AB Nükleer enerjiden vazgeçmiyor

Güncelleme Tarihi:

AB Nükleer enerjiden vazgeçmiyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 18, 2002 15:04

AB Komisyonu Başkan Yardımcısı ve enerjiden sorumlu üyesi Loyola De Palacio, ``nükleer enerji üretiminden vazgeçme düşüncesinin gerçekçi olmadığını`` söyledi.

AB`nin enerji kaynakları açısından bugün yüzde 50 olan dış bağımlılığının, 20 yıl sonra yüzde 70`e çıkacağı, Rusya`ya ve istikrarsız Ortadoğu ülkelerine bağımlılığın giderek arttığı, ``endişeverici senaryoların`` ortaya çıktığı ve bir ``enerji kabusu`` yaşanacağı ifade edildi. 

AB bünyesindeki tartışmalarda, genişleyen AB`nin enerji stoklarının yetersizliği ve enerji tüketiminin artışı üzerinde duran gazetecilerin sorularını yanıtlayan De Palacio, 1986`da yaşanan Çernobil felaketinden sonra Avrupa`da sürekli puan kaybeden nükleer enerji sektörünün, yakın gelecekte tekrar ``cazip ve vazgeçilmez`` görüleceğini savundu. 

Nükleer enerji konusuna sakin ve tarafsız bir yaklaşım gerektiğinisöyleyen De Palacio, "Bu konuda bulanıklık ve suskunluk yolu seçiliyor. İnsanlar, kendilerinden bir şeyler saklandığını düşünüyorlar" diyerek, hükümetlerin ve üretici firmaların net olmayantavırları ve suskunlukları yüzünden, sadece çevrecilerin seslerinin duyulur olduğunu ifade etti. 
De Palacio, şunları söyledi:  

''Sorarsanız, insanların çoğunluğu nükleer enerjiye karşı olduğunusöyler. Ben, nükleer enerjiden vazgeçmek isteyen çevrecilere ve hükümetlere sormak istiyorum: Bunu yaparsanız, küresel gaz atık oranını düşürme yükümlülüklerinizi nasıl yerine getireceksiniz? Enerjimizi eski Sovyet bloku ülkelerinin nükleer santrallarından mı ithal edeceğiz? Bu sorulara yanıt verilmiyor. Bu ikiyüzlü tavır ciddi değildir ve hiçbir temel analize dayanmamaktadır."  

Gerçekçi olmak gerektiğini söyleyen De Palacio, AB ülkelerindeki atom santrallarında sorunun güvenlik değil nükleer atık sorunu olduğunu, bu atıkların miktar ve zararlılık oranlarının düşürülmesi için yoğun bilimsel araştırmalar yapıldığını belirtti. Teknolojik gelişmelerin, bu sorunu ``kontrol edilebilir`` hale getireceğini savunan De Palacio, buna karşılık, küresel ısınmanın kontrol edilemediğini, doğal felaketlerin arttığını ve binlerce insanın öldüğünü söyledi.  

Gelecek 50 yıl içinde nükleer enerjiden vazgeçilmesi fikrini gerçekçi bulmadığını anlatan De Palacio, nükleer enerjinin istikrarlı fiyatlar ve stok güvencesi getirdiğini de kaydetti.  

AB uzmanları, enerji sorununa çözümün ilk yolunun ``enerji tasarrufu`` olduğunu, ithal edilen petrolün yüzde 50`sinin karayollarında taşıtlar tarafından tüketildiğini, evlerde kullanılan bilgisayar ve beyaz eşyaların yapılarında öngörülecek değişikliklerin de büyük enerji tasarrufu sağlayabileceğini ifade ettiler.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!