Aliağa'da yeni yolsuzluk iddiası

Güncelleme Tarihi:

Aliağada yeni yolsuzluk iddiası
Oluşturulma Tarihi: Eylül 25, 2008 17:59

İZMİR'in Aliağa Belediyesi'nde kavga sürüyor. AKP'li Belediye Meclisi Üyesi Şafi Teymur, AKP'li Belediye Başkanı Tansu Kaya ile Belediye Şirketler Genel Müdürü Murat Eminoğlu'nun göstermelik belgelerle halkı ve kamuoyunu yanılttığını ileri sürerken, “kirli pazarlıklar sonucu, belediyeyi kullanarak haksız kazanç elde etmişlerdir” iddiasını yineledi.

Teymur, Başkan Kaya ile Müdür Eminoğlu'nun 2005 yılında yaptıkları kömür vurgunuyla devleti yaklaşık 3 milyon 300 bin YTL zarara uğrattıkları yönünde yeni bir iddia ortaya attı.

Belediye Başkanı AKP'li Tansu Kaya ve Belediye Şirketler Genel Müdürü Murat Eminoğlu'nun önceki günlerde basın toplantısı düzenleyip haklarındaki yolsuzluk iddialarını yalanlamasının ardından, AKP'li Meclis Üyesi Şafi Teymur karşı atağa geçti. Şirketinin hizmet binasında bugün bir basın toplantısı düzenleyen Teymur, Başkan Kaya ve Müdür Eminoğlu'na yüklendi. AKP'li Teymur şu iddialarda bulundu:
“Başkan Kaya, Yardımcısı İrfan Güngör ve Şirket Müdürü Murat Eminoğlu hakkında belgeli yolsuzluk iddiası olması durumunda istifa edeceğini söylemişti. O halde derhal istifa etmelidir. Çünkü İrfan Güngör ve Murat Eminoğlu hakkındaki yolsuzluk iddiaları belgelerle sabittir. Başkan Kaya, belediye hizmet takip fişi ile tahsil edilen 18 bin 70 YTL'nin belediyeye aktarıldığını belirtmiş, isteyen basın mensubuna bu belgeleri verebileceğini söylemiştir. Ne gariptir ki, 2006 yılında ‘kayıp makbuzlar bulundu, parası belediyeye yattı’ açıklaması yapan Belediye Başkanı Kaya'yı 2007 Denetleme Komisyonu Raporu yalanlamaktadır. Belediye Denetleme Komisyonu ‘Tahsil edilen 18.070 YTL'nin belediye hesaplarına yatırıldığı belgelenememiştir’ ifadesi ile 3 AKP'li, 2 CHP'li ve 2 uzman üye tarafından imza altına aldığı raporu tutmuştur. Bu ifadeler bu belgeler bu kadar açık şeffaf ve aleni iken, hala sayın başkan, İrfan Güngör hakkında belge varsa istifa edeceğine söz vermiştir. Bundan daha net bir belge olabilir mi? Belediye Başkanı Tansu Kaya sözünün gereğini yapmalı ve derhal istifa etmelidir.”

KÖMÜRDE 3 MİLYON YTL VURGUN İDDİASI

Aliağa Belediyesi Şirketler Genel Müdürü Murat Eminoğlu'nun belediyenin adını kullanarak trilyonluk vurgun yaptığını iddia eden Teymur, şöyle devam etti:
“Müdür Eminoğlu, Aliağa Belediyesi Şirketi'nin adını kullanarak TKİ Ege Linyitleri’nden yaklaşık 22 bin ton kömür bağlantısı yapmış ve parasını peşin ödeyerek tonunu 118 YTL'ye aldığı kömürü, Somalı Ramazan Güral adlı bir kömür tüccarına sembolik 1 YTL kar ile 119 YTL'ye kağıt üzerinde satmıştır. Yapılan kirli pazarlık ve çirkin bir alışverişin karşılığında kamuya kar olarak kalması gereken yaklaşık 3 milyon 3 yüz bin YTL iç edilerek kamu zarara uğratılmış, kamunun zarar ettiği 3 milyon 300 bin YTL bu arkadaşların cebine kar olarak kalmıştır. Çünkü piyasada 2005 yılında kömürün tonu Aliağa'da 270- 280 YTL arasında satılırken, Somalı bir tüccara 119 YTL'ye satılmıştır. Arada yaşanan kirli pazarlıklar sonucu anlaşılıyor ki bu kar Somalı kömür tüccarı, Murat Eminoğlu ve Belediye Başkanı Tansu Kaya arasında pay edilmiştir.”

‘İHALE VERİLMEZ ALINIR’

Belediye Başkanı Tansu Kaya'nın kendisini siyasi rakip görerek çamur attığını öne süren AKP'li Teymur, “Benimle ilgili belgesi varsa çıkartsın. 20 yıllık ticari hayatımda tek bir leke yoktur. Ayrıca sayın başkan ‘ihale vermediğim için banimle uğraşıyor’ diye son derece manalı bir cümle sarf etmiştir. Çünkü ihale verilmez, alınır. Kendi bilinç altındaki uygulamayı dili ile ifade ederek kendini açığa çıkarmıştır” dedi.

BAŞKAN ‘KOMPLO’ DEMİŞTİ

Bir süre önce basın toplantısı düzenleyen AKP'li Belediye Başkanı Tansu Kaya, aralarında bir belediye meclisi üyesinin de bulunduğu kişiler tarafından kendisine şantaj yapıldığını ve komplo kurulduğunu iddia etmişti. Ardından, AKP'li Belediye Meclisi Üyesi Şafi Teymur, Kaya ve Müdür Eminoğlu'nun yaptıkları yolsuzlukları örtbas etmek için bu iddiaları gündeme getirdiğini ileri sürmüştü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!