ABD dergisi: Şam, Apo'yu sakladığını saklamıyor

Güncelleme Tarihi:

ABD dergisi: Şam, Apoyu sakladığını saklamıyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 01, 1998 00:00

Haberin Devamı

Bir Amerikan dergisi, Suriye ile PKK arasındaki ‘organik’ ilişkiyi açıkça dünyanın gözleri önüne serdi. Suriye yönetimi, ilk kez PKK lideri Abdullah Öcalan'ın Şam'da yaşadığının yazılmasına karşı çıkmadı ve bu gerçeğin bilinmesini isteyen bir davranış sergiledi. ‘Middle East Quarterly’ adlı Amerikan dergisinin bu hafta piyasaya çıkacak son sayısında PKK lideri Öcalan ile Suriye'nin başkenti Şam'da yapılan bir söyleşiye yer veriliyor. Söyleşi PKK'nın, Yunanistan'da iktidarda bulunan PASOK ile ilişkilerini göstermesi açısından da taze bilgiler içeriyor. Söyleşinin birçok bölümü Türkiye'nin dünyaya anlatmaya çalıştığı somut verilerin doğru olduğunu kanıtlıyor. Öcalan ile ropörtajı Tennesee'deki bir üniversitede siyaset bilimi dersleri veren Michael Gunter yaptı. Öcalan, bilinen görüşlerini tekrarlamakla birlikte Gunter'in sunuş notları Türkiye'nin yıllardır anlattığı gerçekleri açıkça ortaya koydu.

Kendi ifadesine göre Gunter, hiçbir güçlük çekmeden Suriye'ye giriş vizesi aldı ve Londra'da PKK ile temas kurdu. Şam'da da yine PKK'nın aktif unsurları tarafından karşılandı. Şam'ın merkezinde bir otelde kalan Michael Gunter, Öcalan ile 2 gün (13-14 Mart 1998) konuştu. Gunter, ilk gün Şam'daki bir apartman dairesinde, ikinci gün Şam'ın hemen dışındaki etrafı çevrili, sıkı bir şekilde korunan ve 170 militanın eğitim gördüğü bir merkezde Öcalan ile konuştuğunu anlattı. Öcalan ile her gün 6 saat konuştuğunu, ancak PKK liderinin söyleşi sırasında başka işlerle uğraştığını belirten Gunter, ‘‘Öcalan ilk gün 2 PASOK milletvekili ile bir saat biraraya geldi. Bu Yunan milletvekilleri ile birlikte daha sonra birlikte öğle yemeği yedik’’ dedi. PKK liderinin kendisiyle, Amerikan kamuoyuna yönelik mesajlar iletmek amacıyla konuşmuş olabileceği değerlendirmesinde bulunan Michael Gunter, şöyle devam etti: ‘‘Şam yetkilileri düzenli ve sürekli olarak Öcalan'ın Suriye'deki varlığını reddederken, Öcalan ve Suriyeliler, neden benim Suriye'de onunla görüşmeme ve fotoğraf çekmeme izin verdiler? Bunun Türkler'e yönelik bir sinyal olduğu spekülasyonunda bulunabilirim. PKK'da kimse, Abdullah Öcalan ile nerede konuştuğum yazılmasın demedi.’’

APO, DAHA FAZLA TÜRKMÜŞ

Söyleşiye göre PKK lideri, ‘‘Hiç kimse, Türkiye'nin bölünmesini istemiyor’’ dedi. Türk liderlerden daha fazla Türk olduğunu iddia eden Öcalan, Kuzey Irak'taki Kürt liderler Mesud Barzani ve Celal Talabani'yi, ‘Saddam’ın karikatürleri' olarak niteledi. Öcalan, ABD'nin ‘onursuz ve ahlaksız’ olduğunu ima etti.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!