AB için Kasap’ı yakaladılar

Güncelleme Tarihi:

AB için Kasap’ı yakaladılar
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 27, 2011 00:00

8 bin Bosnalı Müslüman’ın öldürüldüğü Srebrenica kentinde İkinci Dünya Savaşı sonrası Avrupa’nın en büyük katliamını gerçekleştiren Sırp komutan Ratko Mladiç, 16 yıl sonra bir ‘ihbar’ üzerine Belgrad yakınlarında bir köyde ele geçirildi.

Haberin Devamı

Başına 10 milyon euro ödül konmuş olan Mladiç’in yakalandığını açıklayan Sırbistan Devlet Başkanı Tadiç, “Böylece AB üyeliği kapılarının bize açıldığını düşünüyorum...” dedi. Mladiç’in yakalanmasını şart koşan AB, haberi memnuniyetle karşıladı.

"MÜSLÜMAN KASABI" YAKALANDI / WEB TV

DÜNYA dün El Kaide lideri Usame bin Ladin’in 2 Mayıs’ta Amerikan baskınında öldürülmesinin ardından ikinci büyük sürprizi yaşadı. 1992-1995 yılları arasındaki Bosna savaşı sırasında Bosna Sırp ordusunun komutanı olan ve BM’nin “güvenli bölgesinde” 8 bin Müslüman erkeğin öldürüldüğü Srebrenica katliamının ve 43 ay süren Saraybosna kuşatmasının baş sorumlusu olarak görülen Ratko Mladiç, başkent Belgrad’a 100 km uzaklıktaki Lazarevo köyünde sabah saatlerinde yakalandı. Ratko Mladiç (69), Srebrenica katliamından 16 yıl sonra kimliği gizli tutulan bir ihbarcının yardımıyla “Milorad Komadic” kimliğiyle ele geçirildi.
Hep aynı köyde yaşamış
Operasyonda Sırbistan istihbarat servisi “BIA” ve özel polis timleri işbirliği yaptı. Köylülerin ifadelerine göre Mladiç aranmaya başladığı 1995 yılından bu yana o bölgede yaşadı. Dış görünümü değiştirmek için de hiçbir çaba göstermedi. Hatta sakal veya bıyık bile bırakmadı. 3 bin kişinin yaşadığı köyün muhtarı Radomir Stoşiç yetkililere köyde bir savaş suçlusunun olduğunu bilmediğini, hatta “Mladiç’in dış görünümü tipik Sırp erkeği. Bizim köyde ona benzeyen 10 kişi daha bulursunuz” ifadesini vermiş.

/images/100/0x0/55eb43fdf018fbb8f8b605b9

DNA’yı beklemediler
Mladiç’in kaldığı evin bir yakınına ait olduğu ve iki haftadır gözlem altında tutulduğu belirtildi. Sırp B92 radyosu önce polisin “Mladiç’e çok benzeyen” bir kişiyi tutukladığını ve diş-DNA testi uygulanacağını duyurdu. DNA sonuçlarının 3 gün içinde açıklanması bekleniyordu. Ancak Sırbistan Cumhurbaşkanı Boris Tadiç basın toplantısı düzenleyerek Mladiç’in yakalandığını dünyaya ilan etti.
AB’ye mesaj
Tadiç, Avrupa Birliği’ne mesaj gönderdi: “Bugün tarihimizin bir bölümünü kapattık. Savaş suçlarına karşı yaklaşımımız, Sırbistan’ı ve Sırpları tüm dünyada saygın bir yere getirdi. Herkese teşekkür ediyorum. Böylece AB üyeliği kapılarının bize açıldığını düşünüyorum...”
AB, Sırbistan’a Birliğe üye olabilmesi için Mladiç’i yakalama şartı koymuştu. AB Birliği Dış Politika Temsilcisi Catherine Ashton “Bu Sırbistan ve uluslararası adalet için önemli bir adım” diyerek Mladiç’in derhal Lahey Uluslararası Adalet Mahkemesi’ne teslim edilmesini istedi.

Haberin Devamı

BİNLERCE MÜSLÜMAN'IN KATLİAM EMRİNİ VERDİ / Foto Galeri 

Haberin Devamı

Kasap ‘üçlüsü’ tamamlandı

Bosna’da işlenen savaş suçlarının arkasındaki en önemli üç isim eski Yugoslavya Devlet Başkanı Slobodan Miloseviç, Bosnalı Sırp lider Radovan Karadziç ve Sırp komutan Mladiç’ti. Miloseviç, 1 Nisan 2001’de 26 saat direnişin ardından teslim oldu. Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi onu 33 yıl hapse çarptırdı. Ancak  2006’da hapiste ölü bulundu. Miloşeviç’in en büyük yardımcısı ise Karadziç’ti. Karadziç de 12 yıl kaçtıktan sonra 2008’de alternatif tıp uzmanı kılığında yakalanmıştı. Ve üçlü halka dün Mladiç’in ele geçirilmesiyle tamamlandı.

10 milyon Euro’luk ihbar

Sırbistan’da adını açıklamayan bir polis Ratko Mladiç’in kimliği gizli tutulan bir ihbarcının yardımıyla ele geçirldiğini söyledi.  Hırvat gazetesi Jutarnji List, ihbarın

/images/100/0x0/55eb43fdf018fbb8f8b605bb
“Mlorad Komadiç adlı biri Ratko Mladiç’e çok benziyor” şeklinde yapıldığını yazdı. Sırbistan hükümeti, geçen yıl Mladiç’in yakalanmasını sağlayacak bilgiler için 10 milyon euro (22 milyon lira) ödül verileceğini açıklamıştı.

Haberin Devamı

Şampanyalı katliam

Mladiç, Srebrenica katliamı öncesinde bir kameraya konuşarak, “İşte 11 Temmuz 1995’te Sırp şehri Srebrenica’dayız. Nihayet, yeniçerilere karşı ayaklanmasından sonra bu toprakta “Türkler”den intikam almamızın vakti geldi” demişti. BM çerçevesinde bölgede görevli Hollanda birliğinin komutanı ise Mladiç’e karşı koymak bir yana onunla şampanya kadehi tokuşturmuştu.  Katliamda 8 bin Bosnalı Hırvat ve Müslüman erkek öldürülmüştü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!