ABD Dışişleri Bakanı Kerry Kahire'de

Güncelleme Tarihi:

ABD Dışişleri Bakanı Kerry Kahirede
Oluşturulma Tarihi: Kasım 03, 2013 12:08

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Ortadoğu gezisinin ilk ayağında bugün Mısır'ın darbe hükümeti üzerinde demokratik sürece geçilmesi yönünde baskı kurmak amacıyla Kahire'ye gitti. Kerry, Muhammed Mursi'nin 3 Temmuz'da devrilmesinden bu yana Mısır'a gitmemişti.

Haberin Devamı

Mursi'nin yarın başlayacak mahkemesi öncesi Mısır'a giden Kerry'nin ajandasında geçici Cumhurbaşkanı Adli Mansur, Dışişleri Bakanı Nebil Fehmi ve Genelkurmay Başkanı Abdülfettah el Sisi'yle görüşmeler var.

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan bir yetkili Mursi'nin devrilmesinden bu yana Mısır'ı ziyaret eden en üst düzey Amerikalı olan Kerry'nin, görüşmelerinde Washington'ın "sürdürülebilir, kapsayıcı ve demokratik" siyasi dönüşümü görmeyi ne kadar istediğine odaklanacağını belirtti.

Kerry de ayağının tozuyla düzenlediği basın toplantısında ülkesinin Mısır'ın geçici liderleriyle işbirliği yapmaya kararlı olduğunu belirtti.

"İşbirliğimizi sürdüreceğiz" diyen ABD Dışişleri Bakanı "kapsayıcı, özgür ve adil seçimler" için de çağrı yaptı.

Kerry, ABD-Mısır ilişkilerinin yardım üzerinden değerlendirilmemesi gerektiğini de vurguladı.

Haberin Devamı

Kerry ayrıca altı saat sürecek Kahire ziyareti sırasında Mısır sivil toplumunun liderleriyle de bir araya gelecek.

Aslına bakılırsa Mısır ziyareti Kerry'nin dokuz günlük resmi programında yer almıyordu. ABD'li bakanın Suudi Arabistan, İsrail, Ürdün ve Fas'a gideceği bildirilmişti.

Not: Spottaki fotoğraf BBC Diplomasi Muhabiri Kim Ghattas'ın Kerry'nin uçağı inmeden hemen önce çektiği Kahire manzarasıdır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!