Gül gidecekmiş gibi hazırlık

Güncelleme Tarihi:

Gül gidecekmiş gibi hazırlık
Oluşturulma Tarihi: Eylül 03, 2008 00:00

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün olası Ermenistan ziyaretiyle ilgili Dışişleri Bakanlığı ve Çankaya Köşkü’nde çalışmalar hızlandı. Cumhurbaşkanı Gül’ün maç için Erivan’a gitme kararı, Dışişleri Müsteşar Yardımcısı Büyükelçi Ünal Çeviköz’ün bugün Ermenistan’a yapacağı ziyaret sonrasında kesinleşecek.

Diplomatik kaynaklar, hazırlıkların "Gül Erivan’a gidecekmiş gibi yapıldığını" söylediler. Bu hazırlıklarda, "sözde soykırım iddiaları, Dağlık Karabağ sorunu ve Kafkasya İstikrar Platformu" öne çıkıyor. Ankara özellikle Bakü yönetimini küstürmemek için Dağlık Karabağ sorununa büyük önem veriyor. Gül, bu sorunun çözümü için Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’dan uzlaşmacı bir tavır takınmalarını isteyecek.

Bush’la ufuk turu

Gül, ABD Başkanı Bush’u telefonla arayarak, yaklaşık yarım saat süren ve iki ülkeyi de yakından ilgilendiren bölgesel gelişmelerle ilgili ufuk turu yaptı. İki liderin görüşmesinde gündeme gelen konu başlıkları şunlar oldu:

Kafkasya Gül, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın gündeme getirdiği Kafkasya İstikrar ve İşbirliği Platformu’nun hayata geçirilmesiyle ilgili Türkiye’nin Rusya, Gürcistan ve Azerbaycan nezninde yaptığı girişimler konusunda bilgi verdi. Gül, Türkiye’nin bu platforma Ermenistan’ın da dahil edilmesinden yana olduğunu belirtirken, Erivan’dan kendisine yapılan davete icabet edip etmeyeceğine bugün Ermenistan’a gidecek olan Dışişleri Müsteşar Yardımcısı Ünal Çeviköz’ün izlenimlerinden sonra karar vereceğini Bush’a aktardı.

Kıbrıs Gül, bugün KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve Rum Lider Dimitris Hristofyas arasında yapılacak sorunun çözümüne ilişkin ilk yüz yüze görüşmenin son derece önemli olduğunu belirterek, Türkiye’nin kalıcı çözümden yana olduğunu vurguladı.

Irak Gül, Irak’ın kuzeyinden kaynaklanan PKK terörüne karşı ABD ile yürütülen işbirliğinden memnuniyetini dile getirdi. Kerkük’ün son derece hassas bir konu olduğunu ifade eden Gül, bu sorunun Araplar, Kürtler ve Türkmenler arasındaki uzlaşıyla çözülmesinin önemine dikkat çekti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!