Toprağın 200 metre altında bile su yok

Güncelleme Tarihi:

Toprağın 200 metre altında bile su yok
OluÅŸturulma Tarihi: Temmuz 20, 2008 00:00

Başta Doğu ve Güneydoğu Anadolu’dakiler olmak üzere birçok il, ilçe ve köy susuzluktan kavruluyor. Batman’da zehirli lağım suyu içen 5’i büyükbaş, 20 hayvan zehirlenerek öldü. Su bulmak için toprağın 200 metre derinliğine inen sondaj makineleri, hiçbir kaynağa rastlayamıyor.

BATMAN’ın Beşiri İlçesi’nden sonra Gercüş İlçesi’nin 52 köyünde de susuzluk hayatı olumsuz etkilemeye başladı. Su sıkıntısının en fazla yaşandığı köylerden olan Konak ve Öteyaka köylerinde su olmadığı için, köyden geçen lağım sularını içen 5’i büyükbaş 20 hayvan hastalık kaparak telef oldu. Köylülerden Sabri Şimşek, Salih Turan ve Abdulkerim Kızmaz, iki köyün de kaynak sularının bol olduğu dağ eteğinde bulunmasına rağmen bu yıl yeterli yağış düşmediği için, su kaynaklarının kurumaya başladığını söyledi. Yıllardır ilk kez böylesine etkili bir kuraklık yaşadıklarını belirten köylüler, "İçme suyu pınarları kurumak üzere. Hayvanlar için Ziraat Odası tankerlerle su taşımasa hepsi de telef olacak. Bir çok hayvanımız da hastalığa yakalandı. Kalan hayvanların telef olamaması için kilometrelerce uzaktan su taşıyoruz" dedi.

Gerçüş Ziraat Odası görevlileri, kiraladıkları traktörle su seviyesi yüzde 30’lara düşen Gercüş Göleti’nden tankerlerle hayvanlara su taşıyor. Gercüş Belediye BaÅŸkanı Esat Önen ise, içme suyu sıkıntısını çeken köylülere arazözlerle aralıksız su taşıdıklarını belirtti. Konak ve Öteyaka köylerinde su sondajlarıyla 200 metre derine inilmesine raÄŸmen su çıkmaması köylüleri kara kara düşündürüyor.Â

Su yasası acilen çıkmalı

DSP, "Küresel Isınma, Toprak ve Su Kaynaklarımızın Kullanım Durumu, Sorunları ve Çözümleri" başlıklı bir rapor hazırladı. Raporda Türkiye’de su yönetiminin birçok kurum ve bakanlığın sorumluluğunda olmasının sakıncalarına dikkat çekilerek, "bütünsel su yönetim anlayışı"nın uygulanabilmesi için acilen "Su Yasası"nın çıkarılması gerektiği vurgulandı. Su kaynaklarımızın tümünden yararlanabilmek için gereken bütün yatırımların acil olarak başlanıp bitirilmesi gerektiği belirtilen raporda "Toprak ve su kamunun malıdır. Yönetimi, merkezi otoritelere bağlı havza hudutlarına göre örgütlenmiş taşra üniteleri tarafından yürütülmelidir" ifadesi yer aldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!