AB yolunda düşmanı Fransa sanmayın içinizde arayın

Güncelleme Tarihi:

AB yolunda düşmanı Fransa sanmayın içinizde arayın
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 27, 2008 00:00

Türkiye’nin AB üyeliğine karşı çıkan Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy’nin danışmanı Jacques Attali, "Fransa’nın düşmanınız olması mümkün değil. En büyük düşmanınız içinizdeki mihraklardır" dedi. Attali, Türkiye’nin Avrupa’da kıymetli bir yeri olduğunu söyledi.

AVRUPA Birliği (AB) sürecinde Türkiye’nin tam üyeliğine karşı çıkan Fransa Cumhurbaşkanı Nikolas Sorkozy’nin danışmanı, Türkiye destekçisi Jacques Attali, "Fransa’nın düşmanınız olması mümkün deği. En büyük düşmanınız dışınızdaki değil içinizdeki mihraklardır" dedi. Avrupa Kalkınma Bankası Kurucu Başkanı da olan ve Fransa’nın eski cumhurbaşkanlarından Mitterand’ın da danışmanlığını yapan Attali, şu yanıtı verdi: "Sarkozy yakın dostum ama onun sözcüsü değilim. Dolayısıyla burada kendi görüşlerimi söylüyorum. Sarkozy Fransa’nın değil AB’nin görüşlerin benimsemek durumunda. Siz sadece Türkiye’nin üyeliğine karşı çıkılıyor sanıyorsunuz. İspanya da Polonya da bu süreci yaşadı. Onların üyeliğine de karşı çıkanlar oldu. Ukrayna ve Türkiye de yaşayacak ama mutlaka Türkiye AB’ye girecek."

Umarım fikriniz değişmez

Soysal Danışmanlık tarafından Berlin’de bu yıl üçüncüsü düzenlenen Perakende Liderler Konferansı’nda konuşan Attali, sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye’nin AB’ye tam üye olacağına inanıyorum. Türkiye’nin AB’de çok kıymetli bir yeri var. Bu AB’nin de lehine olur. Ama umarım Türkiye fikrini değiştirmez. Gelecekte Türkiye, Ukrayna ve eğer katılırsa Rusya ile birlikte AB çok daha güçlü olacak."

Küresel demokrasi yok

Türkiye’nin bölgesel bir lider olabilmesi için kalifiye işgücünü elinde tutabilmesi gerektiğine işaret eden Attali, "Finans ve demokrasinin güçlü olması gerek. Demokrasi, piyasa ekonomisinin gelişmesi için zorunlu bir zemin. Şu anda küresel bir pazar var ama küresel bir demokrasi yok. Serbest piyasa ekonomisinde düşünce özgürlüğü çok önemlidir" dedi.

ABD dünya lideri kalacak

Tarih boyunca dünyanın ticaret merkezinin yer değiştirdiğini söyleyen Attali, şu anda merkezin ekonomik durgunlukla boğuşsa da ABD olduğunu vurgulayarak şu saptamalarda bulundu: "Şimdi Japonya, Çin ve Hindistan ABD’ye rakip olmaya başladı. Bundan sonraki merkez, lider kim olacak; soru bu. ABD’nin yerine geçebilecek bir ülke görmüyorum. Çin çok güçlü hale gelebilir ancak 50 yıl içinde düya liderı olamaz. Hindistan için de aynı şey geçerli. İkisi de içedönük. Çin stabil değil, Hindistan’da çok yolsuzluk, sahtecilik büyük sorun. İkisinde de evrensellik yok. Dünya lideri olmak için dışa dönük olmalısınız. Japonya da yaşlanıyor ve yabancıları istemiyor. ABD’nin yerine dünyanın yeni merkezi ve lideri olmaya tek aday barış ve huzurun olduğu Avrupa Birliği’dir. AB genişleyerek, dünya lideri olacaktır."

