Yeni 23 rektör adayı belirlendi

Güncelleme Tarihi:

Yeni 23 rektör adayı belirlendi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 14, 2008 00:00

YÖK, önceki gün yaklaşık 12 saat süren Genel Kurulu sonrası, 23 üniversite için rektör adaylarını belirledi. Bu 23 üniversite rektörlüğü için belirlenen 69 adayın listesinin, en geç cuma günü onay için Çankaya Köşkü’ne gönderilmesi bekleniyor.

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül’ün 21 üniversiteye yaptığı tartışmalı rektör atamalarının ardından, Yüksek Öğretim Kurumu YÖK, 23 yeni üniversitenin rektör adaylarını belirledi. YÖK Genel Kurulu önceki gün yaklaşık 12 saat süren seçimle 523 adayı 69’a indirdi. Listenin en geç cuma günü Gül’ün onayı için Çankaya Köşkü’ne gönderilmesi bekleniyor. YÖK’ün oylama sonuçlarına göre, Gül ile Sakarya Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi’nde birlikte görev yapan Prof. Dr. Mehmet Duman, bu sefer Artvin Çoruh Üniversitesi’nin rektör adayları arasında birinci sıraya yerleştirildi.

Gül’ün arkadaşı 1. sırada

Prof. Mehmet Duman, 2007’de Bilecik Üniversitesi’ndeki seçimlerde en yüksek oyu almasına karşın, Prof. Dr. Erdoğan Teziç başkanlığındaki YÖK ismini Köşk’e göndermemişti. Prof. Duman, liste dışı bırakıldığı dönemde "YÖK, Gül’ü tanıdığım için beni devre dışı bıraktı. Aynı fakültede ders vermiş olmamızın beni güçlendireceği düşünüldü" demişti. Duman, üniversitelerde türbana özgürlük bildirisine de imza atmıştı.

"Cumhurbaşkanı yargılanamaz"

Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi listesinin ilk sırasında yer alan Gazi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlyas Doğan da, Anayasa Mahkemesi’nin üniversitelerde türban serbestisi getirmeyi amaçlayan değişikliği iptal etmesini Zaman Gazetesi’nde yazdığı makale ile eleştirmişti. Doğan, AKP’nin kapatma davasında Cumhurbaşkanı Gül’ün adı geçince, "Parlamenter sistemlerde cumhurbaşkanı yargılama konusu edilemez" demişti. En çok rağbet gören Yalova Üniversitesi’nde de birinci sıraya YÖK Denetleme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Solak yerleştirildi. Yine Yalova için yarışan, Başbakanlık Kamu Görevlileri Etik Kurulu Üyesi Prof. Dr. Salih Aynural, YÖK Denetleme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Cengiz Özsavaşçı ve ABD’den Prof. Dr. Mehmet Ziya Doymaz listeye giremedi.

Türbana özgürlükçülerine rağbet

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Milli Eğitim Akademisi Başkanı Prof. Dr. Ramazan Kaplan, Bartın Üniversitesi’nde birinci sırada yer aldı. İsmi Ardahan Üniversitesi Rektörlüğü için birinci sırada Cumhurbaşkanlığı’na gönderilen Prof. Dr. Rüstem Kaya da daha önce de Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Rektörlüğü seçimlerine girmiş ve 63 oy alarak 5. olmuştu. YÖK’ün Bayburt Üniversitesi için 1. sıraya yerleştirdiği Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr. Hakkı Aydın, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi’nde ilk sırada yer alan Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden Prof. Dr. Sabri Gökmen, Nevşehir Üniversitesi’nin 1. sıradaki rektör adayı Erciyes Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi’nden (İBB) Prof. Dr. Ekrem Erdem, Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi’nde 1. sırada yer alan Çukurova İBB’den Prof. Dr. Enver Alper Güvel ve Tunceli Üniversitesi’nin 1. sıradaki adayı Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr. Aziz Polat, üniversitelerde türbana özgürlük bildirisine imza atan öğretim üyeleri arasında yer alıyor.

İlahiyatçılar 2 ve 3. sıralarda

Özellikle Hakkári, Iğdır, Şırnak üniversitelerinde rektörlük yapmak için başvuran ilahiyat fakültesi öğretim üyeleri ise umduklarını bulamadı. Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden Prof. Dr. Hasan Onat Çankırı Karatekin Üniversitesi’nde ikinci sıradaki rektör adayı olurken, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden Prof. Dr. İlhan Yıldız, Hakkári Üniversitesi’nde üçüncü sırada, yine Yüzüncü Yıl İlahiyat’tan Prof. Dr. Halil Çiçek de Şırnak Üniversitesi için 3. sırada yer aldı.

36’sı türbana özgürlükten yana

YÖK’ün 23 üniversiteye rektör olmak için başvuran 523 rektör adayı arasından 69’a indirdiği adayların 36’sının üniversitelerde türban yasağına karşı hazırlanan "Türbana özgürlük bildirisi"ne imza atması dikkat çekti.

Liste dışı kalan ilginç isimler

REFERANS yarışına dönen seçimlerde, Çankırı Karatek Üniversitesi’ne aday olan AKP’li eski Çankırı Milletvekili Prof. Dr. Hikmet Özdemir, Iğdır Üniversitesi’ne aday olan TÜRKSAT A.Ş. Genel Müdür Danışmanı Prof. Dr. Yusuf Hasçiçek, Nevşehir Üniversitesi’nde rektör olmak isteyen Suudi Arabistan’daki Kral Faysal Üniversitesi’nden Prof. Dr. Tansu Mertol ve Alabama’dan Bayburt Üniversitesi’ne rektör olmak isteyen Prof. Dr. Ayhan Demirbaş listeye giremedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!