Abant'ta aba altından sopa

Güncelleme Tarihi:

Abantta aba altından sopa
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 12, 1999 00:00

Haberin Devamı

Fethullah Gülen'e yakınlığıyla bilinen Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı'nca Abant'da bu yıl ikincisi düzenlenen 'Dinde yeni ufuk arayışları' toplantısı dün sona erdi. 29 maddelik sonuç bildirgesinde, devletle çatışmamaya özen gösterilirken, medyaya aba altından sopa gösterildi.

Toplantının 2'nci gününde Din-Toplum ve Din-Devlet ilişkilerinde ilginç tartışmalar yaşandı. Görüşmeler boyunca hemen hemen her madde üzerinde ilginç muhalif düşünceler açıklayan M. Ali Kılıçbay, 'Akıl-Vahiy Komisyonu' raporunun görüşülmesi sırasında, bu komisyonun 'Vahiy' ile başlayan tüm maddelerinin başına 'İslama göre' ibaresinin getirilmesini istedi. Kılıçbay, kendi laiklik tanımını şöyle yaptı:

‘‘Bu dünya küresi ile öte dünya küresinin temassızlığıdır. Ya da, bu dünyanın siyasi örgütlenmiş hali olan devlet ile öte dünyanın örgütlenmiş hali olan dinin temassızlığıdır.’’

Din-Devlet İlişkileri Komisyonu raporunun görüşüldüğü sırada söz alan Türk Dünyası Yazarlar ve Sanatçılar Vakfı Başkanı Yahya Akengin, medyayı tahrikçi olmakla suçladı. Akengin, ‘‘Bir kısım medyayı tırnak dışına çıkararak konuşuyorum. Tahrik devam ediyor. Din-devlet ilişkileri bağlamında basının rolü konusunun da ele alınmasını arz ediyorum’’ dedi.

Demokraside Birlik Vakfı Başkanı Mehmet Bozdemir de, ‘‘Basın sadece demokrasilerde 4'ncü kuvvettir. Demokrasiye bir şey olursa size de gerek kalmaz. 1960 yılındaki gazete tirajları ile bugünküler arasında bir fark yok. Medya, bugün promosyon ile ayakta durmaya çalışıyor’’ diye konuştu.

Prof. Dr. Burhan Kuzucu, komisyonlarda rapora yansıyan görüşlerin bazılarının oy birliği ile bazılarının oy çokluğu ile alındığına dikkat çekerek ‘‘Oy çokluğu ile alınan kararlar geçerlidir. Ama insan üstünde psikolojik bir etkisi vardır’’ dedi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!