Üç çocuk, kadını eve bağlamayacaksa olur

AVRUPA Kalkınma Bankası olarak Türkiye’de mikrofinans çalışmalarına bu yıl başladıklarını hatırlatan Jacques Attali, "Mikrofinansın başarılı olduğu yerlerde nüfus da geriliyor. Kadınlar çalışmaya başlayınca 7-8 çocuk doğurmuyorlar" diye konuştu. Türkiye’deki ’en az 3 çocuk doğurun’ tartışmalarına değinen Attali, şunları söyledi: "Nüfus iyidir-kötüdür diyemem. Bu bir prensip meselesi değil. Hem nüfusunuzu artırıp hem de finansmanını sağlayabiliyorsanız, sorun değil. Türk kadınının seçme ve seçilme hakkını Fransız kadınlarından 30 yıl önce elde etti. Kadınlar da işgücüne katılabiliyorsa, evde sıkışıp kalmıyorsa o zaman nüfusunuzu artırın. Ama bu konuda şüphelerim var. Maalesef birçok ülkede kadınlar işgücüne dahil olamıyor."

Gıda fiyatları artacak, yoksul zorlanacak

6.5 milyar olan dünya nüfusunun 2015’te 9 milyara çıkacağını belirten Jacques Attali şu açıklamaları yaptı: "Şehirdeki yaşam 2 katına çıkacak. Altyapı şehirlerde 2 katına çıkabilicek mi; bu önemli bir sorun. Avrupa’da nüfus artmayacak. ABD 100 milyon kadar artacak. Çin aynı kalacak. Hindistan 1.5 milyara çıkacak. Kıta Afrika’nın nüfusu 2 katına çakacak. Kimse bunun farkında değil. Herkes Çin, Hindistan’ı yatırım açısından konuşuyor ama yatırım için yeni moda Afrika olacak. Cep telefonu fiyatları azalacak ama su, gıda talebi arttıkça pahalı olacak. Yoksulların durumu daha da zorlaşacak."

Oda orkestrası yönetiyor tatili Göcek’te geçiriyor

BEŞ yaşından buyana piyano çalan Fransız ekonomist Jacques Attali oda orkestrası yönetiyor. Günde sadece 3 saat uyuyan Attali, bugüne kadar 50 kitap yazmış. Her yıl tatilini geçirmek için Göçek sahillerinde tekneyle geziyor. Ona göre dünyanın en güzel denizi Göcek’te. En büyük hayali yoksulluğun olmadığı bir dünyayı görmek. Attali’ye 3 saat uyku ile nasıl yaşayabildiği sorulduğunda "İki hayatı yaşamaya çalışıyorum. 3 satten fazlasına ihtiyacım yok. Alkol, kahve, tütün kullanmıyorum. Spor da yapmıyorum. Günde 5 saat düşünmek ve yazmak için kendime zaman ayırıyorum" yanıtını veriyor.

Attali’nin başarı formülü

BİR reçetesi olmadığınıbelirtse de Jacques Attali, başarı için şunları tavsiye ediyor: "Meraklı olacaksın. O zaman okursun ve dinlersin. Zamanı iyi yöneteceksin. Kendi her söylediğine bile inanmayacaksın. Disiplinli olacaksın. Özel bir reçetesi yok."

Borsada az perakendeci şirket var halka açılın

PERAKENDE Liderler Konferansı’nda bir sunum yapan İMKB Başkanı Hüseyin Erkan, borsada işlem gören perakende şirketi sayısının az olduğunu aktararak, perakendecileri halka açılmaya davet etti. Perakende sektörü liderlerine halka arzın faydalarını anlatan Erkan, halka açılmanın bir sosyal sorumluluk olduğunu belirtti. Halka açılmanın şirketlerin ve ürünlerinin ulusal ve uluslararası platformda tanınmışlığını artırdığını belirten Erkan, "Anadoludaki tüm şirketlere giderek o şirketlere ulaşmayı planlıyoruz. İMKB’nin karmaşık, kaf dağının arkasından, ulaşılmaz bir kurum olmadığını anlatacağız." dedi. Hüseyin Erkan’ın sunumunun ardından pek çok perakendeci halka açılmaya daha sıcak baktığını belirtterek, detaylı bilgi alacaklarını söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!