ABD ekonomisi 2010 yılından umutlu

Güncelleme Tarihi:

ABD ekonomisi 2010 yılından umutlu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 28, 2009 12:58

ABD’li ekonomistler, 2010’da şirketlerin sermaye harcamalarında artış beklerken, konut satışlarında durumun daha da kötüye gitmeyeceğini düşünüyor. Uzmanlar, ekonomiyi canlandırmak için hükümet desteği azalsa bile özel sektörün devreye girebileceğini de tahmin ediyor.

Haberin Devamı

Wall Street Journal’da (WSJ) gelecek yıl ABD'deki görünümün değerlendirildiği bir haber analizde, işe alımların, şirket yatırımlarının ve gayrimenkul sektörünün ekonomik büyümeyi sırtlayacağına dikkat çekildi.

 

Ekonomik durgunluk sürecinde ABD’de sermaye harcamaları Büyük Buhran’dan bu yana görülen en düşük seviyelere geriledi. WSJ, bu durumun ancak işletmelerin kendilerini güvende hissedip adımlar atmaları durumunda değişebileceğine işaret etti.

 

SERMAYE HARCAMALARI ARTACAK

Son dönemdeki verilere bakıldığında bilançoların genel olarak gelecek vaat ettiği görülüyor. Bilançolarda şirketlerin kârları yükselirken, sermaye maliyetleri düştü ve verimlilik arttı. Bununla birlikte işletmeler, makinelerden yazılıma kadar birçok yatırımına destek sağlayacak fonlar bulmaya başladı.  

 

Haberin Devamı

Analizde değerlendirmelerine yer verilen ABD’li aracılık ve finansal teknoloji şirketi Inverstment Technology Group’un baş ekonomisti Robert Barbera, bu gelişmeler için “şirketler, yatırımları için kullanacaklarından daha fazla para toplayabiliyor” yorumunu yaptı.

 

Ancak sermaye harcamalarında istikrarlı bir yükseliş yaşanması için tüketici harcamalarının da artması gerekiyor.

 

Analizde, bazı ekonomistlerin şirketlerin harcamalarını çok fazla artırmak istemelerinin ekonomik iyileşmenin hızını kesebileceğine inandığı belirtilirken, genel kanının 2010’da sermaye harcamalarında sürpriz bir artış yaşanacağı yönünde olduğuna dikkat çekildi.

 

KONUTTA SIÇRAMA YOK

Analistlere göre, ekonominin en önemli sektörlerinden gayrımenkulde "en kötüsü" sona erdi.

 

Sektörde, genel bir toparlanma olsa da yine de konut fiyatlarındaki hızlı düşüş hem ev sahipleri hem de bankacılar üzerinde olumsuz bir etki yaratıyor. Bu yüzden 2010’da konut satışlarından büyük kazançların elde edilmesi beklenmiyor.

 

Haberin Devamı

Analizde bu durumun en büyük sebebi, konut haciz işlemlerinin devam etmesi olarak gösterildi ve iyileşme için işsizlik oranında istikrarlı bir iyileşme yaşanması gerektiğine dikkat çekildi.

 

Yine de konut yatırımları, kriz döneminde tarihin en düşük seviyelerine gerilediğinden daha fazla düşmeyecek. Bununla birlikte ülkede yeni ev satışlarında da kıpırdanma görülüyor. Ancak bekleyen konut satışları, 1971’den bu yana görülen en düşük seviyeye gerilediği için yeni evlerin inşa edilmesi ve bunun da ekonomiyi olumlu yönde etkilemesi bekleniyor.

 

ANAHTAR HÜKÜMETTE

Analizde, Obama hükümetinin 2009 boyunca ekonomiye "suni teneffüs" yaptığına dikkat çekilirken, bu desteğin 2010’da çekilmesinin bazı sorunlar doğurabileceği de belirtildi.

Haberin Devamı

ABD yönetiminin 787 milyar dolarlık paketi ekonomik büyümeye katkı sağladı ve özellikle 2009’un ikinci yarısında tüketici güvenini artırmaya dönük adımlar attı. Yatırım bankası Goldman Sachs’ın ekonomistleri, bu teşvikin 2010’un ilk yarısında yıllık büyüme oranını yüzde 2 oranında artıracağını belirtirken, yılın ikinci yarısında böyle artışın yaşanmayacağına dikkat çekti.

Analizde aynı zamanda, Kongre ve Beyaz Saray’ın iş imkânlarını artırmak için yeni programlar üzerine çalıştıklarına da dikkat çekildi. Yerel yönetimlere mali destek sağlandığı ve altyapı çalışmalarının artırıldığı belirtildi.

Bununla birlikte, devletin ekonomiden desteğini çekmesi durumunda, özel sektörün devreye girebileceği vurgulanırken, hükümet yardımlarının azalması durumunda önemli bir düşüş riski yaşanacağı belirtildi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!