AB sınır gözetleme sistemi Eurosur devreye girdi

Güncelleme Tarihi:

AB sınır gözetleme sistemi Eurosur devreye girdi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 02, 2013 13:10

Avrupa sınır gözetleme sistemi Eurosur devreye girdi. Sistemin Avrupa’ya gelen mültecileri mi yoksa Avrupa’yı mültecilerden mi koruyacağı konusunda ise kafalar karışık.

Haberin Devamı

Avrupa Birliği’nin kıta dışından bu bölgeye gelen göç ve mülteci akınını takip etmek ve sınırlarda oluşacak acil durumlara anında müdahale edebilmek için geliştirdiği iletişim sistemi Eurosur devreye girdi.

Sistemin yönetimi AB sınır koruma birimi Frontex tarafından yapılacak. Halihazırda 18 AB ülkesi ve Norveç’te start alan sisteme Almanya ise bir yıl içinde dahil olacak.

Avrupa Sınır Gözetleme Sistemi olarak da adlandırılan uygulama aynı zamanda sınırlardaki uyuşturucu ve insan kaçakçılığının da önüne geçmeyi amaçlıyor.

AB İçişleri Komiseri Cecilia Malmström, konuyla ilgili yaptığı açıklamada uygulamayı; “göçmenlerin hayatını kurtaracak gerçek bir çözüm” olarak gördüklerini kaydetti.

Ancak uygulamaya eleştiriler de yüksek sesle dile getiriliyor. Alman Yeşiller Partisi’nin Avrupa Parlamentosu Milletvekili Ska Keller, uygulamadaki amacın ilk etapta ‘mültecileri kurtarmak olmadığını’ savundu.

Haberin Devamı

Keller, Kölner Start-Anzeiger adlı yerel gazeteye yaptığı açıklamada, yeni sistemin mültecileri daha tehlikeli yollara iteceğini öne sürdü.

AB Komisyonu ise üye ülkeler arasında bilgi alışverişini de kolaylaştıracak sistemle ilgili insansız hava araçlarının kullanılmasının söz konusu olmadığını açıkladı. Bu araçların AB hava sahasında kullanılmasına izin verilmediği belirtildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!