Dünya basınından manşetler - 3 Haziran

Güncelleme Tarihi:

Dünya basınından manşetler - 3 Haziran
Oluşturulma Tarihi: Haziran 03, 2010 11:09

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, İsrail'in 'güvenlik çıkarları kapsamında' düzenlediği baskında haklı olduğunu söyledi. Diğer yandan, ABD'li yetkililer Obama yönetiminin Gazze ablukasını sürdürülemez olarak gördüğünü belirtti. İran'a yönelik BM yaptırımları için yapılacak oylamanın bu hafta tekrar gündeme gelmesi beklenirken, İngiltere cinnet geçirerek 12 kişiyi öldüren taksiciyi konuşuyor.

Haberin Devamı

İşte dünyada günün öne çıkan manşetleri:

REUTERS: ABD Başkan Yardımcısı Biden'dan filo baskınına destek
ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, İsrail'in, silah kaçakçılığını önlemek için Gazze'ye giden filo üzerine baskın yapma hakkı olduğunu söyledi.

PBS televizyonundan Charlie Rose'a konuşan Biden, "İsrail'in güvenlik çıkarları konusunda mutlak bir hakkı var" derken, Obama yönetiminin şeffaf ve tarafsız bir inceleme talebini de yineledi.

Biden, "İsrail 'Buyrun bakalım, şu an Akdeniz'desiniz. Bu gemi az daha kuzeye giderse içindekileri boşaltabilir ve biz de malzemeleri Gazze'ye götürürüz' dedi. Ne var bunda?" diye konuştu ve ekledi:

Haberin Devamı

"Doğrudan Gazze'ye gitmekte ısrar etmenin ne anlamı vardı ki?"

ABD Başkan Yardımcısı, Hamas'ı kast ederek İsrail'in, "Bu gemide ne olduğunu bilmiyorum, bu adamlar benim halkımın üzerine sekiz --- 3 bin roket atıyor" deme hakkı olduğunu söyledi.

Ancak Biden, ABD'nin İsrail üzerinde her türlü baskıyı kurarak, inşaat malzemesi gibi ürünlerin girişine izin vermesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

THE NEW YORK TIMES: ABD: Gazze ablukası sürdürülemez
Üst düzey ABD'li yetkililer Çarşamba günü yaptıkları açıklamalarda Obama yönetiminin İsrail'in Gazze'ye uyguladığı ablukanın sürdürülemez olduğuna inandıklarını ve İsrail güvenlik güçlerine bölgeye daha fazla ürün tedarik edebilecek yeni bir yaklaşım için baskı yapacaklarını söyledi.

Yetkililer Gazze'ye yardım filosuyla ilgili uluslararası alanda yükselen seslerin Tel Aviv'i Filistin Yönetimi'yle diyaloga ve Gazze'ye daha yumuşak bir politika uygulanmasına ikna etmek için uygun fırsat olduğunu söyledi. Adının açıklanmasını istemeyen bir yetkili, "Gazze konusunda yeni bir yaklaşıma ihtiyaç duyduğumuza şüphe yok" derken bu görüşün yönetim kademelerindeki bir çok insan tarafından paylaşıldığını ifade etti.

İsrail yeni yaklaşımın şu üç faktörü gözetmesinde ısrar edecek: İsrail'in güvenliği, Hamas'ın eline geçecek her türlü gelirin önlenmesi ve Gilad Şalit'in serbest bırakılması. İsrail hükümeti filo baskınından sonra ablukanın gerekli olduğunu aksi takdirde "Gazze'nin bir İran limanına dönüşeceğini" söyledi. Ancak ABD'li yetkililer Netanyahu'nun da bir değişikliğe ihtiyaç olduğunu kabul ettiğini ifade ediyor.

Haberin Devamı

CNN: İran'a yaptırım oylaması bu hafta gündeme gelebilir
Üst düzey bir yetkilinin CNN'e bildirdiğine göre ABD önümüzdeki hafta İran yaptırımlarıyla ilgili taslak teklifini Türkiye ve Brezilya'nın desteği olmaksızın BM Güvenlik Konseyi gündemine getirebilir.

Adının açıklanmasını istemeyen yetkili ABD'nin "herkes ikna edilene kadar beklemek istemediğini" söyledi. Dün Dışişleri Bakanlığı'nın günlük brifinginde Bakanlık Sözcüsü P.J. Crowley, oylamanın zamanlamasıyla ilgili olarak Temmuza işaret etti. Crowley gazetecilere, "Sanıyorum bu mesele Güvenlik Konseyi'nin önünde bu ayın sonundan önce gelmiş olacak" derken Başkan Barack Obama'nın "ilkbaharın sonundan önce" ifadelerini hatırlattı.

