Kapatılma ihtimali az fırsatlar çıkıyor

Güncelleme Tarihi:

Kapatılma ihtimali az fırsatlar çıkıyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 17, 2008 00:00

ABD’nin eski Ankara Büyükelçisi Parris, AKP’nin son seçimden sonra hatalar yaptığını belirterek, kapatma davası için "Ağustos ortasında bir cuma akşamı karar verilir" dedi. Parris, "Bahse girsem AKP kapatılır derdim. Ama, bir süredir bu işin içinden zararsız çıkılması için fırsatlar arttı" diye konuştu.

ABD’nin eski Ankara Büyükelçisi Mark Parris, Anayasa Mahkemesi’nin AKP’yi kapatma davasıyla ilgili vereceği karar için, "Herhalde, ağustos ortasında bir cuma akşamı" dedi. Türkiye’den yeni dönen Parris, Stratejik ve Uluslararası Etütler Merkezi CSIS tarafından düzenlenen bir toplantıda, Türkiye’de yaşanan siyasi gelişmelere ilişkin görüşlerini aktardı. Parris, AKP’nin son seçimlerden sonra "Hatalar" yaptığını belirtti ve bunları şöyle sıraladı:

AB sürecinde ilerleyememek

Anayasa’yı iyileştirememek ya da değiştirememek

İslami gündem korkularını giderecek bir şekilde köşeleri törpüleyememek

Başbakan Erdoğan’ın söz verdiği gibi tüm Türkiye’nin hükümeti olamamak.

Parris, AKP’nin oluşturduğu gökkuşağı koalisyonunun geçen sonbahardan sonra zaten çözülmeye başladığını ve kapatma davası olmasa aşağı düşüşün daha da sert olabileceğini belirtti. Parris, "Tanıdığım bazı Türkler, AKP’yi kendi yanlışlarından kurtardığı için mahkemeye kızıyor" dedi.

AKP yolsuzluğa bulaştı Parris, Türkiye’deki aktörleri, "AKP, liberal elit, Kemalist derin devlet, asker-devlet adamı ve 3. güçler" olarak tanımladı.

Parris, yolsuzluğun AKP’ye bulaştığının ortaya çıktığını ve bu anlamda da, AKP hükümetinin selefleri ile "aynı kültürü paylaştığının görüldüğünü" kaydetti. Parris, AKP’nin liberal demokrasiye bağlı olup olmadığının da soru işaretlerine yol açtığını söyledi. Parris, liberal ve Batı yanlısı kesimin, son bir ayda aksi yönde eğilimleri göstermesine rağmen, "Parti kapatılmasına karşıyız ama bu kez olabilir" yönünde olduğunu vurguladı. Parris, reformlarla, bazıları şiddete eğilimli olan Kemalistler’in marjinalize edileceğini kaydetti. Parris, askerlerin içinde farklı renkler olduğunun görüldüğünü ve Hilmi Özkök örneği ile emekli askerlerin daha fazla siyasi rol oynamaya başlayabileceğini söyledi. Parris, "3. güçler" dediği kesimin polis içinde güçlü olduğunu ve savcıları etkileyebildiklerine dikkat çekti. Parris, "Erdoğan adına mı hareket ediyorlar bilmiyorum. Ama, Erdoğan’ı devirmek isteyenlerin kazanmasını istemiyorlar" dedi. Parris’in "3. güçler" ile Fethullah Gülen cemaatini kast ettiği sanılıyor.

Karşılıklı imha durumu Parris, "Bu işleri başlatanlar AKP ve Erdoğan’ın dengesini bozdular. Ama, bu işlerin nasıl biteceği ve sonuçları konusunda akıllı bir öngörüleri yoktu" diye konuştu. Parris bu durumu, Sovyet döneminde, "MAD" diye tanımlanan "Karşılıklı yok etme güvencesi" haline benzetti. Parris, "Evet, Erdoğan’ı devirip partiyi kapatabilirler. Ama, birçok kişi de beraberinde devrilir. Çok can yanabilir" dedi. Anayasa Mahkemesi’nin kendilerini içine soktukları durumdan çekinmeye başladığını da kaydeden Parris, "Herhalde, ağustos ortasında bir cuma akşamı karar verilir. Bahse girsem AKP kapatılır derdim. Ama, bir süredir bu işin içinden zararsız çıkılması için fırsatlar arttı gibi" diye konuştu. Parris, bir soruya karşılık, farklı bir çözüm bulunmazsa herkesin uçurumdan kayabileceğini söyledi ve sözünü ettiği "MAD" durumunda birilerinin hapse gireceğini, birilerinin siyasetten yasaklanacağını, ekonominin başaşağı gideceğini kaydetti. Parris, "Rasyonel biri, daha iyi bir yol bulunmalı diye düşünür" dedi. Parris, bahara kadar Türkiye’de bir genel seçim yapılması şansının da yüksek olduğunu söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!