Kuşlar göllerini arıyor

Güncelleme Tarihi:

Kuşlar göllerini arıyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 09, 2008 00:00

Konya, Isparta ve Afyonkarahisar arasında kalan çok geniş bölgedeki su kaynakları bitmek üzere.

Çiftçi ve doğa kan ağlıyor. Bölgedeki Eber, Karakuyu ve diğer küçük göllerde su seviyesi, "yok" denecek düzeyde. Akşehir Gölü, "çöl" oldu. Birçok akarsu kuruma noktasına geldi. Kuşlar, binlerce yıldır geldikleri göllerin kurumuş toprakları üzerinde çaresizce yiyecek arıyor ve ölüyorlar.

Türkİye, boyutları çok büyük olabilecek bir krizin eşiğinde. Geçen yıl yaşanan kuraklık ve kötü su kullanımı, bu yıl da kangren gibi Anadolu topraklarına yayılıp tüm su kaynaklarını kurutuyor. Konya, Isparta ve Afyonkarahisar arasında kalan bölgede Eber, Akşehir ve Karakuyu gölleri kurumak üzere. Birçok akarsu kuruma noktasına geldi. Kuraklık nedeniyle yeni su alanları bulması gereken ve aç kalan kuşlar zor günler yaşıyor.

Bilim adamlarınca "bir yerdeki sağlıklı doğal dengenin en önemli temsilcisi" kabul edilen kuşlar, su bulmak için bir gün içinde oldukça büyük mesafeleri kat ederek buldukları ufacık su kaynaklarıyla var olmaya çalışıyorlar. Suyla birlikte besin kaynakları da yok olan kuşlar, kurumuş göl yataklarında ölüyorlar.

Akşehir’in çölü

Çok değil 10 yıl öncesine kadar Türkiye’nin en önemli sulak alanlarından ve su kaynaklarından olan, binlerce su kuşunun yaşadığı Akşehir Gölü, bugün "çöl" görünümünde. Gölün son ziyaretçileri flamingolar, kuruyan göl alanında susuzluk ve açlıktan teker teker ölüyor. Tamamen kuruyan gölde yaklaşık 30 flamingo ölüsü bulundu.

Akşehir Gölü Çevre Koruma Birliği üyesi ve Üçkuyu Belediye Başkanı Osman Koçer, "Flamingoları yaşatmak için acilen tedbir alarak çözüm üretmeliyiz" dedi. Bu kapsamda Afyonkarahisar Valiliği ve Afyonkarahisar İl Çevre ve Doğa Varlıklarını Koruma Müdürlüğü’ne konuyla ilgili bilgi verdiklerini dile getiren Koçer, Akşehir Gölü’ne 30 kilometre kıyısı olan Sultandağı’na bağlı Üçkuyu Beldesi’ndeki halkın eskiden su ürünleriyle geçimini sağladığını söyledi.

Leğen gibi su kaldı

Koçer, Akşehir Gölü Çevre Koruma Birliği’nde gölü kurtarmak için yapılan çalışmaların yetkinin bir elde toplanmaması nedeniyle sonuçsuz kaldığını söyledi.

Hayvancılık yaparak geçinen belde sakini 30 yaşındaki Dilaver Koçer, "Göl kuruduğu için flamingolar bana ait çiftlik evi yakınlarındaki 1 leğen büyüklüğündeki su birikintisine geliyor. Bu çukur çevresinde ve hayvan otlattığımız alanlarda çok sayıda kuş ölüsüne rastladık" dedi. Flamingo yuvalarında ölen yavru kuşları gösteren Koçer, yavruların bir hafta öncesine kadar yaşadığını söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!