Bakan Akdağ: "Bebek ölümleri azaldı"

Güncelleme Tarihi:

Bakan Akdağ: Bebek ölümleri azaldı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 24, 2008 17:21

SAĞLIK Bakanı Recep Akdağ, İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yeni Doğan ünitesinde yaşanan bebek ölümlerinin komplikasyonlardan meydana geldiğini söyledi.

Bebeklerin takip edildikleri merkezlerde bazı komplikasyonlar olduğunu kabul eden Bakan Akdağ, enfeksiyonları önleme noktasında yeni yönetmelikler ve yeni kurallar ortaya koyduklarını bildirdi. Türkiye’nin kendi gelir grubuna benzer ülkeler arasında anne ve bebek ölümlerini önemli ölçüde azalttığını ileri süren Bakan Akdağ, “Bir tek bebeğin ya da annenin yaşamını yitirmesi bizleri çok üzer. Ama bu işin bir de rakamsal yönüne bakmak lazım. 2003 yılında bebek ölümleri binde 29 iken, 2008’de ise (şu anki rakamlara göre) binde 17-18 oranında. Bu binlerce bebeğin yaşamının kurtulması demektir. Ama bizim için bu oran bile yüksek bunu daha da düşüreceğiz” dedi.

Gezi ve incelemelerde bulunmak üzere bugün saat 13.00’de THY uçağıyla Erzurum’a gelen Sağlık Bakanı Recep Akdağ, havalimanında Vali Sami Bulut, Büyükşehir Belediye Başkanı AKP’li Ahmet Küçükler, daire müdürleri, AKP İl Başkanı Hüseyin Tanfer ve bazı partililer tarafından karşılandı. Beraberinde AKP Erzurum Milletvekili Fazilet Dağcı Çığlık ile Vali Sami Bulut’u makamında ziyaret eden Bakan Akdağ burada gazetecilere yaptığı açıklamada son günlerde yaşanan bebek ölümlerine değindi. Riskli bebeklerin takibini zamanında ve yerinde yaptıklarını ileri süren Bakan Akdağ, bu anlamda hastanede doğumları yüzde 70’lerden yüzde 90’a çıkardıklarını ifade etti. Yeni doğan bakım merkezlerinin sayılarını artırdıklarına dikkat çeken Bakan Akdağ, sadece Sağlık Bakanlığı’nın bu anlamda hizmet veren yatak sayısını 600’lerden 1700’e çıkardıklarını dile getirdi.

KOMPLİKASYONLARDA NİSPİ ARTIŞ VAR

Bebeklerin takip edildikleri merkezlerde bazı komplikasyonlarda nispi artış görüldüğünü kabul eden Bakan Akdağ, “Olayın aslı budur. Bu komplikasyonları olabildiğince azaltmak için çalışıyoruz. Enfeksiyonları önleme noktasında da yeni yönetmelikler hazırladık ve yeni kurallar ortaya koyduk. Ama işin bir de rakamsal yönüne bakmak lazım. Bir tek bebeğin ve annenin yaşamını yitirmesi bizi çok üzer. Rakamlara baktığımızda 1998 yılında her 100 bin anneden 70’i hayatını kaybediyordu. 2008 yılında bu oran 100 binde 18-19’a düştü. Bakın nereden nereye gelmiş. 2012’de bu oranı binde 12’lerin altına çekeceğiz. Bebek ölümlerine baktığımızda 2003 yılında binde 29 olan oran, 2008 yılında binde 17-18’e kadar geriledi. Bunun anlamı nedir, binlerce bebeğin yaşamı kurtuldu. Ama bu oran bile yüksek. Kamuoyunun bu konudaki hassasiyeti sevindiricidir, çünkü bu görev sadece Sağlık Bakanlığı’nın üzerine düşmüyor.”

Bakan Akdağ daha sonra Atatürk Üniversitesi’ne geçerek iki ay önce göreve başlayan Rektör Prof. Dr. Hikmet Koçak’a ‘hayırlı olsun’ ziyaretinde bulundu. Bakan Akdağ daha sonra AKP İl Başkanlığı’nda partilileriyle biraraya geldi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!