'AB yolunda Türkiye' Brüksel'de

Güncelleme Tarihi:

AB yolunda Türkiye Brükselde
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 2005 13:24

Alsancak Soroptimist Kulübü'nün “Avrupa Yolunda Türkiye” projesi çerçevesinde düzenlenen ve 5 Kasım'a kadar açık kalacak sergide, 26 eser sunuluyor. Alsancak Soroptimist Kulübü Avrupa Komisyon Başkanı Ayla Selçuk'un girişimiyle düzenlenen projenin amacının, üniversitelerin güzel sanatlar fakülteleri öğrencilerini Türkiye'nin AB'ye katılım sürecine katkıda bulunmaya teşvik etmek olduğu belirtildi.

SOROPTİMİST HEDEF

Üyeleri, “meslekte, iş hayatında ve her bakımdan yüksek ahlak ilkelerine bağlı seçkin iş ve meslek kadınlarından oluşan”, gönüllü kadın kuruluşları arasında etkin çalışmalarıyla ön sırada yer alan Türkiye Soroptimist Kulüpleri Federasyonu (İş ve Meslek Kadınları Derneği) küresel alanda saygın bir kuruluş olarak tanınıyor.
İsmini Latince kökenli “sorore” (kız kardeş) ve “optima” (en iyi ) kelimelerinden alan Soroptimist kurumunun, “en iyiyi amaçlayan kız kardeşleri” simgelediği belirtiliyor. Üyeleri arasında birlik ve beraberliği sağlayan ortak niteliğin “dostluk”, ortak amacın ise ”hizmet” olduğunu belirten yetkililer, “yerel, ulusal ve uluslararası çalışmaların, tüm insanların, özellikle kadınların ve çocukların temel haklarının eşitlik esasına göre korunmasına, sevgi dolu bir dünyanın gerçekleşmesine yönelik olduğunu” ifade ettiler.
Kurumun genel politikasında, amaç ve programların uygulanması sırasında, parti politikaları ve din konularında tarafsız kalınmasının esas alındığı belirtildi.

AB BAŞKENTLERİNİ GEZECEK

Avrupa Soroptimist Kulüpleri Federasyonu 1999-2001 Dönemi Başkanlığını da yapan Ayla Selçuk, Brüksel'deki sergi açılışında A.A
muhabirine bilgi verirken, sergilenen eserlerin Türkiye'deki çeşitli
güzel sanatlar fakülteleri öğretim üyelerince seçildiğini bildirdi.
İş ve meslek sahibi kadınlardan oluşan Soroptimistlerin 124 ülkede etkin olduklarını, Türkiye'de 39 dernekleri bulunduğunu belirten Selçuk, Brüksel'de, Iris Kulübü ile ortaklaşa düzenlenen serginin daha sonra diğer AB başkentlerini de gezeceğini söyledi.

Ayla Selçuk, şu bilgileri verdi: “Türkiye'deki bütün güzel sanatlar fakülteleri öğrencilerine yönelik 'Medeniyetler ve Kültürler Arası Barış - Türkiye AB yolunda' başlığı altında bir yarışma açtık. Sunulan eserler arasında 26 poster sergilenmeye değer bulundu. Meltem Gerçek birinci seçildi. Bu sergiyi tüm Avrupa başkentlerine götüreceğiz. Gelecek hafta Roma'da, Soprano Sermin Günöz'ün de konser vereceği bir sergi olacak. Roma'daki sergi Türk Haftası etkinlikleri ile birleştiriliyor.

Amacımız Türkiye'nin AB'ye giriş sürecinde bu sergileri yürüterek ülkelerin ve kamuoylarının konuya dikkatlerini çekmek ve meslek kadınlarını bizim amacımıza ortak etmek. Türk gençlerini olayın içine almak, sanatçı görüşleriyle projeyi Avrupa'ya tanıtmak istiyoruz. Neden AB'ye katılmak istediğimizi anlatıyoruz ama bu katılımı katiyen zorlama olarak istemiyoruz. Yurtta ve dünyada barış ilkesi bize zaten 82 yıl önce Cumhuriyetimizin kurucusu Atatürk tarafından gösterildi. Amaç çağdaş medeniyetler düzeyine ulaşmaktır.”

Selçuk, AB'nin genişlemeden sorumlu eski üyesi Günther Verheugen ve şimdiki üye Olli Rehn'in de tüm sivil toplum kuruluşlarına, bir araya gelmelerini ve Türkiye'nin AB'ye katılım sürecine destek olmalarını önerdiklerini hatırlattı.
Yarışmanın birincisi olan Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Bölümü öğrencisi Meltem Gerçek de “Bu yarışma bizler için önemli çünkü Avrupa ülkelerinde eserlerimiz sergileniyor. Mesajlarımızı yansıtmak ve güzel dileklerimizi aktarmak açısından çok etkili oluyor” dedi.

Alsancak Soroptimist Kulübü Başkanı Nilgün Karaismailoğlu ve üyeleri de söz konusu projenin gerçekleşmesine katkıda bulunan Belçika Union Brussel Kulübü üyeleri ve görme özürlü aşçılar ile Anadolu Ajansı, Prof.Dr. Nazan Erkman, Yrd.Doç.Dr. Gürbüz Ekşioğlu, Öğretim Görevlisi Cemalettin Mütver, Prof.Dr. Uğurcan Akyüz, Hakan Tartan, Yusuf Durak Gürses, Gülriz Özyıldırım ve Meral Aybay'a teşekkür ettiler. Brüksel'deki serginin seçkin bir davetliler grubu tarafından izlendiği ve beğeni kazandığı gözlemleniyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!