Haberin Devamı

ABD İran'a uygulanacak yaptırımlar konusunda BM Güvenlik Konseyi geçici üyeleri Brezilya ve Türkiye'den büyük muhalefet görüyor. Özellikle Pazartesi günü İsrail donanmasının Gazze'ye giden yardım konvoyuna düzenlediği kanlı baskın Ankara'yla ilişkileri daha da zorlaştırdı.

BBC: Kapalı bir kutuda 18 ay geçirecekler
Penceresi bile olmayan ve dışarıyla bağlantısı sadece e-posta olan kapalı bir kutuda 18 ay geçirmeye gönüllü olur muydunuz? Onlar oldu.

Rusya'dan üç, Avrupa'dan iki ve Çin'den bir adam Mars yolculuğu simülasyonu için 18 ay boyunca bu denileni yapacak. Bugün Moskova'da bir tıbbi enstitüde başlayacak olan Mars500 deneyinin amacı insanların bir başka gezegene yapılacak uzun bir yolculuğa nasıl tepki vereceklerini görmek.

Haberin Devamı

Projenin olabildiğince gerçekçi olması hedeflense de vücudun uzay uçuşu sırasında ağırlığını kaybetmesi gibi koşulla dünya üzerinde yaratılamayacak. Ancak projenin kilit ortaklarından Avrupa Uzay Ajansı'ndan Martin Zell, "Örneğin sınırlı sayıda ürünle yaşamak zorunda kalacaklar. Kullanacakları her rşey en baştan yanlarında olacak. Yeni kaynaklar gelmeyecek. Gerçek bir uzay misyonu gibi olacak" dedi.

THE GUARDIAN: Churchill'in eşyalarına 570 bin sterlin
İngiltere'nin efsane Başbakanı Sör Winston Churchill'in aralarında mektuplar, günlük sayfaları ve bir puro da olan eşyaları Londra'da bulunan Christie's müzayede evinde 570 bin sterlinden fazla fiyata müşteri buldu.

Haberin Devamı

Müzayedede en büyük ilgiyi Churchill'in mektupları gördü. Eski danışmanı Eliot Carshaw-Williams'ın 27 Haziran 1940'ta "Size Hitler'le mümkün olan en iyi şartlarda barış yapmanızı tavsiye ediyorum" şeklindeki satırlarına Churchill'in "Senin böyle bir mektup yazmış olmandan utanıyorum. Sana bunu aynı şekilde geri gönderiyorum - yakıp unutman için" diye cevap verdiği mektup en ilginç parçalardan biri.

Bu mektuptan 31 yıl önce yazılmış bir başkasında o zaman Ticaret Odası Başkanı olan Churchill yine Carshaw-Williams'a kadınların seçme ve seçilme hakkıyla ilgili ayrımcı fikirlerini aktarıyor.

Mektupların yanı sıra Churchill'in Monte Carlo'daki Hotel de Paris’te 1963'te yemek yerken yanında oturan bir tanıdığına verdiği Havana purosu da 2 bin 125 sterline satıldı.

THE TIMES: "Taksici cinneti" planlı bir eylem olabilir
Dün silahını kendisine çevirmeden önce 12 kişiyi öldürüp 25 kişiyi yaralayan taksi şoförü Derrick Bird, yaşanacakların işaretini olaylardan saatler önce vermeye başlamış.

20 yıldır tanıdığı Bird'ün kendisine bir gece önce "Seni bir daha görmeyeceğim" dediğini ifade eden arkadaşı Peter Ledder, "Ertesi sabah işe geldim ve neler olduğunu duydum. Bu olayı önceden planlamış olsa gerek" dedi.

Geçtiğimiz günlerde büyükbaba olan Bird'ün sakin bir insan olduğu söyleniyor. Ancak Bird dün birkaç saat içerisinde dostlarını, iş arkadaşlarını ve hiç tanımadığı insanları öldürdü.

Whitehaven'dan tola çıkıp West Cumbria'ya doğru giden Bird'ün elinde bir adet 22 milimlik av tüfeği ve teleskopik merceklerle bir tane de tabanca vardı. Bird'ün kurbanları arasında kendisini durdurup taksiye binmek için işaret edenler, yol kenarında çalışanlar ya da tesadüf eseri o sırada bisikletle geçmekte olanlar insanlar da var.

Can kayıplarının yanı sıra üçü ağır 25 yaralı var. Ancak taksici cinnetinden mucize eseri kurtulanlar da oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!