İran'dan şoke eden teklif

Güncelleme Tarihi:

İrandan şoke eden teklif
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 04, 2008 15:52

Dışişleri Bakanı Ali Babacan’ın geçen hafta Tahran’a yaptığı ziyaretin gündeminde, İran’ın nükleer programının yarattığı sorunu çözmek için “Ankara’nın yapabilecekleri” konusu vardı. Ancak ziyaret sırasında, kamuoyuna yansımayan ve Bakan Babacan’ı adeta “şok eden” bir başka “arabuluculuk teklifi” daha gündeme geldi.

Haberin Devamı

Zeynep Gürcanlı YAZIYOR

Daha bir hafta önce Babacan’a, Türkiye’nin Ermenistan’la ilişkilerini düzeltmesi için Ankara ve Ermenistan arasında “arabuluculuk-kolaylaştırıcılık” yapmayı öneren İranlılar, bu kez daha da ileri giderek, şok teklifi yaptılar.
Türk diplomatik kaynaklarına göre, İran Dışişleri Bakanı Manucehr Mottaki Tahran’da Babacan ile yaptığı görüşmede, “isterseniz, Kıbrıs sorununun çözümü için de devreye girebiliriz” teklifini yaptı.
Gelen teklif karşısında önce çok şaşıran Ali Babacan, hemen kendini toparlayıp yanıtı verdi;
”Teşekkürler. Ama söz konusu bile olamaz…”
Kıbrıs sorununun BM çerçevesinde çözülmesi istediklerini de Tahranlı yetkililere anlatan Babacan, bu konuda sürecin önümüzdeki günlerde hızlanmasının beklendiğini de kaydetti.

Haberin Devamı

İRANLILAR “MEŞRUİYET” PEŞİNDE

İranlı yetkililerin yaptığı “şok arabuluculuk” teklifi Ankara’da Türk diplomatlar arasında da, nükleer programı nedeniyle tüm dünyada giderek yalnızlaşan Tahran yönetiminin, “meşruiyet” arayışı olarak yorumlandı.
 
HERKES BİRBİRİNE “ARABULUCU”

Türkiye’nin İsrail ve Suriye arasındaki dolaylı görüşmelerde “kolaylaştırıcı” rol üstlenmesi, ayrıca İran’ın nükleer programı konusunda da benzer bir role soyunması üzerine, bölgesel sorunları çözmek için “arabulucuk-kolaylaştırıcılık” yapmak, adeta “moda” haline geldi.

İran Dışişleri Bakanı Mottaki, Ankara’ya geçen ay yaptığı ziyaret sırasında, Bakan Ali Babacan’la görüşmesinden çıkar çıkmaz, daha Tahran’a bile dönmeden, İran’ın Ankara Büyükelçiliğinden Ermenistan’ı aramış, Ermeni Dışişleri Bakanı Nalbantyan’a “sizin Türkiye ile sorunlarınızı çözmenize yardımcı olabiliriz” önerisini getirmişti. Aynı öneriyi Türk yetkililere de yapan Mottaki’ye bu konuda Ankara, “biz zaten Ermenistan’la görüşüyoruz” yanıtını verip, İran’ın “kolaylaştırıcılık” rolü önerisi diplomatik bir dille reddedilmişti.

Son olarak da Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, İran’ın nükleer sorununu çözmek konusunda benzer bir role soyundu. Esad, hafta sonunda Tahran’a giderek İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ile görüştü. Görüşmeden sonra yaptığı açıklamada da, nükleer sorununun çözümü için “kolaylaştırıcı rol oynayabileceğini”, bu konuda kendisine Fransa’dan bir talep geldiğini açıkladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!