AB ikna edemedi

Güncelleme Tarihi:

AB ikna edemedi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 28, 2001 01:45

Türkiye, Kıbrıs ve AGSP'na ilişkin tavrını sertleştirince, AB Dönem Başkanı Verhofstadt iki tavizle Ankara'ya geldi.

AB Dönem Başkanı ve Belçika Başbakanı Guy Verhofstadt'ın AGSP ve NATO konusundaki çözüm umudu taşıyan tavizleri Ankara tarafından yeterli bulunmadı.

Türkiye'nin Kıbrıs ve Avrupa Güvenlik ve Savunma Politikası'na (AGSP) ilişkin tavrını sertleştirmesi üzerine paniğe kapılan AB, Dönem Başkanı ve Belçika Başbakanı Guy Verhofstadt'ı Ankara'ya gönderdi.

Dün apar topar başkente çözüm umuduyla gelen Belçika Başbakanı'nın Avrupa Gücü'nün Ege ve Kıbrıs konuları ile iki NATO müttefiki arasındaki krizlere dahil olunmayacak mantığına dayalı tavizlerini Ankara yeterli bulmadı.

Türk tarafı, AB'nin, Ankara açısından hayati önem taşıyan Kafkaslar, Kuzey Irak, Ortadoğu ve Balkanlar gibi bölgelere müdahale edilmesi durumunda, kendisinin ikinci plana itilmesi endişesini taşıdığını net bir dille ifade etti. Ankara, Avrupa Gücü'nün sözkonusu bölgelere müdahalesi durumunda da, karar mekanizması içinde yer almak istediğini AB Dönem Başkanı sıfatını taşıyan Belçika'ya bildirdi.

EN FAZLA AGSP GÖRÜŞÜLDÜ

Verhofstadt ile Başbakan Bülent Ecevit başkanlığında iki saat süren görüşmede AGSP konusunda iki ‘‘hayati’’ pürüz üzerinde duruldu. Verhofstadt, AB'nin Laeken Zirvesi'nde AGSP konusunu bir çözüme kavuşturmayı ümit ettiğini ifade etti. Diplomatik çevrelerden elde edilen bilgiye göre İngiliz Dışişleri Bakanlığı siyasi direktörü Peter Ricketts, Ankara'ya 2003 yılının ortalarda işlevlik kazanacak olan Avrupa ordusunun Kıbrıs ve Ege Denizi'ndeki krizlerde kullanılmayacağı sözünü verdi.

GERİ ADIM YOK

Türkiye öncelikle kendi bölgesinde gerçekleşecek olan ve Türkiye'nin doğrudan çıkarlarını ilgilendiren Avrupa ordusunun operasyonlarına katılması konusunda ısrarcı oldu. NATO ve AB mütteffikleri arasındaki sorunlarda AB ordusunun taraf olmaması konusunda ‘‘güvence’’ isteyen Türk tarafı, Avrupa'nın güvenliğine büyük önem verdiğini, ancak AGSP'ye, katılım ve güvenlik konusundaki iki önemli kaygısı hatırlatarak, geri adım atmayacağını bildirdi.

Edinilen bilgiye göre AB adına görüşmelere katılan İngiltere, NATO üyesi olan 11 AB ülkesinin bu konudaki güvencesini verdi ve güvencenin ‘‘NATO çerçevesinde’’ olacağını duyurdu.

Ankara, Kıbrıs'ta da bilinen politikasını sürdürmekte kararlı olduğunu Belçika'ya aktardı. Türkiye'nin Kıbrıs'ta çözümsüzlük değil, çözümden yana olduğu belirtildi ve Rum Kesimi'nin Türkiye ve KKTC'ye karşı AB'ye tam üyelik kozunu kullanmasına dikkat çekildi. AB'nin Rum Kesimi'ni tam üye olarak kabul etmesi halinde, kendi ilkeleriyle çelişeceği ve Ada'da bölünmüşlüğü onaylamış duruma düşeceği vurgulandı. Ankara, dün ayrıca İngiltere'nin Kıbrıs özel temsilcisi Sir David Hannay'ı da ağırladı.

Görüşmeden sonra Başbakan Ecevit, Verhofstadt ile gelecek ay Laeken'de yapılacak AB zirvesine ilişkin çok yararlı bir görüşme yaptıklarını bildirdi. Ecevit, Belçika'nın Laeken kentinde 14-15 aralıkta yapılacak AB liderler zirvesine katılacağını da sözlerine ekledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!