Fransa'nın sponsoru Manav Salih

Güncelleme Tarihi:

Fransanın sponsoru Manav Salih
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 15, 2008 11:40

Biri bir gün çıkıp, ‘Avrupa Birliği yolunda Türkiye’nin önündeki en büyük engel olan koskoca Fransa’nın sponsoru bir Türk manav olacak’ dese kim inanırdı. Ama aynen öyle oldu. Ankara’da bir manavı Fransızların milli gün kutlamalarının resmi sponsoru olarak tarihe geçti.

Haberin Devamı

İşte inanılmaz olayın detayları....

Fransa’nın Milli Gün törenleri dün Paris’te dev törenlerle kutlanıyordu. Ancak, aynı saatlerde bir ihtişamlı tören de Ankara Fransız Büyükelçiliği’nde binlerce kişinin katılımı ile gerçekleşti.

Fransız Büyükelçiliği’nin bahçesinde yapılan milli gün davetinde konuşmalar yapıldı. Davetliler eğlendi, sohbet etti. Sınırsız yemek ve içki servisi de yapıldı. Ancak, gecede öyle bir detay vardı ki, kolay kolay unutulacak gibi değildi.

Siyaset, diplomasi, akademi çevreleri dahil başkentin tüm önemli simalarından oluşan davetlileri büyükelçilik binası girişinde dev bir pano karşıladı.

Panoda, davetin resmi sponsorları yer alıyordu. Davetin maliyetinin sponsorları olarak Renault, Axa-Oyak, EADS, Thales ve Peugeot, Garanti Bankası gibi dev şirketler vardı. Ancak, bu isimlerin arasında bir isim daha vardı: MANAV SALİH.

Haberin Devamı

Panoyu görenler gözlerine inanamayarak bir daha baktı. Bir yanlışlık yoktu. Ankara’lı ünlü Manav Salih, Fransız Devleti’nin milli gün sponsoru olmuş ve adı da resmi panoda yerini almıştı.

Yani, her fırsatta AB üyeliği yolunda Türkiye’ye yönelik her tür zorlaştırıcı politikayı uygulayan Nicolas Sarkozy’nin lideri olduğu Fransa’nın sponsoru.

Sadece Manav Salih de değil, Türk firmaları Kuru Kahveci Mehmet Efendi, Efes Pilsen, Kavaklıdere şarapları da sponsorlar arasında yerini almıştı. Hatta, Fransızlar kendi dünyaca ünlü şaraplarına kıyamayarak ağırlıklı olarak sponsor Kavaklıdere’nin ürünlerini ikram etti. Tek tük Fransız şarabı ve peyniri ikram edildi.

‘MÜZAKERELERİ MANAV SALİH’İN OĞLU YÜRÜTMÜŞ’

Bugün Ankara’da 60 yıldır aynı işi yapan Manav Salih’in Filistin Caddesi üzerindeki dükkanını aradık. Manav Salih tatildeydi. Ama dükkanda 45 yaşındaki oğlu Hasan vardı. Tam bir diplomat gibi konuştu.

“Babam artık sürece fazla dahil olmuyor. Yaşlandı. Fransızlarla ‘görüşmeleri’ ben yürüttüm’ dedi. Sonra da devam etti:

“Fransız Büyükelçiliği’nden diplomatlar aradılar. ‘Sizinle yıllardır çalışıyoruz. Bizim ülkemizin Ankara’da milli gün kutlamaları var, sponsor olur musunuz? diye sordular. Biz de sakınca görmedik. olur dedik. Sonra birkaç kez daha görüştük. Meyva ve sebzelerini biz verdik. Önce bir liste gönderdiler, sonra bir liste daha gönderdiler.”

Haberin Devamı

İşte böyle...AB ile görüşmelerde Fransızların da sayesinde Türkiye’nin müzakere başlıklarından çoğu askıda.

Ama, işlerine gelince Fransızlar kendi başlıklarını bir güzel açıp müzakelerini yürütüveriyorlar 60 yıllık Türk manavı Salih ile.

Unutmadan bir not, bu şekilde maliyet düşürmek için sponsorluk işini yıllardır koskoca ABD ve İngiltere de yapar. Ama bizim Türk Dışişleri ise kendine gelen onlarca teklife rağmen yurtdışındaki temsilciliklerimizde hala kendi bütçesi ile birşeyler yapmaya çalışır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!