Mersin'de canlı bomba kendini havaya uçurdu

Güncelleme Tarihi:

Mersinde canlı bomba kendini havaya uçurdu
OluÅŸturulma Tarihi: AÄŸustos 19, 2008 16:20

MERSİN’de, içinde canlı bombanın bulunduğu otomobil, polis kontrol noktasında patladı. Teröristin öldüğü olayda, 12 polis yaralandı.

Haberin Devamı

İŞTE OLAY YERİNDEN İLK GÖRÜNTÜLER / FOTO GALERİ...

 

OLAY YERİNDEN İLK GÖRÜNTÜLER / VİDEO...

HASTANEDEN Ä°LK FOTOÄžRAFLAR..


Patlama sonrası aracın parçaları yaklaşık 50 metre çaplı bir alana yayıldı, otomobilden geriye sadece motoru tek parça kaldı. Ceset parçaları da titizlikle toplandı.Â

Hatay’dan canlı bomba alarmı verilmişti

ANTAKYA’da 11 Ağustos’ta saat 02.30 sıralarında Hatay Emniyet Müdürlüğü Özel Hareket Şube Müdürlüğü’nün duvarına 12 kilo C-4 patlayıcı bırakmak isterken fark edilen Orhan Caner, çıkan çatışmada öldürülmüştü. Bu teröristin öldürülmesinin hemen ardından, istihbari çalışmalar sonucunda tek olmadığı belirtilmiş, kentte canlı bomba alarmı verilmişti. Canlı bombanın yakalanmasına yönelik çalışmalar sürerken, bu olaydan birkaç gün sonra Hatay’ın Altınözü İlçesi Yiğityolu Beldesi yakınlarında Suriye’den Türkiye’ye geçen 6 terörist, jandarma ekiplerince fark edilmiş, ‘Dur’ ihtarına ateşle karşılık veren teröristler, çıkan çatışma üzerine Suriye’ye kaçmıştı. Teröristlerin bıraktığı çantalarda yapılan aramada 144 kilo TNT patlayıcı ele geçmesi üzerine, Hatay İl Jandarma Komutanlığı da, tüm illerin jandarma komutanlıkları ile emniyet müdürlüklerini, özellikle 15 Ağustos terör örgütünün eylemlerine başlamasının yıldönümü nedeniyle bombalı terör eylemlerine karşı uyarmıştı.

Olay, saat 15.35'de, kent merkezine yaklaşık 10 kilometre uzaklıktaki Tarsus-Adana-Gaziantep (TAG) otoyolunun Adana yönünden Mersin’e çıkış noktası olan eski Gözne gişelerinin bulunduğu yere 500 metre mesafede meydana geldi. Özel Harekat polislerin, canlı bomba ihbarı nedeniyle bir süredir takibe aldığı, içinde canlı bomba bulunan beyaz renkli Mazda marka otomobil, eski Gözne gişeleri mevkiinde Bölge Trafik ekipleri tarafından durdurulmak istendi.

YAKALANMAMAK İÇİN BOMBAYI PATLATTI

Ancak, aracın sürücüsü durmayıp, kaçtı. Bu kontrol noktasına yaklaşık 500 metre uzaklıkta, bu kez, Asayiş, Terörle Mücadele ve Özel Harekat şubesi ekiplerince bariyerlerle oluşturulan ikinci bir kontrol noktası daha olduğunu fark eden canlı bomba, yakalanacağını anlayınca, araçtaki bombayı patlattı.

MÜTHİŞ TAKİP, KATLİAMI ÖNLEDİ

Mersin polisi, canlı bombanın katliam yapmasını müthiş bir takip ve istihbari bilgi sayesinde önledi. Bir kontrol noktasından kaçıp, ikinci kontrol noktasında yakalanacağını anlayınca bombayı patlattığı açıklanan teröristin aracındaki patlayıcının cinsinin, patlamanın şiddeti göz önüne alınarak C-4 plastik patlayıcı olabileceği, meydana getirdiği hasar da dikkate alındığında araçta 20-30 kilo arasında patlayıcı olduğu belirtildi.

HEDEF NEYDÄ°?

Parçalanarak ölen teröristin hedefinin Mersin Emniyet Müdürlüğü olduğu iddia edilirken, Mersin polisinin aldığı istihbarat sonucu müthiş takibiyle katliam önlendi.

Patlama sonrası, bölge güvenlik çemberine alınıp, Olay Yeri İnceleme ekiplerince titiz bir çalışma başlatıldı. Teröristlerin kimliğini de belirlemek amacıyla, ceset parçaları toplandı. Otomobilin plakasının da parçalanması nedeniyle araç ile ilgili bilgilerin motor şaşi numarası ile araştırıldığı öğrenildi.

