ABD’de zirve maratonu başlıyor

Güncelleme Tarihi:

ABD’de zirve maratonu başlıyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 18, 2012 00:00

Obama’nın seçim yılında ev sahipliği yaptığı G-8 ve NATO toplantılarından oluşan dört günlük zirve maratonu bugün başlıyor. Önce Washington’a 1.5 saat mesafedeki Camp David’de iki gün boyunca G-8 yapılacak. Sonra da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün katılımıyla Chicago’da NATO. İşte iki buluşmada öne çıkacak beş konu.

Haberin Devamı

SURİYE: Geçen yıl Fransa’daki G-8 Zirvesi’nde konu ağırlıklı olarak Arap Baharı oldu. Bu sene de öncelikli mesele Suriye. Bir ABD’li yetkili, toplantıda Kofi Annan tarafından Suriye için hazırlanan ateşkes planı konusundaki şüphelerini dile getireceklerini söyledi. ABD, Suriye’de akan kanın durdurulması için G-8’de görüş birliği oluşturmaya çalışacak. Ancak en büyük muhalefeti Rusya’dan görecek.

EKONOMİ: Avrupa’daki ekonomik krize karşı alınan önlemler yine G-8’in öncelikli konularından. Euro bölgesinde uygulanacak tasarruf paketine verilecek uluslararası destek, bu başlığın ilk meselesi.

FRANSA: Üç gün önce yemin eden, 17 yıl sonra Fransa’nın ilk Sosyalist cumhurbaşkanı François Hollande bu zirvenin tartışmasız yıldızı. Sadece göreceği ilgiden değil. Daha önce hiçbir bakanlık tecrübesi, hiçbir dış politika deneyimi olmadan kampanyasında verdiği sözlerden geri adım atması için göreceği baskıdan. “Avrupa için ekonomik paketi yeniden ele alacağım” demişti. “Yapma” diyecekler. “2012 sonunda Fransız askerini Afganistan’dan çekeceğim” demişti “Kal” diyecekler.

Haberin Devamı

RUSYA:  G-8 zirvesi Rusya Devlet Başkanı Putin’i rahatsız etmesin diye Camp David’e alınmıştı. Çünkü Putin, Rusya’nın muhalif olduğu füze savunma sisteminin tartışılacağı NATO zirvesiyle aynı kentte olmak istemeyebilirdi. Yine de Putin, ABD’ye gelmeme kararı aldı. Yerine Başbakan Medvedev’i yolluyor.

SİLAHSIZLANMA: Son 10 yıldır olduğu gibi dünyanın nükleer silahlardan arındırılması konusunda G-8 yine ana platform olma görevini sürdürecek. Birleşmiş Milletler üyelerine kitle imha silahlarının devlet dışı aktörlerin eline geçmesini engelleme görevi veren BM Güvenlik Konseyi’nin 1540 sayılı kararının nasıl uygulandığı ele alınacak.

NATO’nun gündemi

Pazar günü başlayacak NATO zirvesi öncesinde küreselleşme karşıtları Chicago’da eyleme başladı.

AFGANİSTAN: 2014 sonunda Afganistan’dan çekilme niyetini açıklayan ABD, ISAF’ın Afgan Ulusal Güvenlik Gücü ANSF’ye yapacağı devri tartışmaya açacak.

EKONOMİ: 2015’te Afganistan’da 350 bin kişilik bir güce ulaşması planlanan ANSF’nin 4 milyar doları bulması beklenen maliyetine kimin ne destek vereceği tartışılacak.

Haberin Devamı

FÜZE KALKANI: 18 ay önce Lizbon’da yapılan NATO Zirvesi’nde kararı alınan ve 2011 sonunda ilk fazı tamamlanan Füze Savunma Kalkanı’nın bundan sonraki aşamaları ele alınacak. Ayrıca sene başında aktif hale geldiği Amerikan yetkilileri tarafından açıklanan, kalkan kapsamında Malatya Kürecik’e yerleştirilen X bandı TPY-2 radarın NATO bünyesine alınması konuşulacak.

TÜRKİYE: Suriye’ye ilişkin zirvede izleyeceği politikayla da uluslararası kamuoyu tarafından yakından takip edilecek. Başbakan Erdoğan, daha önce Suriye Rejimi’ne, sınırdan Türk tarafına sıçrayan şiddet olayları nedeniyle uyarıda bulunmuş ve Türkiye’nin güvenliğine tehdit görmesi halinde NATO müttefiklerini göreve çağıran NATO’nun 5. Maddesi’ni işletebileceğini söylemişti.

Haberin Devamı

CHICAGO: Hepsinden öte NATO Zirvesi, 13 yıl sonra ABD’de yapılan ilk NATO Zirvesi olacak. ABD’de Washington dışında bir yerde ise tarihte ilk kez yapılacak. Rusya’nın katılmadığı, Hollande’ın daha 5 gün önce görevi devralmışken hiçbir önemli karar alınmasına izin vermeyeceği ve ABD’nin de Obama’nın seçime gireceği senede hiçbir tartışmalı konuya girmeyeceği Chicago’da NATO Zirvesi, aslında daha çok sembolik bir önem taşıyacak. Ve tarihe Obama’nın kendi kentine bir jesti olarak geçecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!