AB toprağından KKTC’ye kaçış

Güncelleme Tarihi:

AB toprağından KKTC’ye kaçış
Oluşturulma Tarihi: Nisan 27, 2013 00:00

Kıbrıslı Rumlar AB’ye üye olduklarından beri, mülteci akını konusunda KKTC ve Türkiye’yi suçluyordu. Devir değişti. 37 Filistinli önceki gün Rum kesiminden KKTC’ye geçip siyasi sığınma talebinde bulundu.

Haberin Devamı

ÖZELLLİKLE Güney Kıbrıs’ın 2004’te AB üyesi olmasından beri KKTC sınırındaki askeri bölgeden ve mayınlı arazilerden kaçak olarak Rum kesimine geçen Afrika ve Ortadoğu mültecileri istemeyen Rumlar, her fırsatta Türkiye’yi AB’ye şikâyet ediyordu. Rum kesimindeki ekonomik krizle tırmanan işsizlik ve yabancı düşmanlığı ise rüzgarı tersine döndürdü. Rum yönetiminde 5 yıldır mülteci statüsünde yaşayan 21’i çocuk 37 Filistinli daha iyi yaşam umuduyla önceki gün sınır kapısından KKTC’ye geçti ve siyasi sığınma talebinde bulundu. Filistinli mülteciler Lefkoşa’da, Rum yönetimi ile KKTC arasındaki kent içinde kalan Lokmacı sınır kapısına yürüyerek geldi.

BM YARDIM ETMEDİ

Rum polisinin kontrolünden geçen ve KKTC topraklarında yetkililere pasaportlarını ibraz ederek “turist” statüsüyle bir aylık vize alan Filistinliler, daha önceden adresini öğrendikleri KKTC İnsan Hakları Derneği’ne gitti. Mültecilere ilk yardımı dernek başkanı Canan Öztoprak ile dernek çalışanları yaptı. Öztoprak, KKTC hükümetinin yanı sıra BM ile de temasa geçtiklerini, ancak BM’nin KKTC’de faaliyet gösteremeyecekleri gerekçesiyle yardım etmediğini söyledi. KKTC hazırlıksız yakalansa da, derneğe giderek olayı yerinde inceleyen ilk yetkili olan Maliye Bakanı Ersin Tatar şöyle konuştu:

Haberin Devamı

“Rumlar Filistinli kardeşlerimize kötü davranmış. Elimizden gelen her türlü desteği sağlayacağız. Ancak bu Rum kesiminden turist vizesiyle her giriş yapanın sığınma başvurusunda bulunması anlamına gelmiyor. Kim mülteci, kim değil, ayrımını iyi yapmak lazım. Bu nedenle özellikle Rum kesimi ile kara sınır kapılarımızdaki önlemlerimizi artıracağız.”

Kötü muamele bezdirdi

KKTC’nin ilk mültecilerini Lefkoşa’daki İnsan Hakları Derneği’nde sadece Hürriyet görüntüledi. Lübnan’dan Güney Kıbrıs’a deniz yoluyla gelen ve 5 yıldır siyasi sığınma hakkı bekledikleri Rum yönetiminde kötü muameleye maruz kaldıklarını anlatan Filistinliler, Türkiye’ye gitmek istemediklerini ve arzularının KKTC’de kalmak olduğunu söyledi.

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!