Hasta yakınlarına risk belgesi imzalatmışlar

Güncelleme Tarihi:

Hasta yakınlarına risk belgesi imzalatmışlar
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 05, 2008 00:00

Ankara’da "Büyük Doğumevi" olarak bilinen Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 15 günde 27, son bir ayda ise 47 bebeğin ölümü olayında, sorumluluğun hasta yakınlarına yüklendiği ortaya çıktı.

KESK’e bağlı Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), hastanenin, hasta yakınlarına, "hastanenin eksikliklerini bilerek hastalarını yatırdıklarına dair" belge imzalattırıldığını açıkladı. Sendikanın açıkladığı belgede şöyle deniliyor:

"T.C Sağlık Bakanlığı Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi: Yenidoğan ünitesinde yeterli yer, vantilatör ve kuvöz olmadığı ilgili tutanakla polikliniğimize iletilmiştir. Bu bilgi çerçevesinde, acil poliklinikte görevli doktor ve hemşire tarafından detaylı olarak Yenidoğan Ünitesi’nin durumu hakkında hasta ve hasta yakınına bilgi verilmiştir. Hasta ve hasta yakını bu bilgilendirme ışığında her türlü risk ve olası teknik yetersizlikleri kabul ederek hastanın hastanemize yatmasını kabul etmiştir."

İki hasta yatıyor
/images/100/0x0/55ead0d7f018fbb8f8988113


Hastanenin bir başka resmi yazısında da, "Hastanemiz Yüksek Riskli Gebelikler Yakın Bakım ve Doğum Ünitesi’nde yatakların dolduğu tutanakla polikliniğimize iletilmiştir. Bu nedenle adı geçen birimlerimizde daha önceden yatan hastaların işlemleri tamamlanıp kliniklere transferine kadarki geçici sürede (birkaç saat) bir yatakta iki hasta bulundurmak zarureti oluşabilecektir. Bu yetersizlik nedeniyle adı geçen ünitemizin kapasite artırımı için projelendirme Bakanlık onayı alınmış olup süreç devam etmektedir. Bu form hastalarımızı ve yakınlarını bilgilendirmek amacıyla düzenlenmiştir" deniliyor.

Sağlık Bakanlığı’ndan dün yapılan yazılı açıklamada, Bakan Recep Akdağ’ın talimatıyla konunun araştırılması için inceleme heyeti oluşturulduğu belirtildi. Türk Tabipleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Eriş Bilaloğlu, "Ölümlerin hastane enfeksiyonundan kaynaklandığı söyleniyor. Bağımsız bir heyetle hastanede inceleme yapmak istediğimizi yetkililere bildirdik" dedi. Bilaloğlu, delillerin karartılma olasılığına karşı savcılığın da olaya derhal el koyması gerektiğini belirtti.

Meclis de devrede

BEBEK ölümleriyle ilgili TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu da devreye girdi. Komisyon Başkanı Zafer Üskül, Sağlık Bakanlığı ve Türk Tabipleri Birliği’ne (TTB) birer yazı göndererek, konu hakkında komisyona bilgi verilmesini istedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!