Nefesler tutuldu

Güncelleme Tarihi:

Nefesler tutuldu
OluÅŸturulma Tarihi: Temmuz 30, 2008 14:32

Pazartesi gününden beri süren AKP'ye yönelik kapatma davasında sona yaklaşıldı. Gazeteciler bu kez saat 16.20 sularında açıklama yapmak üzere içeri alındı.

Haberin Devamı

İŞTE AÇIKLAMA ÖNCESİ YAPILAN SON HAZIRLIKLAR

HAŞİM KILIÇ AÇIKLAMA YAPIYOR        Â

Gazeteciler salonda yerini aldı. Anayasa Mahkemesi BaÅŸkan HaÅŸim Kılıç, açıklama yapıyor. Ä°ÅŸte HaÅŸim Kılıç'ın açıklamalarından satırbaÅŸları:   Â

- Yargıtay BaÅŸsavcılığının AKP’nin kapatılması için ve 61 kiÅŸinin siyasi yasak getirilmesi için talebi oldu.   Â

- Kararı açıklamadan önce bazı konulara deÄŸinmek istiyorum. Türkiye’yle ilgili çok önemli davaların Anayasa Mahkemesi’nin önüne konularak önemli sonuçlar ortaya çıkmıştır.   Â

- 70 milyon gözünü mahkememize dikti ve sonucu bekliyor. Bundan önce verdiÄŸimiz türban kararı ve AKP’nin kapatılması istenen dava en önemli iki davaydı.Â
 

'AÄžIR HAKARETLERE MARUZ KALDIK'    Â

 

Haberin Devamı

- Basın tarafından ağır hakaretlere maruz kaldık. Üzüntülerimizi bir kez daha belirtmek istiyorum. Davaların görülmesinde dışarıdan gelen baskıları göz önünde bulundurmadık, bulundurmayacağız.

- Biz bu davanın bir an önce sonuçlanmasını göz ardı edemezdik. Biz de bu ülkede yaşıyoruz. Bu davanın ne kadar önemli olduğunu görmezden gelemezdik. Arkadaşlarımızı görevlendirirken bunu göz önünde bulundurduk.

 

- Raportör arkadaş çok tecrübeliydi bu yüzden kısa sürede tamamladı. İki arkadaşı da ona yardım etti. Neden tercih edildiğine gelince, türban kararında da aynı görevi yerine getirdiği için laiklik konusunda derinliğine bir inceleme yapmıştı. Tercih edilmesinin tek nedeni budur.


YANLIÅž ALARM HEYECANLANDIRMIÅžTIÂ
 Â
Anayasa Mahkemesi'nde bu öğlen saatlerinde yaşanan bir olay tüm Türkiye'yi ayağa kaldırdı. Üç gündür AKP kapatma davasını görüşen Anayasa Mahkemesi'nde davayla ilgili gelişmeleri takip eden gazeteciler içeri alınınca heyecan doruğa çıktı. Herkes mahkemenin nihai kararını açıklayacağını sandı, televizyonlar yayın akışını keserek canlı yayına başladı. Ancak daha sonra gazetecilerin yanlışlıkla içeri alındığı anlaşıldı. Böylece Anayasa Mahkemesi'nde ve sonrasında nefesini tutan Türkiye'de 15 dakikalık büyük bir heyecan yaşanmış oldu. Yanlışlığın, basın mensuplarının beklediği alanda kurulan kırmızı bant şeridinin mahkeme görevlileri tarafından içeri alınmasından kaynaklandığı öğrenildi. Sonra da, bugün öğle arasını bir saat uzatan Yüksek Mahkeme öğleden sonraki oturumuna 14.45 gibi başlayabildi.

Yani, şimdi 11 üye Pazartesi’den bu yana AKP kapatma davasında bir an önce karar alabilmek için rekor uzunlukta gerçekleştirdiği iki günde 30 saate yakın mesaisine üçüncü günde de tam gaz devam ediyor.

Haberin Devamı

Atakule yakınlarındaki Simon Bolivar Caddesi 23 numarada bulunan Anayasa Mahkemesi’nde sabah saat 09.30’da başlayan dava görüşmeleri son iki günde olduğu gibi bugün de gece geç saatlere dek sürecek gibi görünüyor.

Ancak bütün bunlarla birlikte,  dışarıda da kelimenin tam anlamı ile bir medya ordusu sabahın erken saatlerinden gecenin geç vakitlerine dek aynı şekilde yoğun ve hatta daha da fedakar bir mesai içinde.

Hem de kavurucu güneşin altında bekleyebilecekleri doğru dürüst bir yer olmadan binbir zorluk içinde.

MEDYA ORDUSU

Şu anda Anayasa Mahkemesi’nin önünde 50’ye yakın televizyon kameramanı ve foto muhabiri, 50’den fazla yerli ve yabancı muhabir ve 20 civarında da canlı yayın aracında 60 teknik görevli de yer alıyor. Mahkeme civarında güvenlikten sorumlu 300 de polis buna eklendiğinde ortaya muazzam bir tablo çıkıyor.

Haberin Devamı

Tabii bütün bunlar yaşanırken, Anayasa Mahkemesi çalışmalarını dışarıya spekülatif bir bilgi sızmaması amacı ile çalışmalarını büyük bir gizlilikle yapıyor.

TUVALETE BÄ°LE Ä°ZÄ°N YOK  Â

Böyle olunca da gizlilik biraz abartılarak, ne sebeple olursa hiçbir basın mensubu içeriye olsun alınmıyor. Bu nedenle de, sabahtan gecenin körüne dek orada aralıksız mesai yapan gazeteciler tuvalete bile alınmıyor ve her türlü ihtiyacı için çevredeki pastane ve kafelere gitmek zorunda kalıyor. Mahkeme önünde görevli basın mensuplarının çoğu da yemeklerini dışarıdan sipariş ediyor.

DAVA TOTO

Peki gazeteci ordusu nasıl vakit geçiriyor? Mesela, kendi aralarında ‘dava toto’ oynuyorlar. Kapatılacak ve kapatılmayacak üzerinden iddiaya giriyorlar. Kiminde kapatılacak, kimi kiminde kapatılmayacak görüşü kazanıyor. Bazı muhabirler ise her saat yayına çıktığı için yeni bir şeyler söyleyebilmek amacı ile sürekli bir uğraş içinde.

Haberin Devamı

Bazı kurumlar muhabirlerini belli aralıklarla değiştirirken, bazıları ise davayı izleyen muhabirde konuda kopukluk olmaması için aralıksız görevlendirme yolunu seçiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!