İslami popülizm AKP’ye oy kaybettirdi

Güncelleme Tarihi:

İslami popülizm  AKP’ye oy kaybettirdi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 20, 2008 00:00

İngiliz ’The Guardian’ gazetesinde ’Türkiye Batı’ya dönüyor’ başlıklı makale yazan Türkiye araştırmacısı Hakura, AKP’nin İslamcı popülizm ve çatışmacı siyasete başvurduğunu yazdı. Hakura "Türk halkı ekonomiye daha fazla önem veriyor. AKP oy kaybına uğradı. Kararsızların sayısı 5 kat arttı" dedi.

TÜRKİYE üzerine geniş siyasal araştırmaları olan Fadi Hakura, AKP’nin kapatılması durumunda Türkiye’de seçim depremi yaşanabileceğini belirtti. Hakura, "Türk halkı siyasete değil ekonomiye daha fazla önem veriyor. Son süreçte AKP de oy kaybına uğradı. Kararsızların sayısı ise geçen yılki seçimlerden bu yana 5 kat arttı" dedi. İngiliz The Guardian gazetesinde yayınlanan, ’Türkiye Batı’ya dönüyor’ başlıklı makalesinde Chatham House Türkiye Masası Direktörü Hakura, Türkiye’deki ateşli İslam tartışmasının dönüm noktasına yaklaştığını, AKP’nin kapatılmasına ve Başbakan Tayyip Erdoğan’ın siyasetten men edilmesine kesin gözle bakıldığını öne sürdü. Hakura "Oysa AKP’nin AB üyeliği yolunda gerçekleştirdiği geniş reformlar büyük heyecan yaratmıştı" diye ekledi.

Ancak AKP’nin, ikinci döneminde İslamcı popülizm ve çatışmacı siyasete başvurduğunu belirten Hakura, "Reform günleri geride kaldı, din tekrar gündeme getirildi. Domuz çiftlikleri kapatıldı, alkol tanıtımlarının önüne geçilmeye çalışıldı ve en tartışmalı olarak, türban yasağı kaldırılmaya çalışıldı. AB’ye katılmak ilk tercih olmaktan çıktı ve hükümet, herhangi bir muhalif gösteriye sert baskı uyguladı" dedi.

AKP’nin oyu düştü Türk halkının siyasete değil ekonomiye, enflasyon oranlarına daha fazla önem verdiğini yazan Hakura, sadece muhalefet partilerinin oylarının düşmediğini, aynı zamanda AKP’nin de oy kaybına uğradığını ve kararsızların sayısının geçen yılki seçimlerden bu yana 5 kat arttığını vurguladı.

Laikleşen İslam Bunun ötesinde Türkiye’de dinamik değişimler yaşandığını ve anket sonuçlarının halkın laiklik ve dine olan desteğinin paralel şekilde yükseldiğini ileri süren Hakura, şunları yazdı: "Türban takanların sayısında ise açık bir düşüş görülüyor. Türkiye’de bu anlamda entresan bir gelişim yaşanıyor. Türk insanlarında İslam ve laik değerler iç içe geçmeye başladı. Laikleşen ve yükselen bir İslam ile karşı karşıyayız."

Ordu sessiz kaldı Seçmenin ideoloji ötesinde somut konularda, Batı tarzı bir siyasi dile ihtiyacı olduğunu öne süren Hakura, bununla parelel olarak İslam otoritelerinin kutsal kitabı tekrar yorumlamaya başladığını, bu yoruma modern etik anlayış getirdiğini, özellikle kadın-erkek eşitliği ve azınlık hakları konularında gelişim sağladıklarını iddia etti. Hakura, Ergenekon davasına da değinerek, "Böyle durumlarda laikliğin gardiyanları (ordu) her zaman öne çıkardı. Ama bu defa öyle olmadı, dava sürecinde sessiz kalındı" ifadesinde bulundu. Hakura, makalesinde şöyle devam etti:

Yeni siyasi tarz "Türkiye’nin büyük bir değişimden geçtiğini ve çok yönlü bir toplum haline geldiğini gözlemleyen ordu, kendisini adapte etmeye çalışıyor. Türkiye’de artan kapitalizm dostları muhafazakarlar, liberal laikler ve ılımlı milliyetçiler de, tek tip bir devlete uyum sağlayamıyor. Bu çerçevede yaşanan kriz ortamının bir ayarlama sürecinin sonucu olduğu görülebilir. AKP ve Erdoğan neyle karşılaşırsa karşılaşsın, Türkiye, ideolojiler çatışmasının küllerinden yükselen yeni bir siyasi tarzla yüz yüzedir."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!