ABD-Çin çatışması şiddetleniyor

Güncelleme Tarihi:

ABD-Çin çatışması şiddetleniyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 23, 2010 12:17

Nobel ödüllü ekonomist Paul Krugman, ABD ile Çin arasındaki yuan çekişmesinde, dünyanın süper gücünün elinin zayıf olmadığını bu nedenle, yüzde 25'e varan ek ithalat vergisi de dahil daha sert önlemler alması gerektiğine işaret etti.

Aynı zamanda New York Times köşe yazarı olan Krugman, kaleme aldığı köşe yazısında, Çin’in yuanın değerini düşük tutarak küresel ticarette dengesizliğin ortaya çıkmasına neden olduğunu ve birçok ülkenin de bu nedenle elinin kolunun bağlandığına dikkat çekti.

 

Krugman, bu ülkelerin faiz oranların zaten çok düşük oranlarda bulunması nedeniyle, faiz oranların indirerek içinde bulundukları durumdan çıkma şanslarının olmadığını, bu nedenle sorunun Çin tarafından çözülmesi gerektiğine vurgu yaptı.

 

Asya devi, küresel krizin etkilerinin derinleşmeye başladığı 2008 yılında, ihracata dayalı büyümesini sürdürmek için dolar/yuan paritesini 6.8 seviyesinde sabitlemiş ve yuanın değer kazanmasını engellemişti.

 

İPLER ÇİN’İN ELİNDE DEĞİL

Nobel Ödüllü ekonomist, Çin'in zayıf yuan politikasından vazgeçmesi için ABD'nin daha cesur adımlar atmasının gerektiğine de dikkat çekerek, iplerin Çin'in elinde olduğu görüşünü de reddetti.

 

Çin'in elinde tuttuğu yüksek miktardaki dolar cinsinden varlıkların değeri bu görüşü savunanların başlıca argümanını oluşturuyor.

 

Krugman bu tartışmaya şu sözlerle cevap verdi: "Çin elindeki ABD varlıklarının büyük bölümünü satarsa ne olur? Faiz oranları mı yükselir? Kısa vadeli faiz oranları değişmeyecektir, çünkü ABD Merkez Bankası (Fed) faizleri sıfıra yakın seviyede tutuyor ve işsizlik oranı azalmadan da yükseltmeyecek."

 

Krugman uzun vadeli faizlerde,  piyasa beklentilerine paralel olarak bir yükseliş görülebileceğini ancak Fed'in uzun vadeli tahvil alımıyla bu duruma müdahale edeceğini de belirtti.

 

Bununla birlikte Çin'in elindeki ABD varlıklarını satmasının, elinde kalan varlıkların değerini düşüreceği gibi zayıflayan dolar nedeniyle ABD'nin ihracatına olumlu etki de yapma olasılığı da bulunuyor.

 

İTHALAT VERGİSİ KONULSUN

New York Times yazarı bu avantajlardan dolayı Çin'e karşı daha sert tutum alınmasından kaçınılmaması gerektiği vurguladı ve 1971 yılında benzer bir durumda yürütülen politikanın bugün de uygulanması gerektiğini söyledi.

 

ABD, 1971 yılında Almanya, Japonya ve diğer ülkelerini para birimlerin dolar karşısında zayıf tutmaları nedeniyle bu ülkelerden yapılan ithalata yüzde 10 ek vergi getirmişti. Bu verginin birkaç ay uygulandıktan sonra sonuç verdiğini söyleyen Krugman, söz konusu ülkelerin zayıf kur politikasından vazgeçtiğini de ifade etti.

 

Krugman aynı zamanda, "Bugünkü noktada, Çin'in benzer bir tehditle karşı karşıya kalmadan [kur] politikasını değiştirmesi zor gibi görünüyor. Ancak bu sefer ek verginin yüzde 25 gibi yüksek bir oranda belirlenmesi daha etkili olabilir" dedi ve ABD Hazinesi'nin gerçekçi davranmasını ve yılda iki kez açıkladığı raporda Çin'i döviz manipülasyonu yapan ülkeler arasında göstermesi gerektiği de söyledi. 

 

 

Haberin Devamı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!