AB Nabucco Projesine destek vermekte geç kaldı

Güncelleme Tarihi:

AB Nabucco Projesine destek vermekte geç kaldı
Oluşturulma Tarihi: Mart 18, 2008 12:38

BOTAŞ Genel Müdürü Saltuk Düzyol, AB'nin Hazar doğal gazını Avrupa ulaştıracak Nabucco Projesine (Türkiye-Bulgaristan-Romanya-Macaristan-Avusturya Doğal Gaz Boru Hattı) destek vermekte çok geç kaldığını söyledi.

Ankara Sheraton Otelinde düzenlenen 7. Türkiye Uluslararası Petrol ve Gaz Konferansına (TUROGE 2008) katılan BOTAŞ Genel Müdürü Saltuk Düzyol, burada bir grup gazeteci ile yaptığı sohbet sırasında, geliştirilen projelerle Hazar doğal gazını transit ülke olarak Türkiye'ye çekmeye çalıştıklarını söyledi.

“Hazar'ın altına bir boru döşeyerek doğal gaz getirmek, İran ve Rusya'ya rağmen mümkün mü?” şeklindeki bir soru üzerine Düzyol, bunun mümkün olabileceğini kaydetti. Hazar'ın statüsünün şu anda tartışmaya açık olduğunu ifade eden Düzyol, fakat benzer tartışmanın Karadeniz için de yapılabileceğini dile getirdi.

NABUCCO'YA 7. ORTAK KONUSU

Nabucco Projesinde 6 ortaklı bir yapının yeterince büyük olduğunu ifade eden Düzyol, 7. ortak için bir düşünceleri bulunmadığını ve Nabucco Konsorsiyumu olarak bir süre daha 6 ortaklı yapı olarak devam edeceklerini bildirdi.

Nabucco için Rus gazına karşı olmadıklarını da vurgulayan Düzyol, “Rus gazı da tabii ki girebilir. Burada önemli olan hem Türkiye'nin hem Avrupa'nın ihtiyacı olan gazın bu güzergaha çekilebilmesidir” dedi.

Konuyla ilgili bazı eleştirilerin aksine Nabucco Projesine en sadık kalan tarafın Türkiye olduğunu ifade eden Düzyol, Rus Gazprom ve İtalyan Eni şirketiyle yapılan ve “Güney Akım” adı verilen boru hattı projesinin Nabucco'ya rakip olduğunu söyledi.

Düzyol, konuyla ilgili şunları söyledi:
“Bu tür projeler birbirlerine rakip gibi telaffuz edilmiyorlarsa da rakip oldukları aşikar. Yani yeterli miktarda gazın olmadığı bir ortamda bu projenin ikisinin beraber çalışma şansı bence yok. Ama burada hangi kaynağın bu boruların içini dolduracağı da önem taşıyor. Eğer Güney Akım'da da kaynak olarak Hazar gazı görülüyorsa, Kazakistan ve Türkmen gazı görülüyorsa bu iki proje birbirine rakiptir. Ama Rusya içindeki başka sahalar öngörülüyorsa aslında bunlar birbirlerini tamamlayıcı projeler de olabilir. Fakat şu anki görüntü rakip oldukları yönünde.”
AB'nin Nabuccco'ya destek vermek konusunda çok geç kaldığını düşündüğünü de belirten Düzyol, “Bu desteği bundan 4-5 sene önce vermeleri beklenirdi. Yani açıkçası eğer AB arz çeşitliliği yaratmak istiyorsa Türkiye koridoru bana göre tek alternatifi teşkil ediyor” diye konuştu.

“İRAN GÖZARDI EDİLEMEZ”

Dünyada ikinci büyük gaz rezervine sahip bir ülke olan İran'ın göz ardı edilemeyeceğini kaydeden BOTAŞ Genel Müdürü, “Özelikle Türkiye'nin ve Avrupa'nın önümüzdeki 20 yıllık dönemdeki gaz ihtiyacını göz önünde bulundurduğumuzda İran dahil, bütün arz kaynaklarını değerlendirmek durumundayız. Yani birilerini idare ederken, birilerini dışlama gibi bir lüksümüz yok, hiçbir ülkenin yok” şeklinde konuştu.

Konuyla ilgili bir soru üzerine Düzyol, yıllık tüketimi 1 milyar metre küp olan, Suez-Tractebel Enerji'nin sahip olduğu Baymina Doğal Gaz Çekrim Santralinin Başkent Doğalgaz'a devrinin söz konusu olmadığını, Başkent Doğalgaz'ın sadece iletimi sağlayacağını kaydetti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!