300 milyon dolarlık savaş timi

Güncelleme Tarihi:

300 milyon dolarlık savaş timi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 06, 2008 00:00

Orman yangınlarına gece de müdahale edebilecek 8-10 uçaktan oluşacak 300 milyon dolar maliyetle filo kuruluyor. Çevre ve Orman Bakanı Eroğlu "Buradan söz veriyorum, bir santimetrekarelik yanan alan bile işgal edilemeyecek" dedi.

ÇEVRE ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, orman yangınlarına etkin havadan müdahaleyi sağlayabilmek için Başbakan Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla yaklaşık 300 milyon dolara 8-10 uçaktan oluşan bir filo kurulacağını açıkladı. Eroğlu, bu uçakların fiyatının yaklaşık 30 milyon dolar ve F-16 fiyatına yakın olduğunun hatırlatılması üzerine, "İhaleyle biraz daha düşer" dedi.

Ağır ceza verilmeli

Ekonomi Muhabirleri Derneği ile toplantı düzenleyen Eroğlu, yangınlara terör örgütünün yol açtığı iddialarının sorulması üzerine "böyle bir bulguları bulunmadığını, yangınların insanların dikkatsizliğinden kaynaklandığını" kaydetti. Bakan Eroğlu, orman yangını çıkaranlara, yasadaki en ağır yaptırımların verilmesinden yana olduğunu söyledi. Yangın mücadelesinde görev yapanların, yarım saat uykuyla gece gündüz çalıştığını vurgulayan Eroğlu, "Otomobil hızıyla saatte 70 kilometre hızla esen poyraz, 45 derece sıcakta yangın söndürmeye çalışmak kolay değil. Başka bir ülkede olsa daha fazla yer yanardı. Geçen sene Yunanistan’da yangın oldu, oradaki ormancıların (canımızı tehlikeye atamayız) diye çekip gittiklerini biliyorum" diye konuştu. Kiralanan uçaklarla gece uçuşu yapılamadığını, kurulacak yeni filodaki uçakların bu uçuşu yapabileceğini belirten Eroğlu, gece uçuşunun çok riskli olduğunu kaydetti. Eroğlu "Akdeniz, engebeli arazi. Uçak sağa sola çarpıp düşebilir" dedi.
/images/100/0x0/55eabedcf018fbb8f89403ff


Akdeniz’in sorunu

Yangının yalnız Türkiye değil, bütün Akdeniz kuşağındaki ülkelerin sorunu olduğunu ifade eden Eroğlu, şu bilgileri verdi: "Fransa’da 600 bin, İspanya’da 257 bin, İtalya’da 400 bin hektar orman alanı yanmış. Çok şükür bizde 33 bin hektar. Ağaç Eylem Planı’yla, yıl sonuna kadar yanan alanların 42 katı ağaçlandırma yapmış olacağız. Yıl sonunda Başbakanlığa hesap vereceğiz. 420 bin hektar alanı ağaçlandıracağız. Şimdiden bunun yüzde 51’ini aştık."

Ranta geçit yok

Eroğlu, yanan binlerce hektar alanın işgalciler için fırsat olup olmayacağı sorusuna "Sorumlu bir bakan olarak buradan söz veriyorum ki, değil bir metrekare, bir santimetrekarelik alan bile işgal edilemeyecek. Ranta dönüşemeyecek. Zaten yanan alanları bir yılda ağaçlandırıyoruz" yanıtını verdi.

15 milyon kızılçam kül oldu

Yangınla mücadele eden 7 helikopter 5 gün içinde toplam bin 750 sorti yaptı. Helikopterler, her seferinde yanan alevlerin üzerine 2.5 ton su bıraktı. Yanan 4 bin 550 hektarlık alanda yaklaşık 15 milyon kızılçam kül oldu. Yangında 2 kişi alevlerin arasında kalarak öldü, 60 ev, 88 ahır, bir okul, bir cami ve bir köy konağı zarar gördü. 32 küçük ve büyükbaş hayvan ile 18 kovan arı yangında telef oldu.

Soğutma işlemi sürüyor
 
Çevre ve Orman Bakanı Eroğlu, Antalya’daki orman yangınlarının "mühendislik açısından" söndürüldüğünü ama soğutma işlemi bitmeden "Yüzde 100 söndürülmüştür" diyemeyeceklerini belirtti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!