99 yılda 900 efsane

Güncelleme Tarihi:

99 yılda 900 efsane
Oluşturulma Tarihi: Ocak 23, 1999 00:00

Haberin Devamı

Görüntüler, tadlar kollektif düşünceler yüzyıldır durmadan değişiyor. 1900'lerin başından itibaren gelecek yüzyılları da ileriye taşıyacak bir modernleşme fikri ortalığı sarmıştı. Şimdi düşünceler arabalar gibi oradan oraya rahatlıkla dolaşıyor.

1999 yüzyılın son yılı. Görüntüler, tadlar kollektif düşünceler yüzyıldır durmadan değişiyor. Sinemanın doğuşuyla birlikte 20. yüzyıl görüntülerin yüzyılı olarak adlandırılmaya başlandı. Başta hayalleri canlandıran kameralar artık vücudun en ince ayrıntısını gösterebilecek denli küçük. Perdeden gelen tren karşısında şaşıran ilk izleyicilerin yanında bugün tüm dünyayı evimize getiren videokamera karşısında kimse kılını bile kıpırdatmıyor. 900'lerin başından itibaren gelecek yüzyılları da ileriye taşıyacak bir modernleşme fikri ortalığı sarmıştı. Kadının gelişmesi, özgürleşmesi çabuk adımlarla gerçekleşti, bunu giysiler doayısıyla moda izledi. Matmazel Chanel şıklığı ve rahatlığı, güzelliği ve işeyararlılığı birarada kullanmanın ilk adımını attı. Kavramlar modadan sanata ve mimariye de yansıdı. Sinema yeni toprakları ele geçirdi, değişik davranış biçimlerini yaydı, düşünceler arabalar gibi oradan oraya rahatlıkla dolaşmaya başladı.

40'lı yılların sonunda savaştan sonra yeniden yapılanmalar başladı, objeler, giysiler, evler, teknoloji değişti, gelişti. Christian Dior'un New Look'u gerçek bir devrimdi. Elliler henüz zenginlik yılları değildi, altmışlar sadakatin, ottimizmin yılları oldu. Yüzyılın insanı bakan, bakmayı bilen insan bütün dünyanın içinde yer aldığı oyunun bir parçası olan insan oldu. 70'li ve 80'li yıllarda insan görmeye, tanımaya, üretmeye, başka dilleri kendi dillerine çevirmeye devam etti. Doksanlara gelindiğinde ise yeni bir yüzyıla girmek için yapılan çalışmalar önem kazandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!