BÄ°R POLÄ°SÄ°N DURUMU AÄžIR

Mersin'de meydana gelen patlamanın ardından tedavi altına alınan 13 polis memurundan 10'unun taburcu edildiği öğrenildi.

Yaralı polis memurları Abdulkerim Boyraz ile Ferhan Tek'in Mersin Devlet Hastanesinde, Mehmet Bayhan'ın ise Mersin Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesindeki tedavisi sürüyor.

YARALI POLÄ°SLER

Olayda yaralanan polislerin adları şöyle:


"Mersin Devlet Hastanesi'nde Ferhan Tek, Fettah Ateş, Ali Çetiner, Mehmet Çelik, Yusuf Ayan, Veysel Baytan, Abdulkadir Boyraz ve Tayfun Aktürk, Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde tedavi gören Burhan Uğur, Nuri Güleryüz, Adnan Ülke ve Mehmet Bayhan."

Şiddetli patlama sonrası parçalanan, parçalarının büyük bölümü de ezilip, yanan aracın plakasının 27 J 6836 olduğu kesinlik kazandı. Mersin Valisi Hüseyin Aksoy, polisin, soruşturmayı titizlikle sürdürdüğünü belirtip, şu açıklamayı yaptı:

"Otoban çıkışında bölge trafiğin dur ihtarına uymayan araç, şüpheli olarak daha sonra kontrol amaçlı yolda bekleyen ekiplere bildirilmiş. Burada araç durdurulmak istenmiş. Ancak, ilgili kişinin bu sırada araç içinde taşıdığı patlayıcıları patlatmak suretiyle bu olay meydana gelmiştir. Olayda, konuya müdahil olan toplam 12 polisimiz yaralanmış, bunlardan 2'si hayati tehlikesi olmamak kaydıyla durumlarında biraz ciddiyet var, diğerleri ayakta tedavi edilen ve müdahaleleri devam eden arkadaşlarımız olarak hastanelerimizde gerekli çalışmalar yapılıyor. Bu araç 27 J 6836 plakalı, bir beyaz Mazda araç olduğu tespiti yapıldı. Şimdi araçla ilgili çalışmaları arkadaşlarımız yürütüyor. Bundan sonra yapılacak olan çalışmaları da büyük bir titizlikle güvenlik birimleri sürdürüyor" dedi. Vali Aksoy, gazetecilerin, "Araçta 2 terörist olduğu belirtiliyor. Terörist sayısı nedir ?" sorusuna, "Bir kişi. Çünkü, yol kontrolü yapan güvenlik birimlerimiz oradaydı ve araçta tek kişi olduğunu söylüyorlar" diye cevapladı. Vali Aksoy, "Nereden geliyordu?" sorusuna ise, "Otobandan giriş yaptığı, nereden geldiği ile ilgili çalışmalar sürüyor. Araç çalıntı mıdır, yoksa bir şahsa ait midir arkadaşlarımız konuyu hassasiyetle takip ediyor" diye cevap verdi. Aksoy, ilk bilgilerde 2 sivil şahsın yaralandığınun sözkonusu olduğunu, ancak onlaırn da polis olduğunu ve toplam 12 yaralı bulunduğunu ifade etti.

Teröristin kullandığı otomobil, kayıtlara göre, 1991 model beyaz renkli Mazda. Çalıntı kaydı bulunmayan otomobilin kimliği açıklanmayan sahibi, 11 Şubat 2008'de üzerine aracın kaydını yaptırmış.


ARKASINDAN ATEÅž EDÄ°LMÄ°ÅžÂ


Canlı bomba ihbarı nedeniyle otoyol çıkışındaki ilk kontrol noktasına gelen teröristin, durmayıp, kaçması üzerine trafik polislerinin arkadan ateş ettiği, ancak durdurulamadığı de ileri sürüldü.


TÃœZMEN:ÂÅžEREFSÄ°Z ÖRGÃœT


AKP Mersin Milletvekili ve Devlet Bakanı KürÅŸat Tüzmen, seçim bölgesindeki olay ile ilgili olarak Vali Aksoy'dan bilgi aldığını belirterek, "Bunlar ÅŸerefsiz örgütün yaptığı çalışmalar. Tesellimiz güvenlik güçlerinde can kaybı olmaması.ÂPolisin, askerimiz canla baÅŸla bu ÅŸerefsizlerle mücadele ediyor.! dedi.

 

Bu arada, patlamanın ardından trafiğe kapatılan Adana-Mersin Otoyolu Gözne çıkışlarının ise tekrar trafiğe açıldığı bildirildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!