardımlar da büyümeye yardım ettiği belirtildi.

 

ENDİŞE DEVAM EDİYOR

Chris Isidore’un analiz haberine göre, bu kazanımların büyük bir kısmının kısa vadeli programlar sayesinde olması, ekonominin önümüzdeki birkaç çeyrekte de büyüme devam edip etmeyeceğine dair soru işaretleri yaratıyor. Yazarın görüşlerine başvurduğu, aracılık işlemleri yapan Wells Fargo Securities’den John Silvia, son satışların iyileşmeye devam edeceğine ve bu durumun ekonomik büyüme için zemin hazırlayacağına vurgu yaptı ve sözlerine şöyle devam etti: “Beklentimiz, büyük bir patlamadan ziyade, orta halli bir büyüme.”

Haberin Devamı

 

Analizde, görüşlerine başvurulan yatırım bankası Gluskin Sheff’in baş ekonomisti ve strateji uzmanı David Rosenberg, tüketici güveninde son verilerin sadece ekonomistlerin resesyonda dibin görüldüğüne inandıkları gösterdiğini belirterek sokaktaki adamın olaya bakışı farklı olduğunun altını çizdi.

 

Yazının son bölümünde, 2006’nın başlarında ortaya çıkmaya başlayan gayrimenkul balonuyla son yıllarda ekonominin en hassas noktası haline gelen konut sektörünün ekonomik büyümeye katkıda bulunan bir diğer faktör olduğu vurgulanırken, üçüncü çeyrekte barınma amaçlı gayrimenkul yatırımlarında yüzde 23’lük bir artış olduğuna dikkat çekildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!